BIST 100 9.054,88 % 2,82
USD/TRY 32,3266 % 0,11
EUR/TRY 35,1478 % 0,22
Piyasalar
9.057,83
% 2,85
32,3270
% 0,11
35,1467
% 0,22
1,0815
% -0,12
47,68
-0,25
2.213,68
% 0,86
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gayrimenkul sertifikaları küçük yatırımcı için risk yaratabilir

"Yatırımcı elindeki gayrimenkul senetlerinin fiyatlarının ilk satınalma fiyatının altında düşmeyeceği yönünde bir güvenceye sahipse de, enflasyonist bir ortamda böyle bir senet reel olarak gelir kayıplarına neden olabilir"

Gayrimenkul sertifikaları küçük yatırımcı için risk yaratabilir
ÖNER GÜNÇAVDI 30 05 2016, 16:02

Gayrimenkul sektörünün finansallaşmasına ilişkin atılan gayrimenkul sertifikası adımı olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir.

Fakat bu adımı, tasarrufların artırılması yönünde bir hamle olarak ele almak pek mümkün görünmüyor. Bu, daha çok kentsel rantın tabana yayılması amacıyla yapılan bir düzenlemeyi andırıyor.

Ayrıca faizden kaçınan İslami hassasiyeti olan yatırımcılara yönelik bir düzenleme olarak da kurgulanmış olması makul görünüyor.

Bu finansal enstrümanı tahvil gibi ele almak da çok uygun değil. Çünkü tahvilin karşılığı gelirdir. Fakat bahsi geçen gayrimenkul sertifikasında sözkonusu olan ise olası bir ranttır.

Bu rant değerinin nasıl tesbit edileceği ise çok net değil. Dahası ikincil piyasada ticareti yapılacak bir araç ise, bu ticaretin nasıl olacağı ve o piyasadaki fiyatın nesıl belirleneceği de net değil.

İkincil piyasadaki değerin oluşumu diğer finansal araçlara göre çok daha fazla spekülasyona ve dışarıdan müdahaleye açık görünüyor. Bu konularda netlik olmayınca yabancıların böyle bir finansal araca yönelik iştahı da sınırlı olacaktır.

ENFLASYONİST BİR ORTAMDA BU ARAÇ KAYIP YARATABİLİR

Bu finansal enstrüman kentsel dönüşüm projelerinin prim yapacağı beklentisi üzerine şekilleniyor. Fakat projelerin prim yapmaması durumunda yatırımcıların risk yaşaması olası.

Her ne kadar yatırımcı elindeki gayrimenkul senetlerinin fiyatlarının ilk satınalma fiyatının altında düşmeyeceği yönünde bir güvenceye sahipse de, enflasyonist bir ortamda böyle bir senet reel olarak gelir kayıplarına neden olabilir.

Kanımca bu araç küçük yatırımcılar bakımında riskli bir araç olacaktır.

BU SERTİFİKALARIN DEĞERLEMESİNE İLİŞKİN SORU İŞARETLERİ VAR

Bununla birlikte değerlemeye ilişkin de soru işaretleri var.

Gayrimenkul sertifikasının bir başlangıç fiyatı var. Fakat itfa dönemi geldiğinde buradaki değerin nasıl belirleneceği belli değil.

Bu belirleme müteahhitlerin insafına kalacak gibi.

Esasında bu düzenleme 2013 yılında çıkmıştı. Fakat şimdi yeniden gündeme geliyor. Bu durumun yeniden gündeme gelmesi inşaat şirketlerinin finansman konusunda sıkıntıları olabileceğine de işaret ediyor. Düzenleme nakit sıkıntısı çeken sektöre bir nefes vermek için tasarlanmış gibi. 


 

* Prof. Dr. Öner Günçavdı, İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi'dir. 

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×