BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0118 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0118
% -0,02
1,0780
% -0,07
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Putin'in zengin dostları

Putin'in varlık potansiyelinin çoğunluğu yakınındaki arkadaşlarına yarattığı fırsatlardan kaynaklanıyor

Fakir Putin’in zengin arkadaşları
LEONID BERSHIDSKY – BLOOMBERG 17 04 2015, 15:11

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in biraz görme sorunu var: ülke halkından Batı yaptırımlarına verilen cevaplardan kaynaklanan ekonomik çalkantı konusunda sabırlı olmalarını isterken, yeni gelir ve varlık beyanları Putin ve en yakınındakilerin bu acıya pek de ortak olmadığını gösteriyor.

Rusya vatandaşlarının sorularına cevap verdiği 4 saatlik programda Putin, Batı ülkelerinden gıda alımına yönelik yasakları hakkında konuştu: “Evet, bunun gıda enflasyonunu artırma gibi negatif sonuçları olduğu doğru. Ve evet, bu duruma karşı biraz sabırlı olmamız gerekecek.”

Kağıt üzerinde aslında Putin zengin bir adam değil: Resmi kayıtlara göre Putin geçtiğimiz yıl 7.6 milyon ruble (151,600 dolar) kazanırken, biraz toprak, orta büyüklükte bir daire ve 3 arabasını tuttuğu bir garajı bulunuyor. Bunları söylerken yine de birçok Rusya vatandaşından daha iyi bir durumda olduğunu da sözlere eklemek lazım. Putin’in geliri ortalama bir Rus vatandaşının gelirinin 23 katı ve bu rakam 2013 yılından 2014 yılına iki katına çıktı. Putin’in kendisine Nisan ayında verdiği bu maaş artışı, işsizliğin yükseldiği ve şirketlerin maliyet azaltımlarına gittiği bu dönemde birçok Rus için bir rüya.

Putin’in kişisel varlığının milyarlarca dolar olduğuna inanmadığımı daha önce söylemiştim. Rusya gibi büyük bir ülkede gücün neredeyse tamamını elinde tutan bir adamın para veya varlığa ihtiyacı olmaz – fakat eğer emekli olmaya karar verirse büyük ihtimalle siyasi sermayesini nakite dönüştürebilir. Varlık potansiyelinin çoğunluğu yakınındaki arkadaşlarına yarattığı fırsatlardan kaynaklanıyor. Büyük ihtimalle her şeyi yansıtmayan resmi beyanlara göre bile bu fırsatlar göze batar büyüklükte.

Putin’in en üst düzey yetkililerinden Sergey Ivanov geçtiğimiz yıl için 16.2 milyon rublelik bir gelir beyanı açıkladı. Ivanov’un bunların yanında devasa bir evi ve apartman dairesi bulunuyor, karısı ise Porsche marka araba sürüyor. Putin’in güvenlik meclisi sekreteri Nikolay Petruşev karısıyla beraber yıllık toplam gelirinin 40 milyon ruble olduğunu beyan ederken, toplam değerinin yaklaşık 1 milyar ruble olduğu tahmin edilen Moskova’nın en üst düzey muhitinde bir eve sahip.

Putin hükümetindeki pahalı araba, bot ve çok sayıda gayrimenkul sahibi olan yetkililerin listesi uzadıkça uzuyor. Rusya’da bağımsız medya organı sayısının çok az olması nedeniyle üst düzey bürokratların varlıklarının yalnızca görünen kısımlarını beyan etmeleri kendileri açısından güvenli. Putin’e Rosneft ve Russian Railroads gibi büyük devlet şirketlerinin başındaki isimlerin neden varlıklarını kamuya tamamıyla beyan etmedikleri sorulduğunda o da bunun ötesinde bir şey söylemedi. (Rosneft şefi Igor Sechin başarılı bir şekilde geçtiğimiz yıl 50 milyon dolar kazandığını iddia eden gazetecileri mahkemeye verdi, ve Russian Railroads Başkanı Vladimir Yakunin gelirini açıklamak zorunda kalırsa istifa edeceği tehdidini savurdu.)

Putin açıklamalarında devlet şirketlerinde çalışan yabancı uyrukluların gelirlerini beyan etme zorunlulukları bulunmadığından, Rusya vatandaşı çalışanları buna zorlamanın adil olmayacağını söyledi. Buna rağmen Putin, Batı ekonomilerinin çoğunda yöneticilerin gelirlerini kendi istekleri dahilinde beyan ettiğini sözlerine ekledi. “Bizimkilerin bu örneği takip etmesini şiddetle tavsiye ederim” diyen Putin, “Bununla ilgili kesinlikle tehlikeli bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Rusların siyasi kaynaklı ekonomik sorunlara tepkileri şu ana kadar zayıf kalırken, Putin’e olan destek devam ediyor. Dolayısıyla zengin olmalarına yardımcı olduğu insanların bir süre daha endişelenmelerine gerek yok gibi görünüyor.

Yukarı

Business HT×