BIST 100 9.453,47 % -0,75
USD/TRY 32,5910 % 0,19
EUR/TRY 34,8337 % 0,43
Piyasalar
9.453,47
% -0,75
32,5910
% 0,19
34,8337
% 0,43
1,0658
% 0,14
45,49
0,00
2.381,82
% 0,12
87,58
% 0,54
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Aselsan Genel Müdürü'nden halka arz açıklaması

Halka arz sürecinin sorunsuz devam ettiğini söyleyen Aselsan Genel Müdürü, "Stratejik gördüğümüz alanlarda yerli, yabancı şirket alabiliriz" dedi

Aselsan Genel Müdürü'nden halka arz açıklaması
BUSINESSHT 18 05 2018, 12:25

İkincil halka arzı için 31 Mayıs- 1 Haziran tarihleri arasında talep toplamayı planlayan Aselsan'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Bloomberg HT canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. 

Halka arz sürecinin başarılı şekilde devam ettiğini söyleyen Görgün, arzdan planlanan gelirin nitelikli büyüme alanlarında, Ar-Ge'de ve yeni şirket alımlarında kullanılacağını söyledi: 

"Aselsan'ın halka arzda elde etmeyi planladığı gelir, Aselsan'ın nitelikli büyümesine katkı sağlayacak alanlarda kullanılacak.

Bunların kırılımlarına baktığımızda, yeni teknoloji yatırımlarının yapılması, araştırma geliştirmeye (AR-GE) pay ayrılması, yurt içi ve yurt dışı şirket birleşmeleri ile şirket alımlarında kullanılması ve bir miktar da işletme sermayesinde kullanılması olarak sıralayabiliriz." 

ÖNEMLİ BİR PAY YENİ SATIN ALMALARA 

Aselsan'ın cirosunun yüzde 7'sini Ar-Ge'ye harcadığını hatırlatan Güngör, halka arz gelirinin yüzde 20'sinin yine bu alana harnacağını açıkladı:

"Biz Ar-Ge ile büyümeyi ve üretmeyi, kültür olarak kazanmış bir şirketiz. Ar-Ge için üniversitelerle de çalışıyoruz. Sadece geçen yıl üniversitelere verdiğimiz projenin bütçesi 7,7 milyon lira."

Güngör, 5 bin 350 çalışanıyla Ar-Ge esaslı çalışmalara sahip Aselsan'ın stratejik gördüğü alanlarda yerli ve yabancı şirket alabileceğini söyledi ve halka arz gelirinin önemli payını satın alma için ayırdıklarını ifade etti. 

"SATIN ALMALARDA STRATEJİK ALANLARA ÖNCELİK VERİLECEK"

Şirket satın almalarının yenilikçi AR-GE yapılabilecek konularla alakalı olacağını söyleyen Aselsan Genel Müdürü, şirketin kendi içinde belirlediği stratejik alanlara öncelik verileceğini ve yurt içi ve yurt dışında alımlar planlandığını aktardı.

Şu anda 500'e yakın projeyi aynı anda yürüttüklerini söyleyen Haluk Görgün, 7,5 milyar dolarlık siparişlerin zamana yayılarak teslim edileceğini söyledi. Görgün, son olarak Pakistan'a satılacak 30 adet ATAK helikopteri için yapılan anlaşmada Aselsan'ın önemli payı olduğunu da sözlerine ekledi.

HALKA ARZDA İŞLETMEYE AYRILAN DA ÜRETİME 

Şirketinin ekonomik verilerinin çok güçlü olduğunu ve sürdürülebilir büyümeyle ilerlediğini hatırlatan Haluk Güngör, "Aldığımız siparişler, bunun en somut kanıtı. 2017 yılını 6,8 milyar dolarla bırakmışken, yılın ilk üç ayındaki rakamlarla 7,5 milyar doları yakaladık.Büyümeyi, kendi ekosistemimiz içerisindeki alt yükleniciler ve şirketlerle birlikte başarmaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu. 

Güngör, halka arzdan işletme sermayesine ayrılacak yüzde 10 'luk kısmın, alınan siparişlerin en hızlı şekilde üretilmesine harcanacağına vurgu yaptı. 

KOBİ'lere verilen siparişlerin tüm siparişlerimizin yüzde 90'ını oluşturduğunu ve bunun da artacağını vurguladı.  

ASELSAN YATIRIMCIYA NE VADEDİYOR?

Haluk Güngör, sıradan bir yatırımcının Aselsan'a neden gelmesi gerektiği ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Aselsan'ın teknolojik anlamda dünyayla rekabet eden bir şirket olduğunu herkes biliyor. Ayrıca, ilk defa halka arz edilen bir şirket değiliz. Borsa'da bulunan tüm şirketler kadar şeffafız. Bu şeffaflıkla da görülüyor ki Aselsan, ekonomik verileri parlayan bir isim.

İkinci olarak, gelecekle ilgili aldığımız önemli siparişler var ve iş kaygımız yok. 

Bizim sektörümüzde 2000'li yılların başlarından sonra ciddi bir savunma sanayisi yatırımı var. Türkiye'nin savunma sanayisine girmesi bir ithalatla başladı. İthalattan sonra, ortak üretim, sonra kısmi tasarım, sonra yerel ve özgün tasarım, şimdi ise gelişmiş teknolojileri üretir konumdayız. Bu safhaları geçerken ciddi bir güven ve destek ortaya konuldu. Bunun da karşılığı bilgi birikiminin oluşması ve AR-GE'nin yapılması olarak verildi. Aselsan, gerek teknoloji, gerek milli, gerek ekonomik anlamda en güven veren şirket."

YAPAY ZEKA YATIRIMLARI 

Halka arzdan edinilecek gelirden yapay zeka, uydu sistemleri, insansız sistemler gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesine pay ayrılacağını aktaran Güngör, yapay zeka araştırmalarını şöyle açıkadı:

"2050'li ya da 2100'lü yıllarda dünyanın gündeminde olabilecek her türlü teknoloji yatırımı için çalışıyoruz. Yatırımları artıracağımız konulardan bir tanesi yapay zeka."

Yukarı

Business HT×