BIST 100 9.067,06 % -0,14
USD/TRY 32,3756 % 0,10
EUR/TRY 34,9748 % -0,12
Piyasalar
9.069,23
% -0,12
32,3733
% 0,09
34,9678
% -0,14
1,0774
% -0,13
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump-Musk arası tweetli pazarlık

Space X ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk, ABD Başkanı'ndan "Çin ile adil vergi sistemi" talep etti

Trump-Musk arası tweetli pazarlık
BLOOMBERG INTERNATIONAL 09 03 2018, 12:48

ABD Başkanı Donald Trump, SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ı Twitter'dan takip etmiyor olabilir ancak Trump'ın bazı sektörlerde uygulayacağı ek gümrük vergileri bu iki ismi yine Twitter'da birleştirdi.

İthal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında gümrük tarifesi uygulanması kararını imzaladıktan sonra televizyonda konuşan Trump, yayın sırasında Elon Musk'ın Çin'den ithal edilen otomobillerle ilgili tweetini okudu. 

Musk, Donald Trump'ın "Çin'in ABD'yle olan devasa ticaret açığını bir milyar dolar azaltmak için bir plan geliştirilmesi konusunda Çin'le görüşüldü. Çin'le ilişkilerimiz gayet iyi ve ne gibi fikirler önereceklerini merak ediyoruz. Bir an önce harekete geçmeliyiz" şeklindeki tweetini dün şöyle yanıtladı:

"ABD ve Çin'in otomobil ithalatı hakkında eşit ve adaletli kurallara sahip olması gerektiğini düşünüyor musunuz? Yani, aynı ithalat yükümlülükleri, mülkiyet kısıtlamaları ve diğer faktörler gibi." 

Çin'e ihraç edilen bir Amerikan otomobilin yüzde 25 ithalat vergisine tabii tutulurken, Çin'den ithal edilen bir araç için yüzde 2,5 vergi ödendiğini hatırlatan Musk, "Ben genel olarak ithalat yükümlülüklerine karşıyım ancak mevcut kurallar işleri zorlaştırıyor. Bu, olimpik bir yarışa kurşundan ayakkabılarla katılmaya benziyor" ifadelerini kullandı.

Konuyu daha önce Obama yönetimiyle de konuştuklarını ancak bir sonuç alamadıklarını da belirten SpaceX CEO'su, "Yalnızca adaletli bir sonuç çıksın istiyoruz. Daha fazlasını değil. Umarım bu, mantıksız gelmiyordur" diye konuştu.

Trump, dün gerçekleşen basın toplantısında Elon Musk'ın tweetlerini okuyarak "Bu Elon'dan gelenler. Bu durum yıllardır biliniyordu ancak bir şey yapılmadı. Değişmesi lazım" dedi.  Konuşması sırasında Elon Musk'ın bahsettiği vergi oranlarını referans veren ABD Başkanı, "Eğer Çin bize yüzde 25, Hindistan yüzde 75 vergi koyacaksa ABD de aynı miktarları toplayacaktır" şeklinde konuştu.

MUSK UZUN SÜREDİR ÇİN'LE PAZARLIKTA

Son yüzyılın dehaları arasında gösterilen Elon Musk, Tesla'nın otomobillerinin montajı için elektrikli otomobil talebi 2017'den bu yana üç katına çıkan Çin ile anlaşmaya çalışıyor. Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre iki taraf henüz bir sonuca varamadı çünkü kurulacak fabrikanın mülkiyetinin kimde olacağı konusunda bir anlaşmazlık mevcut. Çin fabrikanın yerel şirketlerle birlikte ortak bir girişim olmasını savunurken, Tesla tüm fabrikayı sahiplenmek istiyor.

Tesla'nın karşı karşıya olduğu bu zorluklar ve ithalat yükümlülükleri Elon Musk'ın, elektrikli otomobilin en büyük pazarına girmesini zorlaştırıyor. Çinli Otomobil Üreticileri Derneği'nin verilerine göre bataryalı, hibrit ve yakıt pilli araçların satışı bu yıl 1 milyon adeti geçebilir.

TRUMP-MUSK İLİŞKİSİ

Donald Trump ve Elon Musk'ın ilişkisi, Trump başa geçtiğinden bu yana inişli çıkışlı. 2017'de Beyaz Saray'ın danışmanlık konseyinde yer alan Musk, Trump'ın karbon salınımının azaltılmasını öngören Paris Anlaşması'ndan çekileceğini açıklamasının arından istifa etmişti.

Bu gerginlik, SpaceX'in dünyanın faaliyetteki en büyük roketini uzaya başarılı şekilde göndermesinin ardından Trump'ın Elon Musk'ı kutlamasından sonra biraz yumuşamıştı.

Yukarı

Business HT×