BIST 100 9.130,71 % 0,56
USD/TRY 32,3703 % 0,08
EUR/TRY 35,0175 % 0,00
Piyasalar
9.132,31
% 0,58
32,3703
% 0,08
35,0178
% 0,00
1,0792
% 0,04
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Taht Oyunları'nda oyuna giren yeni "hanedan": Korsan

Yedinci sezonu başlayan efsane dizi Game of Thrones'un karşı karşıya kaldığı en büyük risk izlenme gelirlerini yarı yarıya düşüren korsan yayınlar

Taht Oyunları'nda oyuna giren yeni "hanedan": Korsan
LEILA ABBOUD 26 07 2017, 10:55

2011'den bu yana her yıl milyonları ekrana kilitleyen Game of Thrones, 16 Temmuz Pazartesi günü yedinci sezonun ilk bölümü ile ekranlardaydı.

Bölüm maliyeti milyar dolarlara ulaşan ve 170 ülkede izlenen dizinin yapım ekibi ve oyuncuları kadar kazanan bir kesim daha varsa o da "korsan" sektörü.

Game of Thrones, dünyanın bugüne kadar yasal olmayan yollardan en fazla indirilen dizi olma unvanına çoktan erişmişken, dizi dağıtımcıları bile belli bir miktar "hırsızlıklar" yaşamayı öğrenmiş, yayın hakları için para ödeyen izleyiciler de korsan maliyetine de katlandıklarını kabullenmiş durumda. 

Anti-korsanlık teknoloji şirketi MUSO'nun 23 bin korsan site arasında yaptığı araştırmaya göre televizyon efsanesinin yedinci sezon prömiyeri ABD'de 15 milyon, İngiltere'de 6,3 milyon defa illegal yollardan izlendi. Eğer rakamlar doğruysa bu, dizinin yayın hakkını elinde tutan HBO'nun açıkladığı 16,1 milyonluk izleyici sayısının ikiye katlandığı anlamına geliyor.

Bölüm başına 6 milyon dolar harcayan HBO için bu tabii ki iyi haber değil. Aynı şekilde, dizinin dağıtım haklarının İngiltere'deki sahibi Sky Plc ile Fransa'daki sahibi Orange SA da en az HBO kadar olumsuz etkileniyor. Sky, ilk bölümün İngiltere'deki izlenim sayısını 2,8 milyon kişi olarak açıklarken, MUSO'ya göre korsana başvuran İngilizlerin sayısı 6,25 milyon.

NE YAPILABİLİR?

Öncelikle her korsan izleyicisinin peşinden gitmek televizyon endüstrisi için zaman kaybı olacaktır. Hatta dizinin soğukkanlılığı acımasızlığa ulaşan stratejist karakteri Tywin Lannister'ın da dediği gibi televizyon patronlarının büyüklüğünü ölçemedikleri görünmez bir düşmanın peşinden gitmesi akıllıca değil.

Müzik endüstrisi aynı hatayı 1990'larda yaptı. Napster gibi o dönem yeni oluşan müzik paylaşım sitelerine karşı açılan davalar ya da illegal yollarla şarkı indirenlere açılan davalar, müzik piyasasını canlandırmadı. "Para vermeye gönüllü" kullanıcılara odaklanıp, onlar için iyi içerik üretmek müzik piyasasının bu durumdan çıkardığı ders oldu ve Spotify, Apple Music gibi yasal platformlarının doğuşunun yolunu açtı.   

ABD'li kullanıcıların pahalı kablolu TV ödemelerinden vazgeçmesini sağlayan, internet tabanlı yayın yapan HBO Now, özellikle gençler için sunduğu ucuz paketlerle HBO'nun gelirini geçen yıl yüzde 4,9 artışla 5,9 milyar dolara çıkardı.

Ancak beraber yaşamak ne kadar "öğrenilmiş çaresizliğe" dönüşmüş olsa da korsan, sektöre zarar vermeye devam ediyor. Sky, İngiliz Premier Futbol Ligi için milyarları yatırmış olsa da izlenme oranları düşüyor. İllegal izlenmeler, bu durumun müsebbipleri arasında. Maçların yasal olmayan yollardan gösterildiği bar ve diğer mekanlara karşı operasyonlar ise devam ediyor. 

İngiliz medya kuruluşunun bu duruma çözümü ise günlük, haftalık, aylık spor paketleri sunmak oldu. Böylelikle taraftarlar, yalnızca istedikleri sporu izlemek için cüzi bir ücret ödüyor. Formula 1 kanalının için ayda 18 pounda mâl olması gibi.

Game of Thrones'ta bir süredir devam eden bir tartışma var: Hükmetmek Cersei Lannister'ın dünya görüşü gibi korkuyla mı yoksa Jon Snow'un dediği gibi insanların kalbini kazanarak mı olmalı. Televizyon yapımcıları da sektörlerini alt üst eden teknoloji karşısında ayakta kalmak istiyorlarsa Snow'un yaklaşımını takip etmeleri akıllıca olabilir. 


* Daha önce Reuters ve The Wall Street Journal'da çalışan Columbia Üniversitesi mezunu gazeteci Leila Abboud'un Bloomberg Gadfly'daki köşesinde kaleme aldığı makaleden çevrilmiştir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×