BIST 100 8.989,99 % 2,08
USD/TRY 32,3280 % 0,11
EUR/TRY 35,0781 % 0,02
Piyasalar
8.991,55
% 2,10
32,3280
% 0,11
35,0781
% 0,02
1,0791
% -0,34
47,54
-0,39
2.212,21
% 0,79
86,88
% 0,92
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yeni yılda halka açılması beklenen 8 startup

Geçen yıl startup halka arzları açısından kurak geçmişti; ancak yatırımcılar bu yıldan umutlu

03 Ocak 2017 Salı, 14:01

Daha büyük sermayelere ulaşmak için borsada hisse senetlerinin halka açılması anlamına gelen IPO (birincil halka arz) çoğu startup’ın hayalindeki en yüksek noktalardan biri.

Her ne kadar 2016 çok sayıda halka açılmanın yaşanmadığı bir yıl olsa da 2017 yatırımcıların ilgisini çekecek bir yıl gibi gözüküyor. Snapchat ve AppDynamics gibi şirketler halihazırda halka arz işlemlerine başladılar. Görünen o ki sırada pek çok başka şirket var.

İşte 2017’de IPO ihtimalleriyle yatırımcıları heyecanlandıran 8 startup:

1) AppDynamics

Halka Arz Olasılığı: Kesin

28 Aralık’ta resmi işlemleri başlatan şirket “uygulama performansı takibi” (application performance monitoring) alanında ismini duyurdu. AppDynamics oldukça büyük ve karmaşık yazılım uygulamalarının perfromanslarını ölçerek şirketlere geri bildirim veriyor. Şirketler AppDynamics’i kullanarak teknik problemleri çözüyor ve daha da önemlisi müşterilerinin uygulamalarını nasıl kullandıklarına dair önemli bir bilgi elde ediyor. AppDynamics halka arzıyla beraber 100 milyon Dolarlık bir sermayeye ulaşmayı hedefliyor. NASDAQ Global Select Market’te APPD sembolüyle AppDynamics bekleniyor.

 2) Snap Inc.

Halka Arz Olasılığı: Çok yüksek

Snap Inc. ya da eski adıyla Snapchat, Facebook’un 2012’deki ilk halka arzına benzer bir süreç yaşayacağa benziyor. Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ı bankaları olarak seçen şirket işlemlere halihazırda başladı. Martın ilk haftalarında borsaya çıkması bekleniyor.

 

3) HotelTonight

Halka Arz Olasılığı: Yüksek

2016’da milyonlarca dolarlık kaybın ardından çalışanlarının 5’te 1’ini çıkaran HotelTonight talihini değiştirmeyi başardı. Bugün oldukça karlı bir durumda olan şirketin CEO’su Sam Shank’in yeni hedefi halka açılmak. Bloomberg’le olan bir röportajında amacını belirten Shank, 2017 sonlarına doğru bu olasılığın gerçekleşebileceğini söylüyor.

4) Spotify

Halka Arz Olasılığı: Yüksek

Yıllardır IPO haberleriyle gündeme gelen Spotify için 2017 en olası yıllardan biri. Temmuzda ilk olarak Bloomberg, şirketin 2017’inin ikinci yarısında halka açılabileceğini duyurdu. O zamandan bu yana Spotify küçük sorunlarını çözdü, CEO ve yönetim kurulu başkanı rollerini güçlendirdi, finansal işlemlerini New York’a topladı ve de SoundCloud ile olan görüşmelerine son verdi.

5) Qualtrics

Halka Arz Olasılığı: Orta

CB Insights tarafından 2017’de halka açılabilecek 5 startup’ın içinde gösterilen Qualtrics, Utah’ta konumlanmış, milyar dolarlık bir startup. Takımını yeni COO’su Zig Serafin ile güçlendiren şirketin halka arz için çalışmalara başladığı haberler arasında. 

6) Cloudera

Halka Arz Olasılığı: Orta

Cloudera’nın CEO’su Tom Reilly nisanda Forbes’a yaptığı açıklamada şirketin halka açılmayı istediğini söyledi. “Başarılı bir şekilde halka açılmak için yeterince büyük ölçekte ve iyi yönetilen bir şirketiz. Ancak içinde bulunduğumuz sektöre şu an halka açılmış bir şirket olarak girmek istemiyoruz.” ifadelerinde bulundu. Hortonworks’ün rakiplerinden biri olan Cloudera için halka arz 2017’de yine de olası gözüküyor. Piyasa koşullarının şirket lehinde devam etmesi halinde halka arz olasılığı gündemde olacak.

 7) Dropbox

Halka Arz Olasılığı: Orta

Cloudera gibi Dropbox da rakip şirketlerin halka arzlardan istediklerini elde edemedikleri bir sektörde yer alıyor. Ancak 2017 bu denklemi değiştirebilir. Bloomberg’e göre bankalarla halka arz işlemleriyle alakalı gören şirketin 2017’inin ilk yarısında IPO’sunu gerçekleştirme olasılığı var. Bir bulut depolama şirketi olan Dropbox’ın CEO’su Drew Houston yine de halka açılmak için bir aceleleri olmadığını vurguluyor. Hazirandan bu yana serbest nakit hareketi pozitifte olan şirketin halka açılmak için yapacakları zamanlama konusunda esnekliğe sahip olduğunu belirtiyor.

8) Blue Apron

Halka Arz Olasılığı: Beklemede

Şirketin finansal raporlarında 2017’de gerçekleşecek bir halka arz planlaması olsa da şirket bu amaçlarını beklemeye aldı gibi gözüküyor. Banka seçimlerini ertelemeye devam eden ve kar marjlarını yükseltmeye çalışan şirket için bir 2017 IPO’su yine de imkansız değil.

Yukarı

Business HT×