BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5809 % 0,16
EUR/TRY 34,7729 % 0,25
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5845
% 0,17
34,7697
% 0,24
1,0650
% 0,07
45,44
-0,05
2.397,92
% 0,79
87,47
% 0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hawking: Yapay zeka, insanlığın ya en büyük icadı ya da sonu olur

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, insanlığın gelecekte yaratacağı yapay zeka formu ile ya en büyük icadını yapacağını yada kendi sonunu getireceğini söyledi

Hawking: Yapay zeka, insanlığın ya en büyük icadı ya da sonu olur
21 10 2016, 13:04

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nin yeni 'Yapay Zeka Araştırma Merkezi'nin açılışında konuşan İngiliz fizikçi Stephen Hawking, insanlığın gelecekte yaratacağı yapay zeka formu ile ya en büyük icadını yapacağını yada kendi sonunu hızlıca hazırlamış olacağını söyledi.

Yapay zekanın insanoğlunun en büyük felaketi olabileceğini belirten Stephen Hawking, düzgün yönetilmedikleri takdirde düşünen makinelerin medeniyetimizin sonunu getirebileceğini belirtti.

Yapay zeka konusunda yaşanan  kontrolsüz gelişmelerin karşısında olduğunu belirten Hawking, bu düşünen makinelerin fakirliği ve hastalığı ortadan kaldırmak gibi çığır açıcı yeniliklerin yanı sıra güçlü otonom silahların üretilmesi suretiyle milyonlarca insana diz çöktürebileceğini kaydetti.

'İNSAOĞLUNU KÖLELEŞTİREBİLİR'

Yapay zekanın alıştığımız ekonomik sistemlerin çöküşünü hızlandıracağını belirten Hawking, düşünen makinelerin gelecekte bir gün kendi iradelerini kazanmaları durumunda bunu insanoğlunun iradesine hakim kılmaya çalışabileceklerini, bir anlamda insanoğlunu köleleştirebileceklerini de ifade etti. Hawking sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biyolojik bir beyin ve bir bilgisayarın yapabilecekleri arasında büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla bilgisayarlar —kağıt üzerinde- insan zekasını taklit edebilir ve insan zekasının önüne geçebilir. Yapay zeka kendi iradesini geliştirebilir. Bizimkiyle çatışma içinde olan bir irade."

Hawking ayrıca, "Google'ın Deep Mind" isimli yapay zekasının bu yılın başlarında dünya Go şampiyonunu alt edebildiğini ve Microsoft'un icat ettiği bir yapay zekanın da insan gibi sesleri tanıyarak ayırt edebilmeyi başardığını hatırlattı.

APTALLIĞIN TARİHİNİ İNCELEMEYE FAZLA ZAMAN HARCIYORUZ

Yapay Zeka Araştırma Merkezi'nin açılışından memnuniyet duyan Hawking, "Tarih incelemelerine, —hadi yüzleşelim, çoğunlukla aptallığın tarihini incelemeye- fazla zaman harcıyoruz. İnsanların bunun yerine zekanın geleceği üzerinde çalışmaya başlaması, memnuniyet verici bir değişim" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×