BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5698 % 0,12
EUR/TRY 34,7307 % 0,13
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5713
% 0,13
34,7319
% 0,13
1,0638
% -0,04
45,49
0,00
2.376,19
% -0,12
86,86
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ringo Starr röportajı: Beatles, dijital dünyaya neden geç geldi?

İngiliz efsanesi Beatles'in bateristi Ringo Starr, dijital müzik dünyasına geç gelmelerinin nedenlerini Bloomberg Businessweek'e anlattı

Ringo Starr röportajı: Beatles, dijital dünyaya neden geç geldi?
LUCAS SHAW/ BLOOMBERG BUSINESSWEEK 16 08 2016, 12:16

Dağılmalarının ardından 45 yıl geçmiş olmasına rağmen efsanesi hâlen devam eden Beatles, telif hakları nedeniyle dijital müzik dünyasına en uzun süre direnen isimlerden oldu. 2001'de piyasaya sürülen iTunes'a 2010 yılında giriş yapan İngiliz grup, 24 Aralık 2015'ten itibaren Spotify, Apple Music, TIDAL, Google Play ve Amazon Prime Music platformlarda dinlenmeye başlandı.

Bloomberg Businessweek'ten Lucas Shaw, grubun efsane bateristi Ringo Starr ile Beatles'in geç başlayan dijital müzik serüvenini konuştu. 

- Beatles neden müzik platformlarında yer alma kararı aldı?

Aslında parça parça ilerliyoruz. Plaklarla yola çıktıktan sonra CD'ler piyasaya sürüldü. Bu, finansal olarak bizim için avantajlıydı çünkü sözleşmemize yeni bir madde ekleyebiliyorduk. Oldukça geç de olsa CD'ye geçebildik. iTunes'a da geciktik. Beklediğimiz için indirilme ve dinlenme sayısı çok yüksek oldu. Sonrasında ne olacağını biz de bilmiyoruz.

- Siz nasıl müzik dinliyorsunuz? İnternetten mi, plak mı yoksa CD mi?

Evdeyken hepsini yapıyorum. iTunes'u seviyorum. Beatles milyarlarca kez indirildi ancak ben henüz yapmadım. Arabadaysam da genellikle radyo dinliyorum. Geçen akşam arkadaşlarımla yemekteydim. 18 yaşındaki oğulları CD ve plak satın alıyordu. Gençler, plak dinleyerek başkaldırıyor.

- Sanatçılar ve dijital platformlar arasındaki çekişme hakkında ne düşünüyorsunuz? Sanatçılara yeteri kadar para ödeniyor mu?

Sanatçıları desteklemeyi seviyorum. Bir adamın 12 milyon kez dinlendiğini ve beş dolarlık bir çek aldığını duydum. Bu hiç adil değil. Beatles yeteri kadar kazanıyor. Kendi sözleşmemizi yapacak gücümüz var.

Yeni çıkan bir sanatçı için çalacağı mekân bulması zor. Konser alanları tek tek kapanıyor. Dört ay çalışıp, bir televizyon programında ünlü olmak daha kolay. İnsanlar bizim bir gün uyanıp "Beatles" olduğumuzu zannediyor ama bu doğru değil. Biz, onlarca mekanda çıkarak çok çalıştık. 

- Beatles zamanından bugüne kadar yaşanan bu büyük değişim bugün yeni sanatçıların karşısında bir engel mi?

Evet ve bu beni çıldırtıyor. Eğer tanınmak istiyorsanız para ödemelisiniz. Yönetim sizi ödemeye zorluyor. Peki geri ödemeyi kim yapacak? Ringo turnemi yaparken sırf ünlü olsunlar diye yanıma yerel bir grubu almıştım. Bugünlerde kimse kimseye yardım etmiyor.

- En son ne zaman turneye çıktınız?

2 Temmuz'da. Los Angeles'taki Yunan Tiyatrosu'nda çaldım. Bu yaz başka yerde çıkmayacağım ama ekimde Japonya ve Kore'deyim.

- Kaliforniya'daki Desert Trip Festivali'nde Paul McCartney'i görecek misiniz?

Göremeyeceğim çünkü Japonya'dayım.

- Beatles dağılmamış olsaydı hâlâ turneye çıkıyor olur muydunuz?

Olurduk. Sıkıntılarımızı ve zorluklarımızı aşmış ve tekrar yola çıkmış olurduk.

- Büyük ihtimalle yüklü bir ödeme alırdınız.

Galiba. Ancak bu işi para için değil konserin niteliği için yapıyoruz.

-Neden İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması için oy verdiniz?

Avrupa Birliği'nin harika bir fikir olduğuna inanıyordum ancak son dönemde hiçbir yere gitmediğini görüyorum. Darmadağın olmuş durumda. Bizse kendi ülkelerinden başka kimseyi düşünmeyen insanlarla sıkışmış durumdayız. İngiltere de kendi ayakları üzerinde durmalı. İskoçya ve Wales da ayrılmak istiyor. Sonrasında Devon da gelecek. Bunun nerede biteceğini Tanrı bilir. 

Yukarı

Business HT×