BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3848 % 0,13
EUR/TRY 35,0341 % 0,05
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3850
% 0,13
35,0307
% 0,04
1,0790
% 0,02
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şirketlerinden kovulanlar

Yedi ünlü girişimci kendi şirketlerinden ayrılmanın nasıl hissettirdiğini anlatıyor

7 ünlü girişimci kurdukları şirketten ayrılmayı anlatıyor
BUSINESS INSIDER 20 04 2015, 17:38

Bir şirketi kurmak bir şey, ancak onu kontrol edebilmek bambaşka bir şey. Bazen girişimciler, yönetim kurullarının aldığı bir kararla kendi kurdukları şirketten kovulabiliyorlar. Bazen de kendilerini zorla gönderme kararı aldırıyorlar.

İşte kendi şirketlerinden ayrılan 7 ünlü girişimcinin anlattıığı kovulma hikayeleri:

Steve Jobs/Apple: “Apple'dan kovulmak başıma gelen en iyi şeydi”

20 yaşındayken ailesinin garajında Apple'ı kuran Steve Jobs, 30 yaşında şirketten kovuldu. Her ne kadar 90'ların sonunda Apple CEO'su olarak şirkete dönse de Jobs o dönemde çok üzüldüğünü ve Silikon Vadisi'ni terk etmeyi bile düşündüğünü söylemişti.

Fakat Jobs daha sonra "her şerde bir hayır" olduğunu fark etmiş. Stanford öğrencilerine yaptığı bir konuşma sırasında, “O zaman görememiştim ama Apple'dan kovulmak başıma gelen en iyi şey oldu. Başarılı olmanın ağırlığı yerini yeni başlayan, her şeyden daha az emin olan birinin hafifliğine bıraktı. Beni hayatımın en yaratıcı dönemlerinden birine girecek kadar özgürleştirdi” demişti.

Apple'dan kovulduktan sonra teknoloji gurusu iki yeni şirket (NeXT ve Pixar) ve aile kurdu. Jobs, “Eğer Apple'dan kovulmasam bunların hiçbirinin olmayacağına eminim. Tadı çok kötü bir ilaç gibi oldu, ancak eminim ki hastanın buna ihtiyacı vardı” demişti.

Noah Glass/Twitter: “Hikayenin benim hikayem olmadığını fark ettim, ancak bu sorun değil”

Noah Glass Twitter'ın kurucularından biri, ancak kimse onu tanımıyor. 2006'da şirketin dışına itildi, ancak hala Twitter adını bulan kişi olarak adı anılıyor.

2011'de Business Insider'a konuşan Glass Twitter tarihinden silinmenin nasıl hissettirdiğini anlatmıştı:

“Hikayenin içinde yoktum. Başlarda bununla baş etmek çok zordu, çünkü yaratımında çok büyük bir sevgi ve iş vardı.”

Ancak günün sonunda önemli olan ürün olduğundan Glass yeterince itibar görmemeyi önemsemiyor gibi gözüküyor. “Twitter bir fenomen ve çok yararlı bir araç. İnanılmaz yararlı ve birçok insana yardımcı oluyor. Hikayenin benim hikayem olmadığını fark ettim, ancak bu sorun değil.”

Mark Pincus/Zynga: “Kendime büyük ölçekli bir şirketin CEO'su olarak çok yüksek not vermem”

Zynga kurucularından Mark Pincus yakın zamanda 2007'de kurduğu oyun şirketinin CEO'luk pozisyonunu tekrar aldı. Pincus için çok önemli bir andı, çünkü 2013'te bu pozisyondan ayrılmasının ardından 2014'te şirketteki tüm operasyonel görevlerinden de elini çekmişti.

Ancak geçen yıla kadar Pincus kendini CEO olarak çok beğenmiyordu. Yaptığı bir röportajda şöyle demişti: “Bence kendime girişimci olarak ya da sosyal oyunların nasıl olması gerektiğine dair büyük bir fikre girişme anlamında yüksek not veririm...Ancak CEO'luk cephesinde pek çok zor ders aldım...ve kendime büyük ölçekli bir şirketin CEO'su olarak yüksek not vermem.”

Pincus o dönemde şirkette yaptığı iş hakkında tutkulu olmadığı için “Aslında kendimi kovdum” demişti. Pincus, “200'den fazla insanı yönetmek benim için ne eğlenceli ne de yeteneklerim arasında” diyor.

Sandy Lerner/Cisco: “Kovulmam çok tahrip ediciydi. Yıllarca etkisinden çıkmaya çalıştım”

Sandy Lerner şu anda 140 milyar doların üzerinde değeri olan ağ teknolojileri şirketi Cisco'nun kurucularından biriydi. Ancak yönetim kontrolünü yatırımcılardan birine (Sequoia Capital'dan Don Valentine'a) kaptırdığından beri şirketin bir parçası değil. Cisco'nun 1990'daki halka arzından kısa bir süre sonra şirketten atılmıştı.

Inc Magazine'de yazdığı bir yazıda Lerner tüm sürecin “çok tahrip edici” olduğunu söyledi. Özellikle yatırımcıların ve şirketi beraber kurduğu eski kocası Leonard Bosack'in ona tavırlarının.

“Kovulmam çok tahrip ediciydi. Yıllarca etkisinden çıkmaya çalıştım. Neden bir yatırımcının bu kadar düşmancıl olduğunu anlamamıştım... Her zaman bir yatırımcı sizin işinize yatırım yapıyorsa, o işe inandığı için olduğunu düşünürdüm. Yatırımcımızın bizi destekledğini düşünmüştüm, çünkü parası bizim başarımıza bağlıydı. Şirketin başarısıyla kurucularını ayırabileceğini fark etmemiştim.”

Andrew Mason/Groupon: “Gazete manşetlerinin beni basitçe 'Kovulan CEO' diye tanımlamasını çok seviyorum. Önceki tanım 'müzik mezunu'ydu; ona göre büyük gelişme”

Groupon kurucularından Andrew Mason'ın her zaman ince bir mizah anlayışı vardı ve iyimser bakış açısı kovulmayla ilgili yorumlarına da yansıyordu.

Tüm zamanların en etkileyici veda yazılarından biri olarak kabul edilen 2013'teki istifa mektubu da bunun iyi bir örneği.

“Groupon CEO'su olarak geçirdiğim dört buçuk yoğun ve harika yılın ardından, ailemle daha çok zaman geçirmek istediğime karar verdim. Şaka yapıyorum, bugün kovuldum.”

Daha ciddi bir tonla şöyle devam ediyor:

“Neden olduğunu merak ediyorsanız...demek ki yeterince ilgilenmemişsiniz. S1 formumuzdaki rakamlardan materyal zaaflarımıza, iki çeyrek üst üste beklentilerimizin altında kalmamızdan listeleme fiyatımızın dörtte birine düşen hisse fiyatlarına, geçen bir buçuk yılda yaşananlar yeterli şey anlatıyor. CEO olarak sorumlu benim.”

Kovulmak herhangi bir çalışan için zor bir durum, ancak Mason bununla baş etmenin bir yolunu bulmuş gibi gözüküyor. Ayrılığından iki ay sonra şu tweet'i attı: “Gazete manşetlerinin beni basitçe 'Kovulan CEO' diye tanımlamasını çok seviyorum. Önceki tanım 'müzik mezunu'ydu; ona göre büyük gelişme.”

Eduardo Saverin/Facebook: “Mark [Zuckerberg] için sadece iyi şeyler söyleyebilirim, aramızda hiç bir kırgınlık yok”

Eduardo Saverin Facebook'un çok kısa bir süre CFO'luğunu yapmış kurucularından biri. Şirketin nasıl finanse edileceğine dair pek çok anlaşmazlıktan sonra Saverin Mark Zuckerberg tarafından şirketten uzaklaştırılmıştı.

2012'de, Facebook'un kuruluşudan yaklaşık 10 sene sonra Saverin sonunda Zuckerberg'le ilişkisi hakkında konuşmuş ve Brezilya dergisi Veja'ya şunları söylemişti:

“Mark için sadece iyi şeyler söyleyebilirim, aramızda hiç bir kırgınlık yok... Mark, Facebook'un büyümesinin tek yolunun asıl çıkış fikri,  yani herkesin nickname ya da kısaltma kullanmadan kendini temsil etmesi olduğunu her zaman biliyordu. Bu Facebook'un en büyük gücü. Böylece onu Mısır'da olduğu gibi bir protesto aracına da iş yapma aracına da dönüştürebiliyoruz. Arkadaşlar arasında iletişim sağlamasından bahsetmiyorum bile.”

Martin Eberhard/Tesla: “Bana davranılma şeklinden hiç memnun değilim”

Elon Musk Tesla'nın CEO'su olmadan önce 2003'te Marc Tarpenning'le şirketi kuran Martin Eberhard vardı. En büyük yatırımcı olan Musk sonunda şirketin kontrolünü eline aldı, ancak Eberhard işlerin geldiği halden çok mutlu değildi.

2007'deki bir blog yazısında şöyle demişti:

“Bana davranılma şeklinden hiç memnun değilim. Ve bunun geçiş dönemini idare etmenin en iyi yolunun bu olduğunu düşünmüyorum. Ne Tesla Motors, ne (hala çok kuvvetli sorumluluk hissettiğim) Tesla'nın müşterileri için, ne de Tesla'nın yatırımcıları için.”

Yukarı

Business HT×