BIST 100 8.883,25 % 1,89
USD/TRY 32,3428 % 0,10
EUR/TRY 35,1345 % -0,08
Piyasalar
8.882,89
% 1,89
32,3428
% 0,10
35,1345
% -0,08
1,0849
% -0,21
48,83
-0,08
2.156,50
% -0,18
86,84
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"ABD'nin tek başına Türkiye'ye finansmanı kısıtlama yetkisi yok"

ABD'li altı senatörün Türkiye'ye finansmanın kısıtlanmasına yönelik sundukları teklifin ardından konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, ABD'nin tek başına Türkiye'ye finansmanın kısıtlanması konusunda yetkili olmadığını söyledi.

"ABD'nin tek başına Türkiye'ye finansmanı kısıtlama yetkisi yok"
BUSINESSHT 20 07 2018, 14:17

ABD'li altı senatörün Türkiye'ye yönelik finansmanın kısıtlanması konusundaki yasa teklifinin yankıları sürüyor. 

Konuya yakın bir kaynak yaptığı açıklamada ABD'nin tek başına projeleri engelleme yetkisi olmadığını belirtti. 

Kaynak, açıklamasında diğer EBRD hissedarlarının benzer bir hazırlık içerisinde olduğuna dair herhangi bir işaret olmadığını da belirterek, Türkiye'deki projelerin devam edeceğini ifade etti.

Altı ABD'li senatör, "Türk hükümeti ABD vatandaşlarının tutukluluk haline son verene kadar" uluslararası finans kuruluşların Türkiye'ye kredi vermesinin kısıtlanmasını öngören bir yasa taslağı hazırladı.

Senato dış ilişkiler komitesinin yaptığı açıklamaya göre bazıları Cumhuriyetçi, bazıları da Demokrat Parti'den olan senatörlerin hazırladıkları yasa taslağı "Türkiye Uluslararası Finansal Kurumlar Yasası" adını taşıyor. 

 

Taslak ile Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yönetiminde bulunan Amerikalılara, bundan böyle insani amaçlı olanlar hariç olmak üzere Türkiye'ye kredi verilmesine karşı çıkmaları talimatı veriliyor.

ANKARA: TEKLİF İKİLİ İLİŞKİLERİ BOZMAYA YÖNELİK

Teklife Dışişleri Bakanlığı kaynakları da tepki gösterdi. 

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı kaynakları verilen bu teklifin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verme amacı taşıdığını, Ankara'nın beklentisinin bu yasa teklifinin ABD yönetimi tarafından ciddiye alınmaması yönünde olduğunu belirtti. 

 

Türkoğlu, "Ankara, Türkiye ile ABD arasında sorun yaratan alanlarda çalışma grupları kurularak ortak bir yol haritası oluşturulması için çalışmalar yapıldığını belirtiyor. Münbiç konusu bunlardan birisiydi. Bu yasa teklifinin de atıfta bulunduğu adli-hukuki konularla ilgili de bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Ankara, böyle çalışma grupları varken bu ve bunun gibi yasa tekliflerinin tek amacının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermek olduğunu ifade ediyor." diye konuştu.

Türkoğlu, teklifin Senato'da nasıl karşılanacağı ve ABD tarafından gelen açıklamaların beklediğini de ekledi. 

Yukarı

Business HT×