BIST 100 9.046,73 % 2,73
USD/TRY 32,3229 % 0,10
EUR/TRY 35,0964 % 0,07
Piyasalar
9.046,55
% 2,72
32,3230
% 0,10
35,0939
% 0,07
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.215,70
% 0,95
87,35
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Bankalar Türk Telekom'u kontrol etmeyecek"

Türk Telekom CEO'su Paul Doany, Türk Telekom'daki Otaş hisselerinin bankalar tarafından devralınması olasılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Doany, "Beş yıllık plan yaptık. Bankalar da bu plana göre hesaplarını yaptı. Bankalar şirketi kontrol etmeyecek. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü bankalar bu tarz şirketleri kontrol edemez."

"Bankalar Türk Telekom'u kontrol etmeyecek"
18 06 2018, 08:19

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen bazı düzenlemeler sonrasında bankaların Türk Telekom'daki Otaş hisselerini devralmaya hazırlandığı yorumları yapılırken, şirketin CEO'su bankalarla devam eden görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Türk Telekom’un ortaklıkta yaşanan sorunlar yüzünden bankalarla 5 milyar dolarlık borç yapılandırmasında son durumu da anlatan Doany, şöyle konuştu: “Beş yıllık plan yaptık. Bankalar da bu plana göre hesaplarını yaptı. Bankalar şirketi kontrol etmeyecek. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü bankalar bu tarz şirketleri kontrol edemez. Bu onların çıkarına da olmaz. Aslında standart bir yeniden yapılandırma bu. Standart yeniden yapılandırmada her yıl bakacaklar, satabiliyorlar mı? Yani normalde üç yıla ya da beş yıla kadar bile sürebiliyor. Sonra bir uzatma daha olabiliyor. Bu bankaların kendi aralarında yaptığı bir anlaşma. Normalde de karşılıklı bir üst sınır oluyor.” 

 

Doany'nin Londra'daki 5G Dünya Zirvesi'nde yaptığı konuşmadan bazı bölümler Hürriyet'te yer aldı.

Haziran ayının başında SPK, pay alım teklifi tebliğinde değişikliğe gitmişti. Pay alım teklifi tebliğindeki düzenlemeyle geri ödenemeyen kredilere karşı bankaya geçen paylar ve üçüncü kişilerce bankadan veya özel amaçlı işletmeden satın alınan paylar için alım teklifi zorunlu olmayacak, çağrıdan muafiyet alınabilecek.

Takip eden günlerde BDDK da bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmelikte değişiklik içeren yönetmelik taslağı yayınlamıştı. 

Taslakta yönetmeliğin sekizinci maddesinin yedinci fıkrasının son cümlesinde değişiklik yapıldı.

Buna göre "Alım satım amaçlı yapılan hisse senedi yatırımları, alacakların tahsili amacıyla yapılan hisse edinimleri ve ortaklıkların sermaye artırımlarına katılımla ilgili olarak bu fıkra hükmü uygulanmaz" şeklindeki son cümle şununla değiştiriliyor:

"Alım satım amaçlı yapılan hisse senedi yatırımlarında, alacakların tahsili amaçlı pay edinimlerinde, ortaklıkların sermaye artırımlarına katılımlarda ve bankanın söz konusu ortaklığı tek başına ya da birlikte kontrol etmesi sonucunu doğurmaması, ortaklıktaki toplam payın kendi özkaynağının binde üçünü geçmemesi ve ortaklığın faaliyet alanını ayrıntılı olarak açıklayan bir raporla birlikte en az otuz gün önceden Kuruma bildirilmesi kaydıyla, kanun, kanun hükmünde kararname veya Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulan ve hizmetlerinden yararlanılabilmesi sermayesinde pay edinimi şartına bağlı tutulan ortaklıklar ile risk yönetimi uygulamaları çerçevesinde birden fazla banka veya finansal kuruluş tarafından kurulan ortaklıklardaki pay edinimlerinde, bu fıkra hükümleri uygulanmaz." 

 

Yukarı

Business HT×