BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,4878 % 0,06
EUR/TRY 34,7871 % 0,38
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4878
% 0,06
34,7871
% 0,38
1,0678
% 0,05
45,49
0,00
2.373,26
% 0,52
87,55
% 0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Ticaret savaşı Türkiye'de türbülans yaratabilir"

IIF Başkanı Tim Adams, ABD-Çin arasındaki olası ticaret savaşının diğer ülkelere bulaşma riskiyle birlikte Türkiye'de de türbülans yaratabileceğini söyledi.

'Ticaret savaşı Türkiye'de türbülans yaratabilir'
CEREN DİLEKÇİ 06 04 2018, 11:52

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) Başkanı Tim Adams, ticaret savaşlarının Türkiye'de de belli seviyelerde etki yaratabileceğine dikkat çekti. 

Perşembe günü İstanbul'da gerçekleştirdiği zirve sonrası, ABD-Çin arasındaki olası ticaret savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adams, iki ülke arasındaki savaşın başka ülkelere bulaşma riski taşıdığını, Türkiye'de de türbülans yaşanabileceğini belirtti.

IIF Başkanı, "Çok fazla gevşek para politikasının yaşandığı dönem bitiyor, piyasalarda volatilite olması bekleniyordu. Ticaret savaşları endişeyle izleyeceğimiz bir şey olabilir. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı dünyanın başka ülkelerine bulaşabilir. Çin-ABD ya da AB-ABD kendilerini ticari bir anlaşmazlık içinde bulabilir, Türkiye'de de biraz türbülans olabilir. Global ekonomi bunu kaldırabilecek kadar güçlü ama yine de radarımızda kalması lazım" diye konuştu. 

 

ABD Başkanı Trump'ın politikalarına ilişkin ise Adams, Trump'ın kurumsal firmalar için vergi kesintileri ve bazı regülasyon adımlarını olumlu bulmakla birlikte ticaretle ilgili görüşlerine katılmadığını vurguladı.

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE FON AKIŞI SÜRECEK"

Kurum olarak gelişmekte olan ülkelere akışların hem hissede hem de tahvillerde iyi olacağı görüşünü paylaşan IIF Başkanı, "Global büyüme son 10 yılın en iyi dönemini yaşıyor. Global olarak çok fazla borç var. Bu borcun ödeneceği kaynakların üretim kapasitesiyle olması lazım" değerlendirmesinde bulundu. Adams, ABD, Avrupa ve Japonya'daki faizlerin zaman içinde artacak olmasının gelişmekte olan ülkeleri alternatif yollara başvurmaya ittiğini belirtti.

"YÜKSEK ENFLASYON VE İTHAL SERMAYEYE BAĞIMLILIK TÜRKİYE'Yİ KIRILGAN YAPIYOR"

Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkeler arasındaki pozisyonuna ilişkin olarak ise Adams, sağlam mali politikası ve güçlü bankacılık sektörüyle Türkiye'yi cazip bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin kırılganlıklarına ilişkin ise Adams, "Yüksek enflasyon, ithal sermayeye bağımlı olmanız bu yüzden her gün piyasadan borçlanmanız gerekiyor. Bu da ülkeyi zor zamanlarda kırılgan hale getiriyor" dedi. 

 

Yukarı

Business HT×