BIST 100 8.715,22 % -0,03
USD/TRY 32,3384 % 0,09
EUR/TRY 35,1354 % -0,08
Piyasalar
8.709,75
% -0,10
32,3384
% 0,09
35,1362
% -0,08
1,0852
% -0,19
48,91
0,00
2.153,20
% -0,33
86,65
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Talihsiz' halka arz yeniden gündemde

2016 yılının sonbaharında talep toplama dönemi tüm dünyada interneti kilitleyen DDoS saldırılarına denk gelen Global Tower'ın halka arzı yeniden gündemde

'Talihsiz' halka arz yeniden gündemde
FIRAT BORA TAŞ, CEREN DİLEKÇİ 22 03 2018, 14:28

Turkcell'in DDoS saldırıları gerekçesiyle halka arzını erteleyen iştiraki Global Tower'a yeniden halka arz yolu göründü.

2016 yılının Ekim ayında talep toplama dönemi ABD başta olmak üzere tüm dünyada inernet kesintilerine neden olan DDoS saldırılarıyla çakışınca halka arz işlemini erteleyen Global Tower'ın önümüzdeki üç yıllık dönemde borsaya gelmesi bekleniyor.

Turkcell'in üç yıllık hedeflerini açıkladığı toplantıda konuşan Genel Müdür Kaan Terzioğlu, "Global Tower'ın halka arzı gündemde olmaya devam ediyor. Global Tower ve Superonline'da halka arz gibi stratejik opsiyonları düşüneceğiz." dedi.

Kule varlıklarının tüm dünyada yatırımcılar için cazip bir yatırım alanı olduğunu ve önceliklerinin Global Tower'ı sermaye piyasalarıyla buluşturmak olduğuna dikkat çeken Terzioğlu, "Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmesi ve uluslararası yatırımcılara bu gibi imkanları açması lazım. Gerek Global Tower'ı gerekse fiber altyapı şirketimiz Superonline'ı son derece cazip yatırım alanları olarak görüyoruz. Ve önümüzdeki 3 yıllık dönem içerisinde bunların değerlerini doğru yansıtması için halka arz gibi stratejik opsiyonlar uygulayacağız" diye konuştu.

Global Tower’ı uzun vadeli, öngörülebilir gelir akışı ve güçlü kârlılık vaat eden önemli bir varlık olarak gördüklerini ifade eden Terizoğlu, "İnanıyorum ki Türkiye’nin önemli değerlerinden olan Global Tower önümüzdeki dönemde yatırımcılar için güvenli liman olacak." dedi.

BÜYÜME İÇİN KAYNAK GEREKLİ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, "Türk Telekom'un da durumu belirsizken Turkcell, Global Tower ile kule alanını konsolide etmek istiyor. Bunun için de yatırım yapması gerekiyor ve buna bağlı olarak kaynak ihtiyacı var" dedi.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü Akif Daşıran ise Global Tower için halka arz dışındakiler de dahil stratejik opsiyonların değerlendirilmekte olduğunu hatırlatarak "Somut bir gelişme de bulunmuyor ancak halka arz beklentisi olumlu." dedi.

Daşıran, 2016'daki halka arzın ertelenmesinden sonra şimdiki planın ayrı bir süreç olarak görülmesi gerektiğini de ifade etti.

Turkcell, Global Tower'ın Türkiye'de mi yoksa halka yurtdışında mı olacağı noktasında ise şu ana kadar bir karar almış değil.

TEMETTÜ BEKLENTİLERİNİ DESTEKLİYOR

Global Tower'ın Turkcell için büyük bir halka arz olmadığına değinen Daşıran, "Halka arzlar açısından yoğun bir dönemdeyiz. Önümzdeki günler halka arz olacak şirketler için pozitif koşullar sağlıyor." dedi.

Öte yandan Daşıran, Superonline için halka arz dahil stratejik planların yanı sıra Fintur ve diğer iştiraklerin satış planlarıyla birlikte bakıldığında Turkcell'in planlarının şirket için önemli bir nakit girişine işaret ettiğini söyledi.

Daşıran'a göre bu durum temettü beklentileri açısından Turkcell için pozitif olarak değerlendiriliyor.

2018'in ilk üç ayında Turkcell, Telia ile ortak şirketi Fintur'un şirket finansallarında "satış amaçlı sınıflandırılan duran varlıklar" olarak görülen iştiraklerinde bir dizi işlem yaptı. Geocell paylarının tamamının Silknet'e 153 milyon dolara devri tamamlandı,  Azertel'deki yüzde 51,3'lük payının tamamı ise Azinetelecom'a 221,7 milyon euroya satıldı. Kazakhtelecom Turkcell ve Telia'nın ortak olduğu mobil operatör Kcell'in yüzde 75'ini almak için Kazak rekabet kurumuna başvurdu.

2016'DAKİ HALKA ARZ NEDEN ERTELENDİ?

Turkcell, 24 Ekim 2016 sabahı yaptığı açıklamayla Global Tower'ın halka arzını ertelediğinde siber risklerin yanı sıra ABD 45. Başkanlık Seçimi ve Fed'in planladığı faiz kararlarının piyasaya olası etkilerini de dikkate aldığını belirterek "Halka arz işlemi, piyasaların daha güvenli ve istikrarlı hale gelişine kadar ertelenmiştir" demişti.

Gelinen noktada ABD Başkanı seçilen Donald Trump hisse senedi piyasası fiyatlamalarında belirleyici olmaya devam ederken Fed'in faiz artırımları piyasa için yeni normale dönüştü; fed Global Tower'ın halka arzı ertelendiğinden bu yana dünkü Mart FOMC kararı da dahil olmak üzere her biri 25 baz puandan 5 kez faiz artırdı.

Piyasa ise Fiyat/Kazanç (F/K) oranı bazında benzer çarpanlarda; 2016 Ekim'de BIST100 endeksinde Fiyat/Kazanç oranı 9,03x ve Turkcell'de 15x iken şimdi oranlar 9,45x ve 17x

GLOBAL TOWER HAKKINDA

Sermayesinin tamamı Turkcell'e ait olan Global Tower'ın 345,3 milyon lira sermayesi bulunuyor.

Global Tower, telekomünikasyon ve medya sektörüne, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarına kulelerde yer kiralayarak alt yapı işletmeciliği yapıyor. Şirket, müşterilerine gerekli her türlü izinin alınması, yer ve saha kiralanması, kule yatırımının
yapılması, orta ve alçak gerilim enerjisi v e konteyner alt yapısının sağlanması ile dönemsel bakımlarının yapılma konularını içeren paket hizmetler sunuyor.

2016'daki halka arzda şirketin ek satış dahil yüzde 25'inin halka arz edilmesi planlanmış ve fiyat aralığı 3,82 TL – 4,46 TL aralığında belirlenmişti.

Yukarı

Business HT×