BIST 100 8.743,47 % 0,29
USD/TRY 32,3391 % 0,09
EUR/TRY 35,1214 % -0,12
Piyasalar
8.739,96
% 0,25
32,3395
% 0,09
35,1276
% -0,10
1,0850
% -0,21
48,91
0,00
2.152,86
% -0,35
86,67
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Milyarlık ciroya giden Mega Metal, Avrupa'da şirket avında

Bakır tel üretimi yapan Mega Metal'in patronu Cüneyt Ali Turgut, İtalya ve Fransa'da iki şirketi satın almak için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Milyarlık ciroya giden Mega Metal, Avrupa'da şirket avında
SELÇUK OKTAY 21 03 2018, 14:48

Yüksek teknolojili ürünler için önemli bir girdi olan bakır tel üretiminde faaliyet gösteren Mega Metal gözünü Avrupa'daki şirketlere dikti. 

Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, en büyük ihracat pazarı konumundaki Avrupa'da satın alma için iki şirket ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. 

İnternet medyası ekonomi editörleri ile bir araya gelen Turgut, Avrupa'da bu kapasitede üretim yapan tek şirket olduklarını, siparişlere yetişemediklerini, dolayısıyla satın alma ve yatırım planlarının masada olduğunu belirtti. 

İSO 500 listesine göre 2016 yılında şirketin üretimden net satışları 432,9 milyon TL oldu. 2015 listesinde en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde 340. sırada yer alan şirket 2016'da 55 sıra atlayarak 285. sıraya yükseldi. 

Turgut'un verdiği bilgilere göre 2017'de şirket 755 milyon liralık ciroya ulaştı. Şirketin cirosunun yüzde 55'ini ihracat gelirleri oluşturuyor. 

"AVRUPA'NIN ARDINDAN GÖZÜMÜZ ABD'DE"

Biri İtalya diğeri ise Fransa'da olmak üzere, iki farklı şirketle görüşme halinde olduklarını belirten Turgut, "Özellikle İtalya'daki şirketle ilgili artık sona geldik diyebiliriz. Burası sadece üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda coğrafi konumu ve bizim stratejik pazarlarımıza olan yakınlığıyla da küresel büyüme vizyonumuza büyük katkı sağlayacak. Bu tesis bizim Avrupa'daki lojistik merkezimiz de olacak. Avrupa'nın ardından gözümüz ABD'de. Yakın gelecekte orada da bir üretim tesisini satın alma planımız var" dedi. 

20 MİLYON EUROLUK YENİ YATIRIM

Teknolojinin yaygınlaşmasıyla, dünyada bakır tel ihtiyacının da arttığını ifade eden Turgut şu ifadeleri kullandı: "Yoğun talebe yetişebilmek için fabrikamız yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor. Son 13 yıldır fabrikamız enerji kesintileri dışında bir saat bile durmadı. Bunun yanında fabrikamızı 20 milyon euroluk yatırımla büyütüyoruz. Bu yatırımın haziran ayında bitmesini planlıyoruz. Yılın ikinci yarısında da 5 milyon euroluk yeni bir yatırımla, ısıya dayanıklı, nikel kaplı bakır üretimi gerçekleştireceğiz." 

 

İHRACAT HEDEFİ YÜZDE 60

Yüksek teknolojili üretim ve ihracat odaklı büyüme anlayışıyla 2012 yılında yaklaşık 200 milyon TL olan cironun 2017 sonu itibarıyla 755 milyon TL olarak gerçekleştiğini vurgulayan Turgut, bu cironun yüzde 55'inin ihracat kaynaklı olduğunu belirtti.

Bu yıl sonunda 1 milyar TL ciro barajını aşacaklarını da sözlerine ekleyen Cüneyt Ali Turgut, "İhracatın cirodaki oranını da bu yıl sonu itibarıyla yüzde 60 seviyesinin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut

"HALKA ARZA KAPALI DEĞİLİZ"

Körfez bölgesindeki 3 farklı fondan ortaklık teklifi aldıklarını sözlerine ekleyen Turgut, "Kendileri finansallardan çok bizim başarı hikayemizle ilgilendiklerini ifade ettiler. Fakat ortaklık konusunda henüz kararımızı vermedik" dedi. Aracı kurumlarla tahvil ihracı ve halka arz görüşmeleri de yaptıklarını ifade eden Turgut, sözlerine şöyle devam etti: "Her sanayi şirketi gibi bizim için de finansman kritik öneme sahip. Ama şu aşamada bu konuda verdiğimiz net bir karar yok. Açıkçası acele de etmiyoruz. Siparişlere yetişmekten, halka arza henüz sıra gelmedi. Borsa yönetiminden bazı yetkililer bizi ziyaret etti. 3-4 ay boyunca halka açılmamız yönünde telkinleri oldu. Geçen yıllarda Ünlü&Co'dan da yetkililer halka arz ile ilgili bizi ziyaret ettiler." 

 

"UZAYA GİDEN TESLA'DA BELKİ DE BİZİM TELLERİMİZ VAR"

Kayseri'de ürettikleri yüksek teknolojili bakır tellerin bugün dünyanın en önemli kurumları tarafından kullanıldığının altını çizen Turgut, "En büyük müşterilerimiz otomotiv firmaları… Özellikle elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, bakır tel ihtiyacı da her geçen gün artıyor. Bugün dünyada hemen hemen her elektrikli aracın içinde Kayseri'de ürettiğimiz bakır teller kullanılıyor. Otomotiv firmalarının dışında NASA, Boeing, Johnson&Johnson, Seiko gibi kurumların tedarikçisi konumundayız. Fransa'daki hızlı tren hatlarının topraklamasında yine bizim ürünlerimiz tercih ediliyor ve bu tren hatlarına yaklaşık 10 yıl daha bakır tel vermek için sözleşme imzaladık. Size yüzde 100 olarak Tesla'nın uzaya giden aracında tellerimizin kullanıp kullanılmadığını söyleyemem ama bu mümkün olabilir. Ürünlerimizin nerelerde kullanıldığını saptamak için bir danışmanlık firması ile çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×