BIST 100 8.758,70 % 0,47
USD/TRY 32,3376 % 0,08
EUR/TRY 35,1761 % 0,03
Piyasalar
8.759,33
% 0,47
32,3376
% 0,08
35,1761
% 0,03
1,0863
% -0,08
48,91
0,00
2.155,87
% -0,21
86,82
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed kararında takip edilecek 5 şey

Piyasalar bu akşam açıklanacak Fed kararına odaklandı. Peki kararda hangi satır araları okunacak?

Fed kararında takip edilecek 5 şey
21 03 2018, 09:46

Piyasalar için bugün tek bir gündem maddesi var: Fed'in yeni başkanı Jerome Powell'ın ilk toplantısından çıkacak karar

ABD Merkez Bankası Fed’in yeni başkanı Jerome Powell’ın ilk toplantısında faiz oranlarında 25 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor. Karar T.S.İ. 21:00’da duyurulacak. Ekonomistler Haziran, Eylül ve Aralık aylarında da 25 baz puan faiz artışlarına gidilebileceğini tahmin ediyor.

Kararda piyasaların odaklanacağı ana başlıklar ise şunlar olacak:

1- ABD'deki mali politik hamleler dikkate alınırsa Fed ekonomik görünüme ilişkin nasıl bir yukarı yönlü revize yapacak?

ABD'de geçen yıl ekonomi daha sağlam bir görüntü verdi. Bunun üzerine Cumhuriyetçiler daha düşük vergiler ve yüksek harcamalar yoluyla ekstra mali teşvikler uyguladı. Aralık ayındaki son beklenti turunda Fed yetkilileri teşviklerin gerçek boyutunu bilmeden tahminlerini açıklamıştı. Fakat yine de 2018 beklentilerini yukarı çekmişlerdi. Bu toplantıda bu durumun tekrarlanması söz konusu olabilir. Fed yetkililerinin işsizlik rakamlarına ilişkin beklentilerini aşağıya çekerken, çekirdek enflasyon ve büyüme rakamlarını ise yukarı revize etmesi öngörülüyor. 

2- Fed bu yıl dört faiz artışı öngörecek mi? 

Aralık ayındaki son tahmin turunda Fed'in medyan tahmini bu yıl üç faiz artışı üzerineydi. Birçok ekonomist Fed'in bu tahminlerine bağlı kalacağını düşünüyor. Fakat Fed'in 2018 için dört faiz artışı sinyali vereceğini bekleyen ekonomistler de var. Bu toplantıda karar metni kadar 2018'e ilişkin verilecek sinyaller de önemli olacak. 

Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Türkiye Hazine Direktörü Onur İlgen, Fed’in faiz artış beklentisini 3’ten 4’e revize etmesi durumunda TL’nin rekor düşük seviyeleri görebileceğini belirtti. 

3- Fed metninde herhangi bir değişiklik olacak mı?

Ekonomistlerin önemli bölümü Fed'in karar metninde kapsamlı bir değişiklik olmasını beklemiyor. Çünkü Ocak metninde iyimserliğe doğru dümeni kıran açıklamalar içeriyordu. Fed'in karar metninde ilk maddede dikkat çekildiği gibi enflasyonun bu yıl yukarı yönlü ivmesinin devam ettirmesine yönelik beklentinin tekrarlanması söz konusu olabilir. Fed'in kararında metinde kullanacağı ifadeler de bu açıdan dikkatle izlenecek. 

4- Powell'ın ilk basın toplantısı

Bu toplantı Jerome Powell'ın ilk basın toplantısına da sahne olacak. Powell'ın üslubu ve tonu analistlerin de dikkatle odaklanacağı unsurlardan olacak. Analistler, Powell'ın her Fed toplantısında basın toplantısı yapılacağını açıklamasının olasılık dahilinde olduğuna dikkat çekerken, böyle bir açıklamanın piyasalar tarafından oldukça şahin bir açıklama olacağını belirtiyor. 

5- Bilançoya ilişkin herhangi bir mesaj verilecek mi?

Fed daha önce açıklandığı üzere bilançosunu daraltıyor. Yıl sonuna kadar her ay 50 milyon dolarlık bir daralma öngörüldü. Fakat bu daralma hızının oldukça yavaş olduğuna ilişkin yorumlar da yapılıyor. Kansas City Fed Başkanı Esther George daha önce Fed'in yavaş bilanço daraltmasının farklı finansal dengesizliklere yol açabileceğini belirtmişti. Bu konunun toplantıda konuşulabilecek ve 11 Nisan'da yayınlanacak tutanaklarda dikkatle izlenecek konulardan biri olması bekleniyor. 

Yukarı

Business HT×