BIST 100 9.057,86 % 2,85
USD/TRY 32,3190 % 0,08
EUR/TRY 35,1358 % 0,19
Piyasalar
9.057,86
% 2,85
32,3190
% 0,08
35,1358
% 0,19
1,0813
% -0,13
47,68
-0,25
2.209,37
% 0,66
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşu geliyor

TBB Başkanı Hüseyin Aydın: Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu kurma projesine başladık

Yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşu geliyor
BUSINESSHT 12 03 2018, 14:50

Yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, "Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu kurma projesine başladık." dedi.

Aydın İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen Kredi Derecelendirmede Uluslararası Tecrübeler ve Milli Derecelendirme Yaklaşımları Semineri'nde konuştu. 

Aydın, ulusal ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının incelenerek iyi uygulamaların belirlendiğini ifade etti.

Aydın, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yönlendirmesini aldıktan sonra somut adımları atmaya başlayacağız." dedi.

BORÇLANMA MALİYETLERİNİ OLUMLU ETKİLEYECEK

Aynı etkinlikte konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben kredi derecelendirme kuruluşunu bu yıl içinde kurmayı hedeflediklerini bildirdi. Akben, "Bankamız tarafından kullanılacak milli bir kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duymaktayız. Kurulacak olan yapının uluslararası standartlara uyumlu olması ve bağımsız-tarafsız olarak kurularak faaliyetlerine devam etmesi önemli" diye konuştu.

Akben söz konusu kuruluşun borçlanma maliyetlerine olum etkisi olacağını da söyledi. BDDK Başkanı Akben, "Türk Lirası kredilerde risk ağırlığı yüzde 100. TL kredilerde risk ağırlığı yüzde 20 ya da daha düşük seviyelere getirilebilir" dedi. Akben konuyla ilişkin şunları söyledi:

"Bankalar, portföylerinde TL borçlanmalarda derecelendirmeden bağımsız risk ağırlığı uygulanabilirken, kurumsal kredi portföyünde TL borçlanmalarda ülkemizde hiçbir kurumsal firmaya yüzde 100'den daha düşük bir risk ağırlığı uygulanmamakta bu da riskin gerçeğe uygun ölçümünü engellemektedir. Etkin derecelendirme, doğru risk ölçümüyle bankalar sermaye gereksinimlerini daha doğru ve hassas hesaplayabileceklerdir. Yapmış olduğumuz çalışmalarda, beklenen milli derecelendirme kuruluşu vereceği notların kullanımıyla bankaların sermaye gereksiniminde tassaruf sağlayacağı yönündedir."

2017'nin Kasım ayında BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltmak ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, "Bu konudaki yol haritası Türkiye Bankalar Birliği ve Kurumumuz tarafından ortaklaşa çalışılarak belirlenecektir." ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca Orta Vadeli Program'ın (OVP) “Sistemik risklerin sınırlandırılması” başlıklı bölümünde, “Derecelendirme notlarına ilişkin veri altyapısını sağlamak üzere Merkezi Risk Kayıt Kuruluşu kurulacak ve ardından milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmalara başlanacaktır” denildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Moody's'in geçen haftaki not indirimi ardından "Kimi kredi derecelendirme kuruluşlarının oyunlarına bakmayın. Onların tek derdi Türkiye'yi köşeye sıkıştırarak bundan nemalanacak olanlara yer açmaktır. Artık bu oyunlara kendi piyasamızda, uluslararası piyasalar da itibar etmiyor." açıklamasında bulunmuştu.

İlk kez 2008'de ortaya atılan yerli kredi derecelendirme kuruluşu konusu 2012'den beri gündemde. Şu anda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Fitch Ratings Finansal Derecelendirme, JCR Avrasya Derecelendirme, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme, Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim ile Turkrating İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri olmak üzere beş kuruluşa derecelendirme faaliyetinde bulunma yetkisi vermiş durumda.

Türkiye'de derecelendirme faaliyetinde bulunması SPK nezdinde kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşları ise Standard&Poor's, Fitch Ratings Ltd., Moody's Investor Service.

 

Yukarı

Business HT×