BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3874 % 0,13
EUR/TRY 35,0324 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3871
% 0,13
35,0325
% 0,04
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'tan sihir gibi enflasyon politikası

ABD Hazine Bakanı Trump yönetiminin ücretleri artıracağını ancak enflasyona neden olmayacağını söyledi

Trump'tan sihir gibi enflasyon politikası
FIRAT BORA TAŞ 23 02 2018, 07:53

Fed'in eski başkanı Janet Yellen, dönemi boyunca istihdamda artış ve enflasyonda faiz artırmaya cesaret veren canlanmaya rağmen zayıf ücretlerlerle mücadele etti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e göre Başkan Donald Trump'ın politikalarıyla şimdi de ücretler artacak ancak enflasyon artmayacak.

Yani Mnuchin, Trump yönetiminin ücret artışıyla maliyetleri artacak olan üreticilerin bunu fiyatlara yansıtmayacağını veya geliri artan tüketicilerin bunu toplam talebe yansıtmayacağını ya da tüm bu etkilerin bir başka faktörle dengeleneceğini düşünüyor. Buna göre Trump, ekonomistlerin yönetilmesi en hassas dengelerden biri olarak kabul ettiği ve tutmayan merkez bankası hedeflerinin de zorluğunu gösterdiği enflasyonda sıradışı bir başarıya aday.

Mnuchin, "Ekonomiyi büyütmek için çok fazla yol var. Ücret enflasyonunuz varken enflasyonist endişelerinizin olmasına gerek olmayabilir.Ücretler problemsiz olarak enflayon olmadan artabilir." dedi.

Trump yönetiminin gelecek dönem politikalarına dair sinyal veren konuşmasında Mnuchin'in şu ifadeleri ayrıca dikkat çekti:

"Vergi kesintileri ekonomi için çok iyi. Başkan'ın seçimi kazanma nedenlerinden biri orta sınıf Amerikalıların çok düşük ücret artışı yaşıyor olmasıydı. Enerji enflasyon tarafından jeopolitik risklerle birlikte önemli bir endişe ve artık petrolde tamamen dışa bağımlı değiliz."

Tüm bunlar ABD'nin gelecek dönemde petrol üretimine stratejik önem vermeye devam edeceğini yansıtırken ücret artışlarının sadece Fed'de değil Washington'da da hayati görülen konulardan biri olduğunun altını çiziyor.

Dış ticaretteki korumacılık politikalarının arkasındaki fikirlerden biri de ekonomiye dış ticaret kanalıyla enerji başta olmak üzere ithal edilen enflasyonun etkisini sınırlayarak artan ücretlerden desteklenen iç talebe bağlı bir döngü oluşturmaya yönelmek olabilir.

Bu da dünyanın geri kalanının GSYH'sine ABD'ye ve ABD ihracatçılarına yapılan ihracattan gelen pozitif katkının azalması anlamına gelebilir.

Ocak ayında ABD'de tüketici fiyatları yıllık yüzde 2,1 yükseldi. Fed'in gösterge aldığı PCE ise yüzde 1,5'te. Yüzde 4,1 işsizlik oranı ile ortalama saatlik ücret artışı yüzde 2,9 ile Haziran 2009 zirvesine çıktı. Artan ücretler tahvil piyasasında enflasyon teması fiyatlamasını hızlandırdı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre iki haftadır ABD günde ortalama 10,27 milyon varil petrol ile tarihinin en yüksek üretimini gerçekleştiriyor.

Yukarı

Business HT×