BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3671 % 0,07
EUR/TRY 34,9525 % -0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3690
% 0,08
34,9523
% -0,19
1,0776
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başbakan'dan bankalara: Faizleri indirin kardeşim. Elinizden tutan mı var?

Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım son dönemde piyasalardaki dalgalanmayı ve diğer ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Başbakan'dan bankalara: Faizleri indirin kardeşim. Elinizden tutan mı var?
BUSINESSHT 22 11 2017, 17:46

BloombergHT medya sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşması Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı.

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın “Faizlerin yüksek olmasına sektör olarak karşıyız” açıklamasına da yanıt veren Başbakan Yıldırım, “Bankalar, yüksek faizden hoşnut değilmiş. İndirin kardeşim indirin. Elinizden tutan mı var” diye konuştu. Yıldırım, “Bir sarmala girmenin anlamı yok. Finans piyasamız, daha büyük bir sonuç için kısa vadeli menfaatleri terk etmesini bilmelidir” ifadesini kullandı. 

"SPEKÜLASYONLAR, KURDA KISA VADELİ DALGALANMALARA NEDEN OLUYOR"

Yıldırım, dolar, euro ve sterlin kurlarının rekor seviyelere ulaştığı piyasa dalgalanmalarıyla ilgili şunları söyledi:

“Döviz kurları üzerindeki manipülasyonları görüyoruz. Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dirençli olduğunu geçen 15 yılda test ettik, gördük. Spekülasyonlar döviz kurlarına kısa vadede bir dalgalanmaya neden olabilir ama Türkiye direnç göstererek büyümesini sürdürüyor. Orta vadeli plan uygulaması çerçevesinde direncini daha da artıracak. Herkes müsterih olsun ve yatırım planlarını değiştirmesin. Gelecek, Türkiye’nindir.”

REZA ZARRAB DAVASI

ABD’de devam eden Reza Zarrab davasına da değinen Başbakan Yıldırım, davanın asılsız söylentilere dayandığını söyledi.

Türkiye’nin bugüne kadar ihracatında, ticaretinde, uluslararası hukuka aykırı bir şey yapmadığını vurgulayan Başbakan, “Türkiye’ye zorlama yoluyla birtakım isnatlarda bulunmak ve bu yolla finans sektörümüzü sıkıştırmak, Türk ekonomisini zor sokmak gayretleri beyhudedir. Bu dava, maalesef hukuki olmaktan siyasi bir yöne evrilmiştir” dedi. Yıldırım şöyle devam etti:

“Hukuk devletinden beklenen; delilleri sağlam bir dava ile yargılamayı gerçekleştirmiş olması. Ne idüğü belirsiz montaj delileri ortaya koymak hukuk değildir, hukuki bir düşünce tarzı değildir. Türkiye'nin başka ülkelerde yaptığı ticaret Türkiye'nin vereceği karara bağlıdır. Onlar ambargo koydukları ülkelerle rahat rahat ticaret yapacaklar, Türkiye yapınca bu suç olacak. Buna kargalar güler. İran ile Amerika uçak satışı konusunda prensip anlaşmasına vardılar. Sonra da Türkiye ambargoyu deldi gibi ipe sapa gelmeyen şeyler iddia ediyorlar. Eğer, uluslararası hukuka uyulacaksa bu iddiayı ortaya koyanların ilk önce kendileri riayet etmesi gerekir.”

"BÜYÜME YÜZDE 6'NIN ALTINA DÜŞMEYECEK"

Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli bir yer olmaya devam ettiğini söyleyen Yıldırım, “Türkiye dünyaya güven veren ender ülkelerden biri. Türkiye’nin notunu düşüren kuruluşlar tahminlerini yeniden değiştirmeye başladı” diye konuştu.

Türkiye’nin kamu maliyesi açısından Avrupa’nın en güçlü ülkeleri arasında olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de üretim, yatırım ve istihdamın devam ettiğini yıl sonunda büyümenin yüzde 6’dan aşağı inmeyeceğini söyledi.

“2018 yılını kaos ve ekonomik kriz senaryoları yeniden gündeme gelmeye başladı” diyen Başbakan Yıldırım, “Vatandaşlarımız rahat olsun. 2017’de nasıl büyüme rekoru kırdıysak, 2018’de de gerekli tedbirlerle ekonomimizi kalkındırmaya devam edeceğiz” dedi.

-Devam edecek-

Yukarı

Business HT×