BIST 100 9.461,24 % -0,67
USD/TRY 32,6001 % 0,22
EUR/TRY 34,8130 % 0,37
Piyasalar
9.461,35
% -0,66
32,6001
% 0,22
34,8130
% 0,37
1,0651
% 0,07
45,49
0,00
2.379,25
% 0,01
86,32
% -0,91
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk-Alman ilişkilerinde gergin dönem bitecek mi?

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Markus Slevogt, Türkiye'deki büyük Alman şirketlerinin planlarında değişiklik olmadığını fakat Alman aile şirketlerinde kararsızlık görüldüğünü söyledi.

"Türkiye'deki bazı Alman aile şirketlerinde kararsızlık var"
CEREN DİLEKÇİ 09 11 2017, 11:16

Tarihin en kötü dönemini yaşayan Türkiye-Almanya ilişkilerinde gerginlik azalırken yetkililerden gelen açıklamalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin eski günlerine dönebileceğine işaret ediyor.

Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunan Almanya ile ilişkilerde ibrenin ne yönde olacağı özellikle ekonomi bağlamında önem arz ediyor.

İki ülke arasındaki ticaretin yanısıra, Türkiye'deki Alman şirketlerin faaliyetleri de bir süredir yakın mercek altında..

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Markus Slevogt, Türkiye-Almanya ilişkilerinde olumlu döneme girilmesini beklediklerini söylüyor.

Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin çok uzun geçmişi olduğunu kaydeden Slevogt, "Biz 2 ülke arasındaki ilişkinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında da olduğunu görüyoruz. İki dünya savaşı görmüş, bir çok iniş çıkış yaşamış olsalar da bu zorlu dönemi atlatacağız ve çok daha olumlu ve yeni bir döneme gireceğiz çok yakında" açıklamasında bulunuyor.

"TÜRKİYE'DEKİ BAZI ALMAN ŞİRKETLERİNDE KARARSIZLIK VAR"

Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerin yatırım planlarında değişiklik olup olmadığı konusunda ise Slevogt, şirketleri ölçek bağlamında belli segmentlere ayırmak gerektiğini ifade ediyor.

Çok büyük Alman şirketlerinin hala faaliyetlerini alıştıkları biçimde devam ettirdiklerine değinen Slevogt, bu şirketlerin yatırım planlarının geçmişte alınmış kararlara dayandığını ifade ediyor.

Fakat Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'na göre Türkiye'deki Alman aile şirketlerinin faaliyetlerinde değişiklik söz konusu. 

 

Slevogt, "Biz şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren bir takım Alman aile şirketlerinde değişiklikler görüyoruz. Mevcut yatırım planlarının geleceğe dönük sürdürülmesi konusunda kararsızlık var gibi. Yatırım planları biraz askıya alınmış gibi. Yeniden mevcut şartlara göre planlarını değerlendirip ilk planlarının uygulanıp uygulanmayacağını, daha olumlu bir ortamın olup olmayacağını görmek istiyorlar" diye konuşuyor.

"TÜRKİYE'NİN ALMANYA'DAN İTHALATINDA DEĞİŞİM GÖRÜYORUZ"

Almanya ile Türkiye arasındaki güçlü ticari bağlara atıfta bulunan Slevogt, Türkiye'nin Almanya'ya ihracatındaki istikrarın sürmesine karşılık ithalatta yaşanan değişime şu sözlerle dikkat çekiyor:" "Almanya, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. İthalatlara bakacak olursak Türkiye'nin ithalatlarının yüzde 10'u Almanya'dan geliyor ve Türkiye'nin ihracatının yüzde 9'u Almanya'ya yapılıyor. Bu bağlar son derece yoğun. 2017'deki duruma göre Türkiye'nin Almanya'ya ihracatının nispeten istikrarlı bir biçimde devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'nin Almanya'dan ithalatının biraz değiştiğini görüyoruz. 4.çeyrekte ilk 3 aydaki kaybı telafi edeceğimizi umuyorum. 

 

"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ KONUSUNDA DİĞER ODALARLA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ"

Gümrük Birliği'nin genişletilmesiyle ilgili ümitler, son olarak Almanya cephesinden gelen olumsuz mesajlarla azalmıştı. Konuyla ilgili oda olarak aktif çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Slevogt konuyla ilgili şunları söylüyor: "Odamızın tek amacı iki ülke arasındaki ticaret ve ihracatı geliştirmek. Şu anda Gümrük Birliği, AB ile Türkiye arasındaki ticaret bağlamında çok önemli bir adım diyebilirim. Gümrük Birliği 20 yıllık geçmişe sahip ve önümüzdeki zorlukların üstesinden gelmek için Gümrük Birliği'nin güncellenmesi lazım. Ticaret kalıpları değişti. Diğer Avrupalı odalarla işbirliği içindeyiz. Önemli bir girişim başlattık. Gümrük Birliği'ninilerlemesi yönünde derin ve yoğun tartışmaların başlaması için diğer ülkelerin odalarıyla işbirliği içindeyiz."

Yukarı

Business HT×