BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5549 % 0,11
EUR/TRY 34,8668 % 0,65
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5549
% 0,11
34,8668
% 0,65
1,0699
% 0,42
45,35
-0,09
2.323,72
% -0,15
87,72
% 0,87
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Emlakçıya 1 kiradan fazla komisyon yok

Emlak alım-satım ve kiralamada kurallar baştan yazılıyor

Emlakçıya 1 kiradan fazla komisyon yok
BUSINESSHT 01 11 2017, 08:39

Emlakta alım satım komisyonuna yüzde 3 sınırı getiriliyor, kirada komisyon ise bir aylık kirala bedelini aşamayacak.

Emlakçının hizmet bedeli, ev sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaşılacak. Mesleki yeterlilik belgesi olmayan da emlakçılık yapamayacak.

Bununla birlikte emlakçıların hak kaybını engellemek için de taşınmaz gösterme belgesi getirilecek, müşteri bu belgenin süresi içerisinde emlakçıyı devre dışı bırakamayacak.

YER GÖSTERME ÜCRETİ YOK

Diğer taraftan, haklı sebep göstermeden taraflardan birinin alım satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan taraf kiralamada hizmet bedelinin tamamını, alım satımda ise yüzde 10'unu ödeyecek. Yer göstermede ilçe dışı olmadığı sürece ücret talep edilemeyecek.

SÖZLEŞME YAZILMAZSA ÖDEME YOK

Yeni dönem, bugüne kadar formalite olarak görülen sözleşmelere de kilit önem getiriyor. Hizmet sözleşmesinde oranlar kararlaştırılmamışsa kirada bedel talep edilemeyecek, alım satımda ise satış bedelinin binden beşinden fazlası istenemeyecek.

TÜFENKCİ'DEN DETAYLI AÇIKLAMA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şöyle dedi:

Hem emlakçıların farklı farklı sözleşmeler hazırlaması önleniyor hem de emlakçıyı aradan çıkarıp mülk sahibi ile anlaşma neticesinde emlakçıların hak kaybına uğramasının önüne geçiliyor. Emlakçıların farklı farklı belgeler hazırlamasının önüne geçmek için hizmet sözleşmesi, alım satıma aracılık sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesi ve hizmet ortaklığı sözleşmesi gibi dört farklı tür sözleşme standardı getiriliyor. Emlakçıların hak kaybına uğramasını engellemek için ise 'taşınmaz gösterme belgesi' getiriyoruz. Taşınmazın satışı ile ilgi bir süre yazılacak. Müşteri o süre içinde emlakçıyı devre dışı bırakamayacak.

Taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak kazanılmasını, taraflar arasında alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulması şartına bağlıyoruz. Bu çerçevede, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması; kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor. Ayrıca hizmet bedelinin iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılması şartı getiriliyor. Öte yandan, hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde hizmet bedelinin, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olması; kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel talep edilememesi kuralını getiriyoruz"

TASLAK GÖRÜŞLERE AÇIK

Taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmetinin çerçevesini çizen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ile dernek ve federasyonların görüşüne açık.

Taslak, geşen görüşlerle son şeklini alacak.

 

Yukarı

Business HT×