BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5845 % 0,05
EUR/TRY 35,0050 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5860
% 0,06
35,0048
% 0,43
1,0709
% 0,10
45,35
0,00
2.317,56
% 0,06
88,18
% 0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'yi sıkılaştıran makas

Brezilya ve Rusya faiz kararları ile Türkiye faiz kararı arasındaki farkı yaratan tablo...

Türkiye'yi sıkılaştıran makas
BUSINESSHT 27 10 2017, 14:31

Bu hafta gelişmekte olan ülkeler liginin üç önemli oyuncusu, Brezilya, Türkiye ve Rusya'nın faiz kararları birbirini izledi. 

Brezilya ve Rusya merkez bankaları beklendiği gibi faiz indirimine giderken, Türkiye ise faizleri sabit bıraktı. 

Son faiz kararları Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin bir zamandır dünya ekonomisinde hakim tema olan dezenflasyon sürecinden yararlanıp, faizleri aşağıya çektiğini gösterirken, enflasyonu henüz tek hanelere indiremeyen Türkiye'nin bu konuda elinin pek rahat olmadığını gösterdi. 

Son açıklanan verilere göre iki ülke enflasyon seviyelerini yüzde 3 seviyesine indirirken, Türkiye'de son açıklanan manşet enflasyon verisi yüzde 11,20 olarak kaydedildi. 

Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler ligindeki rakiplerine göre yüksek enflasyon ile uğraşması da faiz indirimi konusunda Türkiye'nin Rusya ve Brezilya'ya eşlik edememesine yol açtı. 

Bu hafta  Brezilya merkez bankası, ekonominin derin bir resesyon döneminden çıkmaya başlamasıyla, faiz oranını şimdiye kadar görülen en düşük seviyeye yakın tutarak, hızını azaltmasına rağmen gevşek para politikasına devam etti. 

Merkez Bankası'nın Copom olarak adlandırılan dokuz üyeli para politikası komitesi, gösterge Selic faiz oranını 75 baz puan indirerek yüzde 7,50'ye düşürdü.

Bugün gelen habere göre Rusya Merkez Bankası da beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 8,25'e çekti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise politika faizi olan 1 haftalık repo faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7,25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9,25 seviyesinde tutttu. Geç likidite penceresi (GLP) faizi yüzde 12,25 seviyesinde sabit bırakıldı. 

MESAJLARDA DA AYRIŞMA VAR

Tüm bu tablo, bahsi geçen bankaların söylemine de yansıdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sıkılaşma yönünde güçlü bir mesaj verirken, Rusya ve Brezilya merkez bankalarından ise daha fazla gevşeme yönünde sinyaller geldi. 

TCMB'nin karar metninde enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. Bununla birlikte enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği de belirtildi. Merkez Bankası'nın metnindeki "sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" ifadesi piyasalar tarafından şahin tonlu bir yorum olarak algılandı. 

Bunun karşısında Rusya'nın karar metninde indirimlerin devam edilebileceği mesajı verildi. Rusya Merkez Bankası’nın karar metninde kademeli olarak doğal para politikasına geçiş öngörüldüğü bildirildi. Rusya Merkez Bankası devam eden toplantılarda daha fazla faiz indirim olabileceğini öngörürken, enflasyonda yukarı yönlü risklerin aşağı yönlü risklerden baskın olduğu da eklendi. 

Brezilya Merkez Bankası ise elindeki verilerin tedrici süren ekonomik toparlanma ile tutarlı olduğunu açıkladı. 

 

Yukarı

Business HT×