BIST 100 8.866,65 % 1,70
USD/TRY 32,3414 % 0,10
EUR/TRY 35,1066 % -0,16
Piyasalar
8.866,08
% 1,70
32,3401
% 0,09
35,1080
% -0,16
1,0843
% -0,27
48,91
0,00
2.154,25
% -0,28
86,66
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İşte yeni üniversite sınav sistemi

YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye girişte yeni sınav sistemini açıkladı

İşte yeni üniversite sınav sistemi
12 10 2017, 11:15

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu bildirerek, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek." dedi.

Prof. Dr. Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri YÖK'teki basın toplantısıyla açıkladı.

Yükseköğretime giriş sınavının yeni adının 2018-2019 eğitim öğretim yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu açıklayan Saraç, adayların iki ayrı oturuma katılacaklarını belirtti.

İlk oturumda adayların Temel Yeterlilik Testi'ni alacaklarını vurgulayan Saraç, "Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe'yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bunun örnekleri dünyada seçkin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur. Bu sistemlerden istifade ettik." diye konuştu.

Saraç, öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisinin esas alınacağını ifade eden Saraç, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır." bilgisini paylaştı. 

BİRİNCİ OTURUMA GİRMEK ZORUNLU

Temel Yeterlilik Testi'nin Türkçe ve temel matematik sorularından oluşacağını belirten Prof. Dr. Saraç, soruların geçen yıllardaki gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatına dayalı olacağını bildirdi.

Saraç, tüm adayların birinci oturuma girmesinin zorunlu olduğunu dile getirerek, birinci oturumdan sonra öğle arası verileceğini, bu arada adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlanacağını açıkladı.

Birinci oturumun uygulanması ile ilgili ayrıntıları da paylaşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "40 Türkçe ve 40 temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonucu, adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecek." diye konuştu. 

Saraç, birinci oturumdaki testlerin ağırlıklarının (Türkçe ve Temel Matematik testleri), Temel Yeterlilik Testi Puanı'nın oluşmasına etkisinin eşit olduğunu belirterek, "Temel Yeterlilik Testi Puanı'nda, Türkçe testinin ağırlığı yüzde 50, temel matematik testinin ağırlığı yüzde 50'dir." ifadesini kullandı.

"BU SENE BARAJ PUANLARINDA BİR DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEYECEK" 

Temel Yeterlilik Testi Puanı'nın değerlendirilmesiyle iligili açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti:

"Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Bu sene, geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı'nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150'nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacak.

Temel Yeterlilik Testi puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacak. Bu yıl bu puanı geçen aday sayısı 1 milyon 258 bini aşkındı. Bu da sistem üzerinde ve aday öğrencilerimiz üzerinde bir rahatlama meydana getirecektir."

İKİNCİ OTURUMDA 4 TEST OLACAK

Prof. Dr. Saraç, ikinci oturuma ilişkin de "Bu oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak." açıklamasında bulundu.

Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek ikinci oturumun, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya (1), 40 Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorularından oluşacağını belirten Saraç, oturumların süresinin ise geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adayların sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirleneceğini kaydetti.

Yukarı

Business HT×