BIST 100 9.128,53 % 0,53
USD/TRY 32,3882 % 0,14
EUR/TRY 35,0491 % 0,09
Piyasalar
9.128,50
% 0,53
32,3882
% 0,14
35,0491
% 0,09
1,0796
% 0,07
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

En iyi dolar/TL tahmincisinden vize krizi sonrası yeni tahmin

En iyi dolar/TL tahmincisi kurum olan Mizuho Bank stratejistleri, ABD ile yaşanan vize krizi sonrası Türk Lirası'nın gelecek seyrini analiz etti

En iyi dolar/TL tahmincisinden vize krizi sonrası yeni tahmin
SELÇUK OKTAY 09 10 2017, 13:54

ABD ile karşılıklı vize krizi sonrasında, Türk Lirası'nda ciddi bir dalgalanma olurken, dolar/TL konusunda en iyi tahmini yapan kurum olan Mizuho'nun stratejistlerine göre kurda daha aşağısı için çok az bir alan bulunuyor.

Bloomberg'in sıralamasına göre yılın üçüncü çeyreği itibariyle dolar/TL konusunda en iyi tahmini yapan kurum olan Mizuho Bank'ın kur stratejisti Hidetoshi Honda, BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede yıl sonu itibariyle kurun 3,70 seviyesine geleceğini belirtti. ABD ile yaşanan krizin ardından dolar/TL'de gelen seviyeleri değerlendiren Honda, 2018 yılında ise kurun 3,90 seviyesinde olacağını öngördü.

Mizuho Bank'ın Bangkok'ta bulunan Genel Müdür Yardımcısı Shigehisa Shiroki ise, BusinessHT'ye yaptığı analizde, piyasaların verdiği ilk tepkiye rağmen, kurda bir normalleşme olmasını beklediğini, yıl sonunda da kurun 3,60 seviyesine geleceğini öngördüğünü söyledi. Shiroki, ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik kriz ile ilgili olarak da konunun yerel bir konu olduğu için ABD'ye, diğer ülkelerin herhangi bir destek vermediğine dikkat çekti. 

  

Vize geriliminin tırmanması Türk Lirası’nın uluslararası piyasalarda sert şekilde değer kaybetmesine neden olmuştu. Dolar ve euro gece yarısında, liraya karşı Ekim 2008’den bu yana en sert günlük değer kazancı olan yüzde 6,6 oranında yükseldi; önemli hareketli ortalama seviyeleri aşan Dolar/TL 3,85’in üzerini gördü ve Euro/TL de 4,5211 ile rekor kırdı. Borsa İstanbul da iki ülke arasında artan gerilimin etkisiyle keskin bir şekilde geriledi. Endeks açılışta yüzde 3,7 düşüş kaydetti.  

"BU DURUMA ŞAŞIRMADIM"

Dolar/TL konusunda en iyi beklentileri açıklayan kurumun kur stratejisti Hidetoshi Honda, Türkiye ile ABD arasında son yaşanan gerilimin kendisi için sürpriz olmadığını belirtti. 

Honda BusinessHT'ye şu açıklamaları yaptı: "Bence, bu durum ABD ve Almanya ile olan geçmiş ilişkileri düşündüğümüzde er ya da geç olmasını beklediğimiz şeylerden biriydi. Ben çok şaşırmadım ve bu durum Türk Lirası ile ilgili fikrimi değiştirmedi. Ben hala yılın sonuna doğru kurun 3,70 seviyesine geleceğini öngörüyorum. Önümüzdeki yıl içinde bir hedef olarak dolar kurunda 3,90 seviyesini bekliyorum. Dolar kuru, Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra uzun zaman aşağı doğru gelmişti. Bu durumun geri dönmesini beklemek için herhangi bir sebep görmüyorum. Ama buralardan daha aşağısı için hala biraz alan olduğunu görüyorum."

EN İYİ DOLAR/TL TAHMİNCİSİ

Bloomberg'in yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gelişmekte olan ülke kurları ile ilgili öngörülerde bulunan kurumların performansını değerlendirdiği çalışmasına göre dolar/TL tarafında en iyi tahminci Mizuho Bank olmuştu. 

Bloomberg, kur tahmininde kurumları 3 kritere göre değerlendiriyor. Bunların başında hata payı geliyor. Tahminin zamanlaması ve yön sinyalinin kesinliği de dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Hesaplamada hata payının toplam skora katkısı yüzde 60 olurken, zamanlamanın yüzde 30, yön sinyalinin de yüzde 10'u değerlendirmeye alınıyor. 

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Piyasalarda Türk Lirası'ndaki sert gerileme ana tema olurken, Merkez Bankası kanadından da bir açıklama geldi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, TL'deki sert değer kaybı ardından sistemde döviz likiditesi anlamında bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi.

Uysal Reuters'a yaptığı açıklamada, "Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları görülüyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz" dedi.

"Sistemde döviz likiditesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor" diyen Uysal, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının son dönemdeki en yüksek seviyelerinde olduğuna da dikkat çekti. 

KARŞILIKLI VİZE RESTLEŞMESİ

ABD, İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli irtibat memurunun casusluk iddiasıyla FETÖ’den tutuklanması sonrasında Türkiye’den göçmen olmayan tüm vize başvurularını askıya aldı. Türkiye karardan saatler sonra neredeyse aynı metinle misilleme yaparak ABD’lilerin vize başvurularını durdurdu. 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmesinden sonra, partisinin Afyon’daki kampında Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tillerson ile bölgesel konuların yanı sıra "bazı konsolosluk meselelerini" de görüştüklerini söylemişti. 

Yukarı

Business HT×