BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"KGF'de geri dönüşler üzerinde çalışıyoruz"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF'de geri dönüşlerin kullandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

"KGF'de geri dönüşler üzerinde çalışıyoruz"
BUSINESSHT 18 09 2017, 11:12

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan Şimşek, "KGF'de geri dönüşler olacak, onlar kullandırılacak mı, onun üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

Şimşek, KGF çalışmaları ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Geri dönüşleri yeniden sisteme sokulması yönünde bir talep var, üzerinde çalışıyoruz. KGF’de kefalet 186 milyar TL, kredi büyüklüğü 210 milyar TL’ye ulaştı. KGF’de daha önce kullandırılan kısım da yanlış değildi. İşletme sermayesine katkı sağlamak da önemli bir destek. Ayrıca işletme sermayesi olarak kullanılan kredilerin bir bölümünün makine yatırımlarına gittiğini biliyoruz. Türkiye’deki tüm kredilerde Hazine kefaleti beklenmesin"V

Şimşek, KGF’de kalan yaklaşık 50 milyar TL’lik kısmın yatırım ve ihracata yönelik olmasını istediklerini söyledi.

"BES'TE OTOMATİK KATILIM TAMAMEN BAŞARISIZ DEĞİL"

Bireysel emeklilik sisteminin iyi çalıştığını belirten Şimşek "Otomatik katılımda beklentimiz yüksekti. Cayma oranı yüksek ama yine de sistem başarısız diyemeyiz. Yaklaşık 3.2 milyon katılımcı var 1 milyar lira da birikim var" dedi.

Şimşek, BES ve otomatik katılım hakkında şöyle konuştu:

"Bir kere gönüllü bireysel emeklilik oldukça başarılı gidiyor. 6.8 milyon katılımcı ve yaklaşık 72,7 milyar liralık kaynak oluştu. 9.4 milyar lirası devletin katkısı. Sistemimiz iyi çalışıyoruz. 100 lira tasarruf edin biz size 25 lria katkıda bulunalım.
Otomatik katılım da beklentimiz çok yüksekti. Pilot bölgemiz olan Bursa'da cayma oranı yüzde 10 civarı bile değildi. Şimdi otomatik katılımda cayma oranı yüksek. Bu sene başıdna devreye girdik 3.2 milyon katılımcı var. 1 milyar lira da tasarruf var. Tamamen başarısız diyemeyiz. Beklentimiz çok yüksekti. Peki niye böyle oldu? Doğrusu, kısmen gönüllü bireysel emeklilikte olanlar da otomatiğe kaydediliyor. 

Onlar da iki bireysel emeklilik sisteminde olmak istemiyorlar. Bu birinci husus. İkinci olarak, başlarken bir tartışma ile başladı. Değişik muhattaplarımız var, herkes tasarruf diyince başkası yapsın oldu. Biz de belki daha güçlü kampanya yürütmemeiz lazımdı. Çalışıyorsanız devletin vereceği emekli maaşı söz konusu olacak. Devletler zorlanıyor, sadece türkiye'ye özgü bir konu değil bu. Dünyanın birçok ülkesi mevcut uzun emeklilik sisteminde zorlanıyor. Bireysel emeklilikte yüzde 60 cayma beklemiyorduk. Biz diyoruz ki vatandaşlara 'Siz biraz daha zorlayın kendinizi, biz size ilave 25 lira destek verelim.' Vatandaşın getirisi yüksek olsun diye devlet müdahale etti. Vatandaşlarımızın çoğu faizsiz seçeneği tercih ettiler. Biz burada kısa vadeli mevduat ya da katılım hesabında tutuyoruz."

 

"BÜYÜME YÜZDE 5-6 ARASINDA OLACAK"

Büyümeye ilişkin olarak ise Şimşek "Yüzde 5 büyüme bu şartlarda oldukça iyi. büyüme devam edecek. Bu yıl büyüme çok rahat şekilde muhtemelen yüzde 5-6 arası olacak." dedi. Türkiye'nin sıkı para politikasına mecbur kaldığını belirten Şimşek "orta vadede bunu yapısal reformlarla aşacağız." dedi

Yukarı

Business HT×