BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5778 % 0,15
EUR/TRY 34,7491 % 0,18
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5778
% 0,15
34,7491
% 0,18
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.380,48
% 0,06
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankalar soluklanacak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, "Altı ayda çok hızlı koştuk, şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız" ifadelerini kullandı

Bankalar soluklanacak
BUSINESSHT 08 08 2017, 14:34

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) toplantısından bankaların yılın ilk yarısında, kredi dağıtma konusunda ellerinden geleni yaptıkları, yılın ikinci yarısında ise biraz soluklanacakları mesajı çıktı. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, TBB yöneticilerinin basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında "Bankacılık sektörü ilk yedi ayda güçlü yanını kullandı ve büyümeye destek verdi. Sektörde inişten daha hızlı bir çıkış yakaladık, yasal limitlerimizi sonuna kadar kullandık, elde avuçta ne varsa hepsini krediye verdik. Altı ayda çok hızlı koştuk, şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız" ifadelerini kullandı. 

Toplantıda TBB yetkilileri 2017 yılına ilişkin beklentilerini de sıraladılar. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, bankacılık sektöründe 2017 sonunda kredilerde yüzde 16-18 büyüme, özkaynaklarında ise yıl sonunda yüzde 13-15 büyüme beklendiğini söyledi. 

Keskin, sektörde Ocak-Temmuz döneminde kredilerdeki artışın geçen yılın iki katından daha fazla olduğunu belirtirken ekonomide büyümenin yüzde 4-5 bandında olması, sektördeki kredi büyümesinin mevcut düzeylerde sürmesinin beklediğini söyledi. 

Keskin'in verdiği projeksiyona göre sektörde mevduatta ve toplam aktiflerde yıl sonunda yüzde 12-14 büyüme bekleniyor. Bununla birlikte enflasyondaki düşüşün TL mevduat talebini ve beklentileri daha da olumlu etkilemesi öngörülüyor. 

Bloomberg’in resmi rakamlarla yaptığı hesaplara göre Kredi Garanti Fonu’nun etkisine rağmen kredi büyümesinin yüzde 16 olması durumunda 2002’den bu yana kaydedilen en zayıf artışlardan biri gerçekleşmiş olacak. 2009’da kredi büyümesi sadece yüzde 7 olurken 2012 ve 2014’te yüzde 16’lık büyüme elde edilmişti.

KGF'DE 207 MİLYAR TL'YE ULAŞILDI

Toplantıda Kredi Garanti Fonu'na ve bankalarla ilgili menkul kıymetleştirme çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu. Hüseyin Aydın'ın verdiği verilere göre KGF'de 313 bin müşteriye 207 milyar TL kullandırıldı. 

Hüseyin Aydın, 2017 yılının ikinci yarısında KGF bankacılık sektörü üzerindeki etkisine ilişkin soru üzerine, hemen hemen KGF'nin garanti edeceği miktarı sektörün kullandırdığını, burada çok cüzi bir miktarın kaldığını ifade etti.

Bunun fevkalade başarılı bir uygulama olduğunu belirten Aydın, "Hem bankacılık hem de reel sektöre olumlu katkıları oldu. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde farklı sektörler için farklı şekildeki uygulamalar da olabilir. Biz ona da destek veririz. Dış ticareti artıran, döviz kazandırıcı, daha selektif veya farklı yüzdelerle bazı uygulamalar olabilir ama bugün için somutlaşmış herhangi bir konu söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Kredibil olmayan hiç kimseye KGF kefaletiyle kredi vermediklerini vurgulayan Aydın, "Zaten ticari hayatın içinde bulunan ve bu ticari işlerle edimlerini yerine getirebilecek üreticinin, tacirin, esnafın hayatını kolaylaştırdık. Bu müşterilerden limiti artan da olmuş olabilir, limit içindeki belli bir bölümünün vadesi yeniden yapılandırılarak KGF'leştirilmiş olan da olabilir. Kredi kalitesi bakımından yeni vade bankacılık anlamında herhangi bir taze krediden daha faydalı olabilir." yorumunu yaptı.

Aydın, "KGF ile hayata tutunup üretim yapan bir firmanın, işçileri için sosyal güvenlik ödemeleri ve devlete vergi ödemesinin toplam getirisi ile yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde Hazine'nin cebinden çıkacak miktarı düşündüğümüzde bu işten devlet karlı çıkıyor." dedi.

Hüseyin Aydın, özellikle gelişmiş ülkelerde benzer problemlerle karşılaşınca piyasanın canlanması için atılan adımlar "piyasa dostu" olarak yansıtılırken, aynı uygulamalar Türkiye'de hayata geçirildiğinde "normlar ötesiymiş gibi" algılandığını dile getirdi.

TBB Başkan Vekili Ümit Leblebici ise "Sermaye piyasalarını geliştirmemiz şart, banka bonoları ağırlıklı olarak yurtdışından finansman sağlayabilecek menkul kıymetleştirme programı üzerine mevzuat çalışmaları devam ediyor, bunun piyasaya gelmesinin sağlıklı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Hüseyin Aydın da "Bankaların TL cinsi Tier 2 tahvil ihraçlarını çok olumlu buluyoruz, bazı bankaların da yapacağını düşünüyoruz" dedi. 

Yukarı

Business HT×