BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0672 % 0,14
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0385
% 0,06
1,0789
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İsviçre'de Türklere paravan şirket kuran finansçılara soruşturma

İsviçre'de, zengin Türk müşterilerin paralarını da yöneten bir varlık yönetimi uzmanının kara para aklama ve yolsuzluk gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma genişliyor

İsviçre'de Türklere paravan şirket kuran finansçılara soruşturma
BLOOMBERG INTERNATIONAL 27 07 2017, 16:09

İsviçre'de Türk müşterilerin paralarını yöneten varlık yönetimi uzmanının kara para aklama soruşturması ile başlayan skandal, ülkenin en büyük bankası Credit Suisse'e kadar sıçradı.

Bloomberg'in konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre Cenevre merkezli yatırım danışmanlık firması TG Investments'ta çalışan bir varlık yönetimi uzmanı, 2014 yılında yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla ceza aldı. İddiaya göre zengin Türk müşterilerin hesaplarını yöneten R. kod adlı kadın çalışan, değerlemelerde nedeni belirlenemeyen dalgalanmaları bilerek durdurmadı. 2016'nın aralık ayına gelindiğinde ise Cenevre Savcısı Johan Droz, Credit Suisse'ten 2008'de ayrılan TG Investments'ın iki kurucu ortağını Türk müşterileri için paravan şirket kurma, imza sahteciliği ve en az 156 milyon dolarlık kaybı göstermemek için sahte emir verme suçlarından cezaya çarptırdı. 

Yıl başında görevden alınan R.'nin verdiği ifadeye göre TG Investments'ın transferlerini yöneten, G. kod adlı eski Credit Suisse İlişkiler Müdürü de yolsuzluk suçlamasıyla aralıktaki ceza dalgasından nasibini alanlardan.

Soruşturmanın ikinci kez bir Credit Suisse çalışanına sıçraması ise "enteresan" bir zamanda gerçekleşti. Çünkü bir yandan Banka'nın varlık yönetimi biriminde çalışan kıdemli bir müdür , Türk müşterilerin hesapları hakkında soruşturulurken, diğer yandan Banka'nın eski bir çalışanı da Rus müşterilerin kayıplarını kapatmak için sahteciliğe başvurmak suçlamasıyla yıl sonunda hakim karşısına çıkacak.

AVUKATLAR NE DEDİ?

R.'nin avukatı David Bittion, Bloomberg'e telefonla verdiği röportajda, müvekkiline yöneltilen suçlamalara çabuk karar verildiğini ve gerçeklerle ters düştüğünü söyledi. Bittion, "Müvekkilim hiçbir zaman TG'nin müşterileriyle ve ortaklarıyla tanışmadı, hiçbir zaman da Credit Suisse ile ilişkilerden sorumlu değildi" dedi. 

2015'te görevden alınan G.'nin avukatı Saverio Lembo ise müvekkilinin, TG'nin ortakları tarafından ihanete uğradığını düşündüğünü söyledi.  Lembo ayrıca G.'nin görevinin yönetim zincirinde alt kademede olduğunu ve karar verme yetkisi olmadığını açıkladı.

TG'nin iki ortağından H. kod adlı  kişinin avukatı Gregoire Rey, müvekkilinin işlemleri kabul ettiğini, kâr sağlamak için para transferi yapmadığını ancak beklenmedik kayıpları saklamaya çalıştığını söyledi.

CREDIT SUISSE'TEN AÇIKLAMA

Credit Suisse'ten yapılan yazılı açıklamada soruşturmanın taraflarının TG Investment temsilcileri ve Banka'nın iki eski çalışanı olduğunu söyleyerek kendilerine direkt yöneltilmiş bir suçlama olmadığını duyurdu. Açıklamada, faaliyet gösterdikleri her ülkenin kuralları ve düzenlemelerine uyulduğunun altı özellikle çizildi. 

İsviçre yasasına göre eğer hâkim, bir bankanın kara para aklama için yapılan transferleri durdurmak için yeterli çabayı göstermediği yönündeki hükmederse suç, sadece bireysel kişilere atfedilmez. 

Yukarı

Business HT×