BIST 100 9.678,29 % 0,34
USD/TRY 32,5084 % -0,14
EUR/TRY 34,7939 % -0,20
Piyasalar
9.680,10
% 0,36
32,5081
% -0,14
34,7954
% -0,19
1,0691
% -0,10
45,38
0,03
2.316,72
% -0,23
88,17
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu akşam 9'daki Fed kararından önce bilmeniz gereken 7 şey

Fed, Temmuz ayı kararını bu akşam 9'da açıklayacak, bilmeniz gereken 7 konu var

Bu akşam 9'daki Fed kararından önce bilmeniz gereken 7 şey
BUSINESSHT 26 07 2017, 12:02

Haziran ayında son 11 yılın dördüncü ve bu yılın ikinci faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 1,00-1,25 bandına taşıyan Fed FOMC bu akşam Temmuz ayı toplantı kararını açıklayacak.

Türkiye saatiyle 21:00'da açıklanacak karar öncesi önemli noktalar şöyle:

1) YELLEN KONUŞMAYACAK

Bu akşam piyasanın Fed'den alacağı tek şey karar metni. Yellen'ın bir basın toplantısı bulunmuyor.

Fed, tarihsel olarak Başkan'ın basın toplantısı yapmayacağı toplantılarda faiz artırmıyor.

2) OLASILIKLAR NE GÖSTERİYOR?

Bir önceki toplantıda faiz artırımını kesin gören piyasa bugün faiz artırımına sıfır olasılık tanıyor.

Fed Funds'ta Temmuz toplantısı için faiz artırımı olasılığı yüzde 0 ve Mart 2018'e kadar olan hiçbir toplantı için yüzde 50'nin üzerinde ihtimal verilmiyor.

3) PİYASA NEYE BAKACAK?

"Fed’in faiz oranlarında değişikliğe gitmemesini ve bilanço küçültmesi başlangıç tarihine dair kesin bilgi vermemesini bekliyoruz." diyen Ak Yatırım, kelime hassasiyetine odaklanmış durumda.

Ak Yatırım'ın konuya ilişkin değerlendirme raporunda, "Fed kararı ile birlikte yayımlanacak notta Fed’in bilanço küçültmesine ne ölçüde değinildiğini göreceğiz. Burada zamanlama ile ilgili olarak daha önceki metinlerde yer alan “this year – bu yıl içerisinde ” yerine “soon-yakında” ifadesinin gelmesi durumunda bilanço küçültmesi konusunda Fed’in ısrarcı olduğunu görebiliriz. diyor. Kuruma göre bu senaryoda dolar pozitif etkilenebilir.

Meksa Yatırım da benzer şekilde kelimeleri izliyor. Kurumun raporunda, "Piyasanın faiz oranlarında değişiklik beklemediğini de belirtirsek geriye önemle izlenecek bir tek karar metninde geçecek ifadeler kalıyor. Özellikle bilanço küçültme politikasının ne zaman başlayacağına yönelik ifadeler. Piyasalar adına zamanlama konusu belirsizliğini koruyor. Bugün gerçekleştirilecek toplantının ardından karar metninde bilanço daraltma politikasının zamanlamasına ilişkin yorumlar görebilirsek bu şahin bir gelişme olarak algılanabilir. Yalnız olasılığını düşük görmekteyiz." diyor.

4) BİLANÇO KÜÇÜLTME MESELESİ

Analistlerin odaklandığı bilanço küçültme konusunda Fed'in verdiği son bilgiler kademeli bir bilanço küçültme sürecine işaret ediyor, zamanlama açısından ise bu yıla işaret edilirken net bir tarih verilmiş değil. Fed Başkanı Janet Yellen, Haziran toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Bilançoyu uygun olduğunda normalleştireceğiz." demişti.

Fed'in verdiği bilgilere göre Hazine tahvillerine yeniden yatırım 6 milyar dolarlık kesintiyle başlayacak ve bu kesinti 12 ay boyunca üç ayda bir 6 milyar dolar artarak 30 milyar dolara kadar çıkacak. İpoteğe dayalı menkul kıymetlerde ise kesinti 4 milyar dolarla başlayıp 12 ay boyunca üç ayda bir 4 milyar dolar artarak 20 milyar dolara ulaşacak.

Bu da hazine tahvillerinde kesintinin ilk başlangıcıyla birlikte 12 ayda 90 milyar dolar, gelecek 12 ayda ise 360 milyar dolar daha az yeniden yatırım anlamına geliyor. İpoteğe dayalı varlıklarda bu 60 milyar dolar ve 240 milyar dolar olmak üzere 24 ayda bilanço 750 milyar dolar küçülmüş olacak ve 3,7 trilyon dolar seviyelerine inecek.

5) FOMC HAZİRAN TOPLANTISINDA NE KONUŞULDU?

FOMC üyeleri Haziran ayı toplantısında verilerdeki zayıflamayı geçici görerek şahin duruşlarını korudu.

Komite üyeleri, ekonominin güçlenmeye devam ettiğini belirtirken ve istihdam artışlarının sağlam bir şekilde sürdüğünü söyledi ve enflasyonda son dönemde yaşanan yumuşamayı geçici gördüğü sinyalini verdi.

Bununla birlikte tutanaklar FOMC'de "veriye rağmen şahin" duruşun karşısında gelişen çatlak sesleri de gözler önüne serdi.

Tutanakalara göre, bazı yetkililer, Fed'in yüzde 2 olan uzun vadeli enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yavaşladığı endişesini taşıyor.

Fed politika yapıcılarının arasında enflasyon görünümü ve bunun ileri dönemde faiz artış hızlarını nasıl etkileyeceğine dair görüş ayrılıkları gittikçe artıyor.

Fed tutanaklarında, "Birçok katılımcı son dönemlerde fiyat verilerindeki zayıflığın kendine has nedenlerden meydana geldiğini düşünmekte fakat bazı katılımcılar, gösterilen ilerlemenin yavaşlamış olabileceği ve enflasyonda son dönemde yaşanan yumuşamanın kalıcı olabileceği endişelerini dile getirdiler" denildi.

6) FED BAŞKANLARI NE DİYOR?

Fed'in Haziran ayı faiz artırım kararından sonra yetkililerin açıklamalarında ihtiyat öne çıktı.

Haziran'da faiz artırımı lehine oy kullanan FOMC üyesi Chicago Fed Başkanı Evans, artırımlarının çok kademeli ve bilanço küçültmesinin yavaş olması gerektiğini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Kaplan, “Faizleri daha fazla artırırken çok temkinli ve sabırlı olmalıyız” dedi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams da bu yıl bir faiz artırımını daha makul gördüğünü ancak faiz projeksiyonlarının enflasyona bağlı şekilleneceğini söyledi. Williams, enflasyonda beklenen hızlanmanın gerçekleşmemesi halinde, faizlerin hali hazırda öngörülenden çok daha yavaş bir şekilde normalleştirilmesini savunacağını belirtti.

7) ABD VERİLERİ NE GÖSTERİYOR?

ABD'de son veriler geçtiğimiz aylarda yaşanan zayıflığın atatıldığında dair bir sinyal vermekten uzak.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre dünyanın en büyük ekonomisinde TÜFE Haziran’da aylık değişmezken yıllık bazda yüzde 1,6 arttı. Beklenti iki dönem için de 0,1 puan yukarıda kaldı.

Çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 1,7 artış gösterdi.

ÜFE ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2 arttı. Üretici enflasyonu tüketici enflasyonunun tersine beklentiyi her iki dönem için de 0,1 puan geride bıraktı.

Haziran ayı tarım dışı istihdam ise 222 bin artarak 178 bin olan beklentiyi aştı. Diğer taraftan ortalama saatlik kazançlar yıllık olarak yüzde 2,5 artarak yüzde 2,6'lık beklentinin altında kaldı. Kazançlarda aylık artış ise yüzde 0,2 ile yine beklentilerin altında kaldı. 

Fed'in 12 bölgeden toplanan verilerle oluşturulan Bej Kitap raporunun Temmuz sayısında  bölgelerin yarısında "ılımlı büyüme beklentisi" olmakla birlikte ekonomik görünümün "genel olarak olumlu" olduğu belirtildi. 

Rapora göre, ekonomik faaliyetler haziranda ülke genelinde ılımlı veya sınırlı düzeyde arttı. Şirketlerin kısa vadeli beklentileri de olumlu. Ücret artışlarının birçok bölgede ılımlı düzeyde arttığı kaydedilen raporda, fiyatların ise daha sınırlı yükselme eğiliminde olduğu belirtildi.

BONUS: TRUMP NE DİYOR?

Trump, faiz artırımlarını büyüme-popülarite denklemi üzerinden politik geleceği açısından risk olarak algılıyor.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ekonomisi 13 kez faiz artırım döngüsüne girdi ve bunların 10'u resesyonla sonuçlandı. Bir başka deyişle Fed ardışık faiz artırımlarına başladığında yüzde 77 olasılıkla resesyon yaşanıyor.

Piyasa ekonomistlerine göre de 1 trilyon dolarlık altyapı harcama paketiyle büyümeyi desteklemek isteyen Trump bu nedenle 2020'deki seçimler için faiz artırımlarını risk olarak görüyor. Daha önceki haberlerde Trump'ın Yellen'ı kendisi gibi düşük faiz yanlısı olarak değerlendirdiği belirtilmişti.

Trump son açıklamasında Yellen'ın da yeniden başkan olabileceğini söylerken ekonomi danışmanı Gary Cohn'un da ismini telaffuz etti.

Yellen'ın görev süresi 2018'in ikinci ayı ile sona eriyor.

 

Yukarı

Business HT×