BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3354 % 0,08
EUR/TRY 35,1775 % 0,04
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3353
% 0,08
35,1780
% 0,04
1,0866
% -0,06
48,91
0,00
2.156,43
% -0,18
86,65
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fitch, Türkiye notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye ilişkin kararını açıkladı

Fitch, Türkiye notunu açıkladı
BUSINESSHT 21 07 2017, 17:51

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye ilişkin kredi notu değerlendirmesini açıkladı. 

Türkiye'nin kredi notunu BB+ seviyesinde tutan kuruluş, kredi görünümünü ise durağan olarak teyit etti.

Fitch'ten yapılan değerlendirmede Türkiye'nin notunun mali istikrara ve güçlü büyüme performansına yönelik uzun süredir devam eden odaklanmanın desteklediği düşük kamu borç oranları karşısında yüksek dış finansman kırılganlıkları, politik ve jeopolitik riskler, yüksek seviyedeki enflasyon ile dengelendiği belirtildi.

Açıklamada dış finansman kırılganlıklarından kaynaklanan stresin negatif not gelişmesine yol açabileceğine dikkat çekildi. Kuruluş değerlendirmesinde yapısal reform tarafında sınırlı ilerleme olduğunu belirtti. Fitch'e göre Türkiye'nin notu üzerinde politik ve jeopolitik riskler etki gösteriyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ekonomideki teşvik önlemlerinin 2017'de mali performansı zayıflatacağını da belirtti. Fitch genişleyen hükümet bütçesi açığının milli gelirin yüzde 3,1'ine geleceğini öngörüyor. Bu seviye 2010'dan bu yana en yüksek seviye.

Kuruluştan yapılan açıklamada “Bankalar yükselen finansman maliyetlerinden olumsuz etkilendi ancak sağlamlığını kanıtladı. Bankacılık döviz likiditesi yeterli. Pozitif küresel yatırım atmosferiyle Merkez Bankası’nın hamleleri TL’nin toparlanmasına yardımcı oldu" ifadeleri de kullanıldı. 

Fitch Nisan ayında yapılan anayasa referandumuyla "denetim ve dengenin erozyona uğradığı" siyasi sistemin yerleştiğine dikkat çekerken bundan sonra "ekonomiyi güçlendirmenin" hükümetin gündeminde üst sıralara yükseldiğinin tahmin edildiğini belirtti.

Karar öncesinde 3,53 seviyesinde olan dolar/TL karara açıklandıktan sonra yine bu seviyede kaldı.

Fitch bir önceki kredi değerlendirmelerinden birini bu yılın Ocak ayında açıklamıştı. Kuruluş, Ocak ayı değerlendirmesinde, 2012 yılından bu yana yatırım yapılabilir seviyede tuttuğu Türkiye'nin kredi notunu ekonomik performans ile kurumların bağımsızlığını zayıflatan siyasi gelişmeler ve güvenlik durumunu gerekçe göstererek bir kademe düşürerek BB+'ya indirdi.

 

 

DİĞER İKİ KURULUŞTA NOT HANGİ SEVİYEDE?

Türkiye'nin diğer iki önemli kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P ve Moody's nezdinde notu yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor. 

S&P'nin Türkiye'ye ilişkin kredi notu BB seviyesindeyken, kredi görünümü ise negatif düzeyde. Kuruluş 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden hemen sonra, 20 Temmuz'da Türkiye'nin “BB+” seviyesindeki kredi notunu “BB”ye düşürmüş ve not görünümünü negatif olarak belirlemişti. 4 Kasım 2017 tarihinde görünümü durağana çeken kuruluş 27 Ocak'ta ise kredi görünümünü tekrar negatife düşürmüştü. 

Moody's ise 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu Ba1'e düşürmüş, görünümünü ise durağan olarak belirlemişti. Bu yılın Mart ayındaki değerlendirmesinde ise kuruluş notu korurken, görünümü negatife düşürdü. 

 

Yukarı

Business HT×