BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3371 % 0,08
EUR/TRY 35,1928 % 0,08
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3375
% 0,08
35,1902
% 0,07
1,0870
% -0,03
48,91
0,00
2.159,22
% -0,05
86,75
% -0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'den bir şahin açıklama bir de manevra

Kaplan, "Bu yıl iki faiz artışı daha olacak" diyor. Evans, simetriye vurgu yapıyor. En çarpıcı açıklama ise "eski güvercinden" geliyor

Fed'den bir şahin açıklama bir de manevra
BUSINESSHT 23 05 2017, 07:49

Piyasalar Haziran ayında Fed'in faiz artırımına neredeyse kesin gözle bakarken, haftanın ajandasında 24 Mayıs son FOMC toplantısının tutanaklarının açıklanacak olmasıyla büyük harflerle yazılırken Fed yetkililerinin açıklamaları devam ediyor.

Son açıklamalardan biri ve en çarpıcı olanı Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard'a ait.

BRAINARD ŞAHİN DURUŞUNU YUMUŞATTI

Daha önce güvercin cephedeyken Mart ayı FOMC toplantısından önce sürpriz şekilde en şahin açıklamalardan birine imza atan Brainard istihdamda güçlü görüşünü bir parça yumuşatmış görünüyor.

Daha önce "Tam istihdama yaklaşıyoruz, enflasyon kademeli olarak hedefimize doğru ilerliyor, yurt dışında büyüme daha sağlam hale geldi ve görünüme yönelik riskler bir süredir olduğu gibi dengede seyrediyor." diyen Brainard bu kez "Tam istihdama yaklaşıp yaklaşmadığımız hala soru işareti." diyor.

Brainard, bu konuya dair görüşünü işsizlikteki düşüşe rağmen hala iş bulmakta zorlanan grupların varlığına bağlıyor. Brainard, "İşsizlik oranındaki düşüşe rağmen hala belirli gruplar zorluk çekmeye devam ediyorsa bu durum tam istihdam hedefine henüz ulaşılamadığını gösteriyor." diyor. 

Brainard, çekirdek enflasyondaki baskıların çok yükselememesinin de istihdamda hala kat edilecek mesafe olduğunu yansıttığını belirtiyor.

Fed'de Başkan Janet Yellen da dahil olmak üzere birçok FOMC üyesi tam istihdama ulaşıldığı görüşünde. Tam istihdam, iş arayan herkesin iş bulabildiği işgücü piyasası koşulları olarak görülüyor. 

EVANS'TAN SİMETRİ VURGUSU

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise enflasyon hedefinde simetriye vurgu yaptı. Evans, "Fed, hedefin aşılmasına neden olmaktan altında kalmak ile eşit derecede endişe etmeli." dedi.

Fed para politikası enflasyonda yüzde 2 oranını hedefliyor.

KAPLAN: 2017'DE ÜÇ FAİZ ARTIRIMI

Bir diğer açıklama ise FOMC'nin şahin üyelerinden biri olan Dallas Fed Bankası Başkanı Robert Kaplan'dan.

Kaplan, "Bu yıl iki faiz artışı daha olacak." diyor.

Bir süre için yavaş ve istikrarlı bir faiz artırımını destekleyen Dallas Fed Başkanı, "Parasal gevşemenin gelecekte kaldırılmasının kademeli ve sabırlı bir şekilde yapılması gerektiğini savundum. Mart artışı da dahil olmak üzere 2017 için üç faiz artışının, federal fonların kısa vadeli rotası için uygun bir temel olduğuna inanmaya devam ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaplan, enflasyonda son zamanlardaki zayıflığa da dikkat çekmekle birlikte bunun "geçici faktörlerden" kaynaklandığını söyledi.

ÜÇ YENİ MESAJ

Kaplan'dan önce San Francisco Fed Başkanı John Williams, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da açıklamalarda bulunmuştu. Dün konuşması bulunan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise para politikası üzerine değerlendirme yapmadı.

24 MAYIS BEKLENİYOR

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 13-14 Haziran'da başkent Washington'da yapılacak. Mayıs ayı FOMC toplantısının karar metni ise daha önce 24 Mayıs'ta açıklanacak.

 

Yukarı

Business HT×