BIST 100 9.547,10 % -1,37
USD/TRY 32,4889 % 0,18
EUR/TRY 34,5989 % 0,38
Piyasalar
9.545,63
% -1,39
32,4852
% 0,17
34,5897
% 0,36
1,0635
% 0,10
45,49
0,87
2.366,95
% -0,69
89,78
% -0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rekabet Kurumu'ndan gıda enflasyonu hamlesi

Rekabet Kurumu,yaş sebze-meyve ürünleri piyasalarında rekabeti bozan her türlü davranış ve eylemlere yönelik incelemelere başlandığını duyurdu

Rekabet Kurumu'ndan gıda enflasyonu hamlesi
AA, REUTERS 17 05 2017, 17:30

Rekabet Kurumunca, son günlerde yaş sebze-meyve ürünleri piyasalarında rekabeti bozan her türlü davranış ve eylemlere yönelik inceleme başlatıldığı bildirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, piyasalarda etkin rekabeti ve tüketici refahının artmasını hedefleyen Rekabet Kurumunun, faaliyetleri ve kararlarıyla tüketicilerin nitelikli ürünlere uygun fiyatlarla sahip olmasını sağlamaya çalıştığı belirtildi.

"AĞIR YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLECEKLER"

Kurumun, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da rekabeti bozucu davranış ve eylemleri engelleyeceği ve gerektiğinde yaptırım uygulayacağının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere, alt ve orta gelir grubundaki tüketicilerin enflasyon artışından etkilenmesi daha fazladır. Son dönemde yaş sebze-meyve başta olmak üzere alt ve orta gelir grubundaki aile bütçesi içinde yüksek harcama oranına sahip gıda ürünlerinde aşırı fiyat artışlarının, sektördeki firmaların rekabeti bozucu veya engelleyici davranışlarından kaynaklandığı duyumları alınmıştır. Yaş sebze-meyve ürünleri piyasalarında rekabeti bozan her türlü davranış ve eylemlere yönelik incelemelere başlanmıştır. Özellikle hal ve toptan satış fiyatlarıyla süpermarket ve perakende satış fiyatları arasındaki yüksek farkların kamuoyunda da ciddi rahatsızlıklara yol açtığı görüldüğünden, Rekabet Kurumu uzman personeliyle yaş sebze-meyve sektörünü mercek altına almıştır. Ortaya çıkacak rekabet ihlalleri ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek. Rekabeti engelleyen ve tüketicinin cebinden çalmaya yönelik her türlü rekabet ihlali, karşısında Rekabet Kurumunu bulacaktır."

GIDA ENFLASYONU BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

2017 yılı ilk çeyreğinde gıda enflasyonu yüzde 12,53 ile Merkez Bankası'nın Ocak Enflasyon Raporu öngörülerinin bir
miktar üzerinde gerçekleşmişti. Merkez Bankası'nın enflasyon raporuna göre gıda enflasyonundaki bu yükselişte, olumsuz hava koşullarının gıda arzı üzerindeki yansımaları, Türk lirasındaki değer kaybı ve meyve-sebze ihracatında son dönemde yaşanan toparlanma  etkili  oldu.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Reuters'la gerçekleştirdiği söyleşide, gıda fiyatlarında ciddi bir monopol olduğunu belirterek, Rekabet Kurulu'nun bu konuyu yeterince ele almadığını belirtmişti.

"Bu monopolü Rekabet Kurulu yeterince ele alıyor mu? Bence almıyor" diyen Ertem, "Hal Yasası denetimine giren, enflasyon sepetindeki gıda mallarının yüzde 70'i, Hal Yasası denetimi dışındaki mallar. Demek ki, Hal Yasası yeterli bir regülasyon sağlamıyor. Yasa yetersizse Rekabet Kurulu'nun buraya bakması gerekmiyor mu?... Ben bunu eleştiriyorum. Tarladan çıkıp buraya gelene kadar yüzde 600-700 fiyatlanan ürünler var" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×