BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5622 % 0,13
EUR/TRY 34,8745 % 0,67
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5622
% 0,13
34,8756
% 0,68
1,0702
% 0,46
45,35
-0,09
2.322,37
% -0,21
87,81
% 0,93
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kredilerin yeni döneminde Merkez de yerini alacak

Bankalar, yeni düzenlemeyle kredilerini menkulleştirebilecek ve bu menkul kıymetleri de TCMB alabilecek. Peki bütün bunlar ne demek?

Kredilerin yeni döneminde Merkez de yerini alacak
FIRAT BORA TAŞ 12 05 2017, 13:48

Banka kredilerinin menkulleştirilmesi, seküritizasyon konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da adı geçiyor.

TCMB'nin likidite sağlamak için bankaların menkul kıymetleştirilmiş kredilerini satın alabileceği belirtiliyor.

BusinessHT'ye konuşan bankacılık kaynakları, özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin oyuna dahil olmasıyla tarihi zirvelere yükselen kredi/mevduat rasyosunun sektörü çözüm yolu aramaya yönelttiğini ve kredi menkulleştirmenin de hem bilançolarda açacağı alan hem de sağlayacağı nakit girişiyle öne çıktığını söyledi.

KREDİ BÜYÜMESİNE ÇİFT TARAFLI ETKİ

Kaynaklar, "Krediler menkulleştirildiğinde hem bilançodan çıkmasıyla hem de nakit girişiyle sermaye yeterlilik oranı yükselecek ve bu da daha fazla kredi hacmi oluşumunun yolunu açacak." diyor.

KREDİ VARLIĞI YAKLAŞIK 500 MİLYAR DOLAR

Rakam olarak 500 milyar dolara yakın kredinin menkulleştirilebileceği ifade ediliyor.

CANİKLİ: PROJE HAYATA GEÇECEK

Konudan daha önce de bahseden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, "Banka senetleri Merkez Bankası tarafından sisteme likidite enjekte etme aracı olarak kullanılabilir." dedi.

"Banka aktiflerini TL ya da döviz cinsinden menkulleştirecek proje hayata geçecek" diyen Canikli, bu sayede sorumluluğun banka bilançosunun dışına çıkacağını belirtiyor.

MENKULLEŞTİRMEDE TCMB'NİN ADI İLK KEZ GEÇİYOR

Sektör için yeni haber olan ise banka sertifikası ya da likidite senedi de denilebilecek banka senetlerinin TCMB'nin alabileceğinin gündeme gelmesi.

MENKULLEŞTİRİLMİŞ KREDİNİN ALICISI KİM OLUR?

Zira, önemli büyüklükteki varlıkların alın satılabilmesi için cazip bir getiri oranı gerekiyor ve kimin alıcı tarafta olabileceği belirsiz olarak görülüyordu.

Bu açıklamalardan bir gün önce Bloomberg News'ten Aslı Kandemir ve Onur Ant'a konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Libor ve Euribor üzerine 500 baz puana varan bir getiri yatırımcıları çekebilir" demiş potansiyel alıcının da emeklilik fonları olabileceğine işaret edilmişti. 

TCMB LİKİDİTE İŞLEMİNİ NASIL YAPABİLİR?

BusinessHT'ye konuşan bankacılık kaynakları, TCMB'nin likidite enjeksiyonu için banka senetlerini alıp satması halinde bunun için ayrı bir teknik yapılanma gerekeceğini ifade ediyor. Repo-ters repo işlemlerinde olduğu gibi TCMB'nin bilançosunda herhangi bir risk taşımasının ise söz konusu olmayacağının altı çiziliyor.

NİCELİKSEL GEVŞEME Mİ?

Ayrıca Bloomberg News'ten Marc Champion'a konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de "Türkiye için niceliksel gevşeme söz konusu değil" dedi.

VARLIK FONU DAHİL OLUR MU?

Bunun yanı sıra Şimşek, Türkiye Varlık Fonu’nun banka senedi almasının da tercih edilmeyeceğini ifade etti.

İLK ADIM HANGİ BANKALARDAN GELEBİLİR?

BusinessHT'ye konuşan sektör kaynakları, ilk aşamada kulislerde kısa ve orta vadeli olarak Ziraat Bankası ile özel bir bankanın menkulleştirmeye hazırlık yaptığını da söyledi.

SADECE KREDİLERLE SINIRLI DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada da "bankaların kredi veya kredi paketlerini, herhangi bir formattaki varlıklarını" paket haline getirip menkulleştirebileceklerini söylemişti. Bu konuşmada, üst limit olarak "bütün varlıklar" olarak gösterildi.

TAM OLARAK NE OLACAK?

Açıklamada, Ziraat Bankası'nın 2,3 milyar dolarlık üçüncü köprü kredisini örnek göstererek konu şu şekilde aydınlatıldı:

"Şu an, Ziraat Bankası'nın üçüncü köprü için verdiği krediye talep söz konusu. Ziraat Bankası, vermiş olduğu bu krediyi varlıklarından çıkarabilir, menkul kıymetleştirebilir ve ikincil piyasada satışa çıkarabilir. Bazı mortgage kredileri ile sektörel krediler ise tamamen satışa çıkarılabilecek.

Bu, çok önemli bir araç. Herhangi bir sınırlaması yok. Üst limit bütün varlıklardan oluşuyor. Teknik çalışmaları tamamlamış durumdayız. Bu araç, banka sistemi üzerindeki yükü hafifletecek. Banka sertifikalarını kullanmak isteyen herkes kullanabilecek  , çünkü talep çok fazla. Bu konuda başarılı olunduğunda, kullanım genişletilecek"

"BİR KOYUNDAN ÜÇ POST"

Canikli'nin son iki konuşmasıyla gündeme gelen kredi menkulleştirme çok daha uzun süredir gündemde. Yılın başında TBB Başkanı Hüseyin Aydın da "Bir koyundan 3 post çıkarmalıyız" diyerek kredileri menkulleştirme konusunu gündeme getirmişti.

Aydın'ın o tarihte Dünya'dan Ece Ceyhun'a yaptığı açıklaması ise “Artık kredilerimizi menkulleştirelim. Konuta verdiğiniz kredi yılda bir defa ürün almaya benziyor. Biz artık 1 koyundan 3 post çıkartmalıyız. Bu krediyi menkulleştirdiğiniz zaman ikinci ürün oluyor. Onu yurtdışına pazarladığınızda üçüncü ürün oluyor." şeklindeydi.

Yukarı

Business HT×