BIST 100 9.089,07 % 0,10
USD/TRY 32,3710 % 0,08
EUR/TRY 34,9604 % -0,16
Piyasalar
9.086,01
% 0,07
32,3710
% 0,08
34,9604
% -0,16
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Merkez Bankası aynı faizlerle devam

Avrupa Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak politika faizinde, mevduat faiz oranında ve marjinal borç verme oranında değişikliğe gitmedi

Avrupa Merkez Bankası aynı faizlerle devam
BUSINESSHT 27 04 2017, 14:51

Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 0'da tuttu. Mevduat faiz oranı da değiştirilmedi ve yüzde -0,40 seviyesinde belirlendi. 

Varlık alım programını beklendiği gibi 60 milyar euroda tutan AMB, marjinal borç verme oranını da değiştirmeyerek yüzde 0,25'te tuttu. 

AMB açıklamasında ekonomik toparlanma ve bölgedeki siyasi türbülans riskinin izlendiği ifade edildi. 

DRAGHİ'NİN AÇIKLAMALARI 

Faiz kararının ardından bir açıklama yapan Mario Draghi, uzun dönemde faiz oranlarının aynı seviyede veya daha düşük seviyede seyretmesini beklediklerini açıkladı.

7 Mayıs'ta ikinci turu gerçekleşecek Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nden Emmanuel Macron'un para politikasını etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili soruya Draghi, "Biz para politikasını kararlarını seçim sonuçlarına istinaden vermiyoruz" dedi.

Draghi, 60 milyar euroluk varlık alım programının Aralık 2017'ye kadar süreceğini söylerken, bu sürenin uzayabileceğinin de altını çizdi.

AMB Başkanı, mevcut önlemlerin enflasyon hedefinde kalıcı düzelme görene kadar devam edeceğini aktardı.

"AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER AZALDI"

Açıklanan verilerin ekonomik toparlanmada güçlenmeyi teyit ettiğini ifade eden Draghi, ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin daha da azaldığını aktardı.

İcra kuruluyla enflasyondan ziyade mevcut risklerin dengelenmesi konusunda bir görüşme yaptıklarını söyleyen Kurul'un mutabık kaldığı söylemi şöyle aktardı: Euro bölgesi büyüme görünümünü saran riskler daha dengeli bir konfigürasyona ulaşsa dahi hala aşağı yönlü gitmeye meyilli.

"PARASAL ELVERİŞLİLİĞE HÂLÂ İHTİYAÇ VAR"

Draghi çekirdek enflasyonun orta vadede aşamalı olarak yükseleceğini söylerken manşet enflasyondaki toparlanmanın kaynağının gıda ve enerji fiyatları olduğunu belirtti. AMB Başkanı, "Manşet enflasyonu desteklemek için ciddi derecede parasal elverişliliğe hâlâ ihtiyaç var" dedi.  

Enflasyondaki düşüşün martta beklenenden daha güçlü olduğunu söyleyen Draghi, altta yatan enflasyon baskılarının ise baskılanmış olarak kalmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

İtalyan Başkan, "Devam eden borçlanma şartlarımız, hem hane halklarının lehine bir kredi yaratma hem de euro bölgesi ekonomik toparlanmasının sağlanmasına yöneliktir" diye konuştu.

ÜCRETLER ÜZERİNDEKİ BASKI

İş piyasasındaki reformlar hem istihdamı hem de özel tüketimi destekleyici olduğunu söyleyen Draghi ücretler konusunda ise kullanılmayan kaynakların ücretler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. AMB Başkanı, ücretlerin orta vadede artmasını beklediklerini söyledi.

Kredi talebindeki artışların olumlu seyrettiğini ve deflasyon risklerinin düşüş eğiliminde olduğunu vurgulayan Mario Draghi, Finans dışı kuruluşlara verilen kredilerin şubatta yüzde 2,3'ten yüzde 2'ye, hanehalklarına verilen kredilerin yüzde 2,3 seviyesinde kaldığını belirtti.

Draghi, "Büyüme iyileşiyor, toparlanma yayılıyor ama hâlâ kırılganlıklarımız var" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×