BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Referandum bitti peki ya riskler?

Yurtdışı iyimserliğini de arkasına alarak yeni rekorlara merhaba diyen yurtiçi piyasalarda iyimserliğin ne kadar süreceği merak konusu

Referandum bitti peki ya riskler?
CEREN DİLEKÇİ 25 04 2017, 13:06

Piyasaların nefesini tutup beklediği referandumun üstünden yaklaşık bir hafta geçti.Referandum sonucuna göre piyasada yönün ne olacağı en çok merak edilen konulardan biriydi.

Türk varlıklarının nasıl bir seyir izleyeceği, yabancı yatırımcının nasıl bir pozisyon alacağı, ekonomideki risklerin ne ölçüde bertaraf edilebileceği uzun süre tartışıldı.

Son bir haftalık süreçte yüzde 4,10 oranında yükselen BIST 100 endeksi bugün 94,332 puan ile tarihi rekorunu tazeledi. Referandum öncesi 3,74 seviyesindeki Dolar/TL kuru 3,59'a geriledi, tahvil faizlerinde ise 25 baz puan düşüş yaşandı.

Yurtdışı iyimserliğini de arkasına alarak yeni rekorlara merhaba diyen yurtiçi piyasalarda iyimserliğin ne kadar süreceği, bundan sonraki süreçte hangi risklerin izleneceği yeni soru işaretleri olarak kapımızda duruyor.

SPK BAŞKANI: BU YIL 700-750 MİLYAR TL'LİK İHRAÇ TAVANI SÜRPRİZ OLMAYACAK

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ödül töreninde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, ekonomideki olumlu gelişmelerin sermaye piyasalarında yansımasını bulduğunu belirtti.

Mayıs ayından itibaren sermaye piyasalarında güzel gelişmelerin olacağını kaydeden Ertaş, iyimserliğini şu sözlerle özetledi: "Borsa tarihi zirvesinde, kurlarda ciddi düşüşler gerçekleşiyor. Son haftalarda haftalık kurul bültenini izleyen katılımcıların da dikkat ettiği gibi, haftalık verdiğimiz ihraç izinlerinin toplamı 25-30 milyar TL'ye yerleşmiş gözüküyor. İlk 4 aylık rakamlar bu yıl şirketlerimize vereceğimiz sermaye piyasası aracı izni için kendimize yılbaşında hedef olarak koyduğumuz 500 milyar TL'lik tavanın çok üzerine çıkacağımızı, geçen yıla göre yüzde 100'ü aşan bir artışı yakalayacağımıza işaret etmektedir. Bu yıl içerisinde 700-750 milyar TL'lik ihraç tavanı sürpriz olmayacak muhtemel daha yüksek bir rakama ulaşacağız."

PİYASALARI BEKLEYEN RİSKLER NELER?

Törende BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan piyasa uzmanları ise beklentilerini ve piyasaların önündeki riskleri paylaştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç:

"Şu anda iyimser bir hava var. Genelde dünyada iyimser bir hava hakim. Türkiye de de fiyatların genelde ucuz olduğuna ilişkin bir yaklaşım vardı. Referandumla ilgili beklentilere gelince referandum bu konuyu biraz baskı altında tutmuştu. Referandumun sonucunun belli olmasıyla tekrar iyimserliğe dönüştü. Bugün zaten borsadaki hareket dövizdeki hareket de bunun bir yansıması. Bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor."

Deutsche Securities Türkiye Genel Müdürü Albert Krespin:

"Risk algısı piyasa hareketlerinden de görüldüğü üzere biraz azalmış gibi. Bundan sonra artık piyasa, büyüme olacak mı reform paketinde geri dönüş olacak mı  gibi dinamiklerle ilgileniyor olacak. Çok ilerisini kestirmek zor ama en azından şu bir hafta-on günlük fiyatlamaya bakınca biraz daha sadece işimize yoğunlaştığımız bir döneme girdik gibi. Tabii ki politik arenada ya da jeopolitik risklerde bir takım değişiklikler olabilir. AB ile ilişkiler bunlardan biri. Dediğim gibi bölgemizde yine tansiyonun artmasına neden olabilecek bir takım şeyler olursa o da piyasanın gidişatını olumsuz etkileyebilir. Ama genel olarak asıl odaklanılacak şey hükümetin tekrar ekonomiye bakışı, reformlara sarılması olacak."

JCR Eurisia Başkanı Orhan Ökmen:

"Referandumun geride kalması, piyasanın stresini otomatikman aşağı çekti. Fakat referandum stresinin bitmiş olması, aslında siyasi risklerin azaldığı anlamına gelmiyor. Çünkü şu an gerek uluslararası piyasalarda gerekse yerel piyasalarda tercihlerin birbirlerine yakın çıkıyor olması bundan sonra izlemeyi biraz daha önemli hale getirecek. Ama şu anda gördüğümüz kadarıyla piyasa göstergelerinde piyasalar tepkisini normal olarak sürdürüyor. Dolar fiyatlarının düşüyor olması faizlerin üzerinde ciddi bir yukarı yönlü baskının olmamış olması piyasaları bir miktar rahatlatmış diyebiliriz evet.

Piyasalar yine siyasi riske odaklanacak, aslında klasik saydığımız o jeopolitik riskler..Merkez Bankası'nın başarısız bir politika yürütüyor olması, faiz politikalarında bir miktar ekonomi dışı hareket ediliyor olması piyasaların dikkat edeceği özellikle yatırımcının dikkat edeceği ve ettiği risklerdir.

Merkez Bankası'nın para politikasında değişiklik yapması gerekir ama mevcut siyasi ortamın buna izin vereceğini sanmıyorum."

Invest AZ Genel Müdürü Hakan Avdan:

"Referandumu atlatmış olmak önemli bir faktör tabii ki. Belirsizlik daha büyüktü onu atlatmış olduk. Şu anda önümüzde 2019 seçimleri var. Umarım 2019'da olur 2019'dan önceye çekilme ihtimali de var. Seçimlerin erkene çekilmesi piyasalarda belirsizliği artırır. Şu an için piyasalarda hava olumlu görünüyor. Fransa'daki seçimlerde daha ılımlı olan adayın kazanma ihtimali arttığı için piyasalarda olumlu algılanıyor. Trump'ın vergi açıklaması var vergi indirimleri söz konusu. O nedenle yurtdışı piyasalar gayet olumlu, bu içeriye de yansıyor. Bizim kendi içimizdeki referandumun da atlatılmış olması da piyasalara olumlu yansıyor."

Yukarı

Business HT×