BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5566 % 0,06
EUR/TRY 34,9355 % -0,11
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5567
% 0,06
34,9355
% -0,11
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.330,36
% -0,09
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB bugün ne karar verecek?

15 Haziran'a kadar başka politika toplantısı bulunmayan TCMB'nin bugün açıklanacak PPK kararından ne bekleniyor?

TCMB bugün ne karar verecek?
BUSINESSHT 24 04 2017, 17:06

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Fed’in son 11 yıldaki üçüncü faiz artırımına karar aldığı Mart ayında geç likidite penceresini (GLP) 75 baz puan artırmıştı.

Dünyanın geri kalanı Fed yetkililerinin aldığı kararlarla para politikalarını ayarlamayı sürdürürken bugün gözler yeniden TCMB’de.

Merkez, saat 14:00’da Para Politikası Kurulu (PPK) Nisan ayı kararını açıklayacak. Bu toplantıdan sonra 15 Haziran'a kadar başka bir PPK toplantısı bulunmuyor.

BLOOMBERGHT ARAŞTIRMA ANKETİ

BloombergHT Araştırma’nın 7 yabancı, 14 yerli; toplamda 21 kurumla yaptığı anketin sonuçlarında medyan beklenti GLP dahil olmak üzere faizlerde değişiklik olmaması yönünde.

Öte yandan 2 ekonomist GLP’de 75 baz puan, 2 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 25 baz puan artış bekliyor. GLP’de 75 baz puan bekleyen bir ekonomist faiz koridorunun üst bandında da 50 baz puan artış tahmin ediyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters anketinde de medyan beklenti BloombergHT Araştırma anketi ile aynı yönde. Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridrounun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans'ın, piyasa beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da yüzde 8 olan politika faiz oranı, yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandı ve yüzde 9,25 olan faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını öngörüyor.

Ankete katılan ekonomistlerin 13'ü yüzde 11 olan geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranının sabit kalacağını, ekonomistlerin 8'i ise 25-75 baz puanlık artış olabileceğini tahmin ediyor.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYOR?

Tacirler Yatırım'dan Başekonomist Özlem Bayraktar Gökşen ve Analist Ekin Akbaş imzalı raporda yer alan değerlendirmelerde, TL likiditesindeki sıkılaşmaya rağmen finansal koşullarda önemli bir baskı unsuru görülmediğine dikkat çekilerek bu durumun, TCMB’nin likidite hamleleri için daha rahat hareket ortamı sağladığı belirtiliyor.

Raporda, "Fonlama maliyeti Ekim 2016’dan bu yana 370 baz puan yükseldi. TL bazlı kredilerde ise; tüketici cephesinde Ekim ayından bu yana 50 baz puan düşüş yaşanırken, ticari krediler ise 140 baz puana yakın artış gösterdi. GLP’de yapılacak ölçülü bir artırımın, sıkı para politikası koşularının geçici olmadığına yönelik önemli bir sinyal olarak algılanacağını düşünmekteyiz. Böyle bir hamlenin TL üzerinde pozitif etki yaratmasını ve getiri eğrisindeki ters eğimi beslemesini bekleriz" ifadesi yer alıyor.

Enflasyon tarafında ise Çetinkaya'nın para politikasındaki sıkı duruşun enflasyon görünümü belirgin bir iyileşme kaydedene kadar süreceğinin altını çizdiği hatırlatılarak "Enflasyon görünümünün kısa vadede gevşeme için herhangi bir alan yaratamayacağını düşünüyoruz." deniliyor. 

Tacirler Yatırım, PPK’nın bugün Geç Likidite Penceresinde (GLP) ölçülü bir artırıma gitmesini bekliyor. Buna karşın raporda "Kurum beklentimiz GLP’de 25 baz puan bir artırımı işaret ediyor olsa da, 50 baz puan’lık bir artışı da sürpriz olarak algılamayacağımızı belirtmek isteriz." ifadesi yer alıyor.

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise uzunca bir sürenin ardından heyecan yaratmayan bir PPK toplantısı ile karşı karşı olunduğunu belirtti.

TL'de değer kazanma eğiliminin mevcut olduğunu ve referandum sonrası politika kaynaklı belirsizliğin ortadan kalktığını ifade eden Kanlı, bu sebeple TCMB'nin bu toplantı öncesi, geçmiş toplantılara kıyasla oldukça rahat olduğunu dile getirdi.

Kanlı, yıllık enflasyonun son yılların en yüksek seviyelerine çıktığını, buna ilaveten enflasyonun tek hanelere düşmesi için belki de aralık ayına kadar beklenebileceğini söyledi. Enflasyondaki bu olumsuz görünümün TCMB'nin para politikasında yakın dönemde belirgin bir gevşemeye gitmesinin önünde engel teşkil ettiğine işaret eden Kanlı, "İşte tüm bunlar bizi, önümüzdeki PPK toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği sonucuna ulaştırıyor." dedi.

Burak Kanlı, yılın son çeyreğinde Avrupa Merkez Bankasının (ECB) tahvil alımlarını azaltmasının gündeme gelmesi ve ABD Merkez Bankasının (Fed) bilanço küçültmeyi tartışmaya başlamasıyla, gelişmekte olan piyasalarda ciddi oynaklığın görülebileceğini kaydetti.

O vakite kadar, Türkiye finansal piyasalarında ve TL'de nispeten sakin bir seyir gözlenebileceğini belirten Kanlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönemde, TCMB de ilk olarak sıkı likidite politikasını kademeli olarak gevşetmek isteyecektir. İlerleyen safhada ise geç likidite faizini tekrar kullanılmayan bir enstrüman haline getirmek isteyecektir. İşte bunu sağlayabilmek için TCMB'den politika faizinde ve üst bantta sınırlı bir artış bekleyebiliriz. Ancak bu şekilde geç likidite imkanından fonlama yapmayı bırakması mümkün olabilir. Bu çok iyi planlanması, zamanlaması hayati olan ve piyasa ile iletişimi iyi yapılması gereken bir süreç. Zira politika faizini ve üst bandı artırmadan denenecek bir geçiş güvende tekrar bozulmaya ve TL üzerinde yine baskı oluşmasına yol açabilir."

ÇETİNKAYA: SIKI DURUŞ KORUNACAK

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ise son açıklamasında yüksek enflasyonun beklentilerde bozulma riskine işaret ettiğini söyleyen Çetinkaya, enlfasyon görünümü düzelinceye kadar sıkı duruşun korunacağının altını çizdi. 

TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde tutarken; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11,75 seviyesinde bulunuyor.

GLP ise bir süredir ana fonlama enstürmanı olarak kullanılıyor.

 

Yukarı

Business HT×