BIST 100 9.773,17 % 0,58
USD/TRY 32,5790 % 0,13
EUR/TRY 34,9920 % 0,05
Piyasalar
9.757,96
% 0,42
32,5807
% 0,13
34,9984
% 0,07
1,0731
% 0,01
44,89
0,00
2.345,38
% 0,55
89,47
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'ın "yeni normalinin" kazandıracağı 5 sektör

Söylediği sözler ve aldığı sert kararlarla göreve geldiğinden bu yana piyasadaki dalgalanmayı besleyen Donald Trump'ın politikaları bazı sektörlere kazandırmaya devam ediyor

Trump'ın "yeni normalinin" kazandıracağı 5 sektör
BUSINESS INSIDER 14 04 2017, 11:50

20 Ocak'ta göreve gelen ve ilk 100 günü dolmadan, ülkesine göçmenleri sokmamaktan Meksika sınırına duvar örmeye; uluslararası anlaşmaların iptalinden Suriye'ye askeri operasyona kadar çok sert kararlar alan ABD Başkanı Donald Trump, piyasalarda "işlem yapmanın" tanımını da değiştirdi.

8 Kasım Başkanlık Seçimleri sonrasını kasım ve aralık aylarını fiyatlayan yatırımcının kafası son dönemde yeniden karışmış durumda.

Seçimler öncesi yüzde 9,6 yükselen S&P, kazancının bir kısmını vererek mart başından bu yana yüzde 1,8 geriledi. Dow Jones endüstriyel ortalamadaki gerileme aynı sürede yüzde 2,5'e ulaştı. ABD piyasaları, 1 Mart'tan bu yana yüzde 8,1'lik düşüşü gördü.

"Beğensek de beğenmesek de Trump, dört yıl daha bizimle. Yatırımcı, 2017 için ipuçlarını takip etmeli" diyen Business Insider yazarı Jeff Reeves'e göre Wall Street, özellikle beş sektörde yeni Trump fiyatlamasına hazır olmalı.

TEKNOLOJİ

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre, ABD'deki çok yüksek kurumlar vergisi nedeniyle aralarında Apple, Microsoft ve Wall Mart gibi dünya devlerinin bulunduğu 50 büyük şirketin daha az vergi ödedikleri offshore hesaplarda tuttuğu miktar yaklaşık 1,6 trilyon dolar. Sadece Microsoft'un sermayesinin yüzde 83'ü "uzak ülke" hesaplarında.

Bu parayı okyanus ötesinde bırakmaya niyeti olmayan Trump, hem teknoloji devlerinin merkez ofislerini "eve" çağırıyor, hem de kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15'e çekmeyi vadediyor.

Vergi tasarrufuyla sağlanacak yaklaşık 24 milyar dolarlık miktarın istihdam yaratmak için harcanması şüpheli olsa da teknoloji hisselerini uçuracağı kesin.

SAVUNMA

Ülke bütçesinde en fazla ağırlığı savunma sanayine veren Trump'ın 7 Nisan'da verdiği emirle Suriye'de bir hava üssü vuruldu. Saldırıda kullanılan 59 Tomahawk füzesinin üreticisi Rayhteon, geçen hafta piyasanın en çok konuştuğu isimlerdendi.

ABD liderinin savunma projelerinin odağına olan diğer şirketler ise F-35 savaş uçaklarının üreticisi Lockheed Martin ve diğer jet uçağı üreticisi firma Boeing.

Irak savaşının başladığı Mart 2003'te Raytheon hisseleri yüzde 24, Boeing hisseleri yüzde 20 yükselmişti.

İNŞAAT

Obama'nın kurduğu sağlık reformunun askıya alınması ve belirsiz vergi reformunun ardından "alt yapı yatırımlarını artırmak"  Trump'ın elinde kalan son politika silahı.

Çünkü 8 Kasım'daki zaferinin hemen ardından yaptığı ilk konuşmada söylediği gibi ülke ekonomisini canlandırmak için altyapı yatırımlarını artırmak, Amerikan Kongresi'nde Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin fikir birliğine varabileceği nadir vaatlerden. Vulcan Meterials, Caterpillar ve ulaşım mühendisliği firması AECOM gibi firmalar bir süre daha yatırımcıların radarında olacak gibi.

ENERJİ

Enerji yatırımları, en az yollar ve diğer altyapı harcamaları kadar hayati öneme sahip.

Enerji bağımlılığını azaltmak ve bu sektörde istihdam yaratmak isteyen Trump, resmen göreve başladığı 20 Ocak'tan beş gün sonra imzaladığı kararname ile ülkede çok büyük tartışmalara yol açan Keystone XL ve Dakota Access boru hattı projelerine onay verdi.

Çevrecilerin baskısı ile eski Başkan Barack Obama'nın inşasını durdurduğu, TransCanada adlı şirketin yapımını üstlendiği Keystone XL boru hattı, Kanada'dan ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki tesislerine petrol taşıyacak.

Energy Transfer Partners'in inşa edeceği Dakota Access boru hattı ile ilgili olarak ise ABD ordusu da başka bir güzergah aramaya başlandığını duyurmuştu.

ABD'Lİ ŞİRKETLER

Amerikalı tüketiciyi teşvik edecek vergi düzenlemeleri ya da altyapı yatırımları ile küresel piyasaları etkileyecek askeri müdahaleler ve ticaret savaşlarını bir kenara bırakacak olursak, tek bir şey açık ve net: Trump'ın milliyetçi dünya görüşü her zaman Amerikan iş dünyasının yararına olacak. Ancak elbette durumun uzun dönemde negatife dönme riski var.

Avrupa Birliği'nden çıkmaya hazırlanan İngiltere, büyümesi yavaşlayan Çin, Suriye'den Kuzey Kore'ye kadar devam eden ve çıkması muhtemel çatışmalar göz önüne alındığında ABD'li firmaların odağı yerel tüketicilere çevirmesi çok da sürpriz olmayacaktır.

Yukarı

Business HT×