BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3381 % 0,09
EUR/TRY 35,1997 % 0,10
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3381
% 0,09
35,1997
% 0,10
1,0874
% 0,02
48,91
0,00
2.161,39
% 0,05
86,80
% -0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CHP Sözcüsü Böke: Tek nefeslik teşviğe değil maraton koşmaya ihtiyacımız var

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, son dönemdeki ekonomik teşviklerin tek nefeslik ve geçici olduğunu vurguladı

CHP Sözcüsü Böke: Tek nefeslik teşviğe değil maraton koşmaya ihtiyacımız var
BUSINESSHT 24 03 2017, 17:05

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayke Böke, katıldığı BloombergHT canlı yayınında Açıl Sezen’in sorularını yanıtladı.

Böke, son dönemde ekonomiyi canlandırmak için alınan KOSGEB kredileri, Kredi Garanti Fonu, varlık affı, sicil affı, stok affı,vergi indirimleri gibi önlemlerin “tek nefeslik” nefeslik olduğunu vurguladı.

“Sadece bu iki buçuk yılda Türkiye’de 928 bin kişi işsiz kaldı. Büyüme rakamları aşağı evrildi. Son çeyrekte büyüme negatife döndü. Borç döndürmek imkânsız hâle geldi. Enflasyon ve işsizlik çift hanede Bu fiili durumun devamı Türkiye için çok ağır bir tablo çıkartır ortaya” diyen Böke, “kalıcı reform” vurgusu yaptı:

“Bir şeylerin yapılması gerektiği aşikâr ancak bu maliye politikası tarafında yapılan gevşemeler, bir nefeslik can veriyor sadece. Yani sadece bugünkü kredi sıkıntınızı gidermek için size bir el uzatmış oluyor. Hâlbu ki bu hukuksuzluktan, belirsizlikten kaynaklı yapısal sorunları çözmedikçe reel sektörün hep bu bir nefeslik cana ihtiyacı olacak. Bu çözümler sorunu sadece bugün belki de sandığa kadar götürecek.  Bu getirilen teşvikler kalıcı bir yapısal değişim olmadığı için bir nefes olarak kalacak. Oysa bizim tek nefese değil maraton koşacağımız bir güçlenmeye ihtiyacımız var.”

“REEL SEKTÖR KRİZİ KAPIDA”

Sadece sandıktan sandığa nefes verecek bir yapıdan çıkıp Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırım ve büyüme ortamını sağlayacak reformları yapma iradesine geçmemiz gerekiyor” diyen CHP Sözcüsü, reel sektörün muhtemel bir krizle karşı karşıya olduğunun altını çizdi:

 “Türkiye ekonomisi can çekişiyor ve bu can çekişmeye milyonlar ortak. KOBİ ve Türkiye’de istihdamın yüzde 70’e yakınını sağlayan unsurların her biri zor durumda.Büyük sanayici de zor durumda. Herkes bu kadar borçlanmışken Türkiye’de hiç görmediğimiz tarzda bir reel sektör krizi kapıda bekliyor.”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KEYFİLİĞİ KALICI KILACAK”

16 Nisan referandumundan “Evet” de çıksa “Hayır” da çıksa bir erken seçim olacağını söyleyen Böke, CHP olarak iktidar isteseler de seçim istemediklerini ifade etti. Böke, çözümün parlamenter seçimin güçlendirilmesinde olduğunu söyledi.

Her koşulda bir seçim olacağını düşünüyorum. Demokratik bir biçimde yapılmasını istiyorsak 16 Nisan’daki karar hayati önemde.

Piyasanın ilk olağanüstü hâli normal karşıladığını ancak 3 Ekim’de OHAL’in ilk kez uzatılmasıyla yatırımcı için huzursuzluk ortamının doğduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili şunları söyledi:

 “Türk Lirası, 3 Ekim’den bu yana çok ciddi değer kaybetti. 150 para birimi arasında en çok değer kaybedenler arasında ilk dörtte. OHAL, kanun hükmünde kararnameler ile hukuksuzluk ve keyfiliği kalıcı kılan bir yaklaşım içeriyor. Bu durumun Anayasa değişikliği teklifi ile kalıcı kılınması öneriliyor. ‘Hayır’ dersek bugün yaşadığımız hukuksuzluğa ‘Hayır’ diyeceğiz. Mala,mülke,işe keyfi biçimde el konulmasına ‘Hayır’ demiş olacağız.”

Yukarı

Business HT×