BIST 100 8.754,37 % 0,42
USD/TRY 32,3365 % 0,08
EUR/TRY 35,1714 % 0,02
Piyasalar
8.754,37
% 0,42
32,3365
% 0,08
35,1714
% 0,02
1,0863
% -0,09
48,91
0,00
2.155,48
% -0,23
86,81
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump yönetiminin yeni hedefi: 14 ticaret anlaşması ve ihaleler

Trump yönetimi, 14 serbest ticaret anlaşmasının tümünü gözden geçirecek ve kamu ihalelerini ABD'li şirketler lehine düzenleyecek bir kararname hazırlığında

Trump yönetiminin yeni hedefi: 14 ticaret anlaşması ve ihaleler
REUTERS 24 03 2017, 10:10

Sağlık yasasının dün akşam Temsilciler Meclisi'nden geçemem olasılığıyla bugüne ertelenmesi ve vize sınırlamalarının iki kez yargıdan dönmesi Trump yönetiminin yasama gücünü sorgulatırken Donald Trump ve ekibi yeni bir kararname üzerinde çalışıyor.

Üstelik bu yalnızca ABD'yi değil ABD ile ticaret yapan tüm ülkeleri, yani dünyanın neredeyse tamamını daha yakından ilgilendiren bir kararname.

Trump yönetimi, ABD'nin taraf olduğu 14 serbest ticaret anlaşmasının (STA) tümünü gözden geçirmek ve kamu alım politikalarını ABD'li şirketlerin yararına olacak şekilde tekrar ele almak için yeni başkanlık kararnameleri üzerinde çalışıyor.

ABD yönetiminden iki yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre gözden geçirilecek serbest ticaret anlaşmalarının başında Meksika ve Kanada'yı kapsayan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) geliyor.

Kararnameler üzerinde çalışmalar devam ettiği için Reuters'tan adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, ticaret anlaşmaları ve kamu alımları alanlarının, Trump yönetiminin ticaret politikaları hakkında hazırladığı kararnamelerin ilk ikisi olduğunu belirttiler.

Kararnamelerin ne zaman yayınlanacağı kesin olmasa da yetkililer gelecek haftadan itibaren yürürlüğe girebileceklerini belirttiler.

Bu iki kararname hakkında ABD yönetiminin yaptığı hazırlık ilk olarak siyasi haber sitesi Politico'da yer aldı. Politico'ya konuşan üst düzey bir yetkili, kararnameler ile birlikte Beyaz Saray'ın söyleminin "Başkanın (Trump'ın) gerçekten parladığı bir alana" yöneleceğini söyledi.

Diğer taraftan Trump'ın başkan olmasından bu yana Kongre'den geçirmeye çalıştığı ilk büyük kanun tasarısı hakkında belirsizlik ise sürüyor. Obama döneminde kabul edilen sağlık sigortası yasasının iptalini amaçlayan yasa tasarısına muhafazakar Cumhuriyetçiler karşı çıkıyorlar. Tasarı hakkında Temsilciler Meclisi'nde dün yapılması gereken oylama yeterli desteğin bulunamaması nedeniyle ertelendi.

Trump daha önce NAFTA'yı yeniden müzakere etmek istediğini belirtmiş olduğu için STA'ların gözden geçirilmesi kararnamesi büyük ölçüde sembolik bir önem taşıyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross iki hafta önce yaptığı açıklamada yönetimin yeniden müzakereye başlamak istediğini üç ay içinde Kongre'ye bildireceğini belirtmişti.

Yukarı

Business HT×