BIST 100 8.971,12 % 1,87
USD/TRY 32,3121 % 0,06
EUR/TRY 35,0573 % -0,04
Piyasalar
8.968,92
% 1,84
32,3117
% 0,06
35,0550
% -0,04
1,0791
% -0,34
47,62
-0,31
2.191,75
% -0,14
86,49
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'de ne Yellen bitti ne de şahin-güvercin tartışması

Yellen'dan bugün bir açıklama daha gelecek, şahin-güvercin cephe arasındaki görüş ayrılıkları da sürüyor

Fed'de ne Yellen bitti ne de şahin-güvercin tartışması
BUSINESSHT 15 02 2017, 07:33

Fed Başkanı Janet Yellen'ın para politikasında sıkılaştırmayı çok fazla geciktirmenin doğru olmayacağı yönündeki söylemiyle 2017'de üç faiz artırımı senaryoları bir kez daha canlanırken bölgesel Fed başkanlarından gelen açıklamalarda görüş ayrılığı öne çıktı.

Yellen'ın şahin mesajlarla piyasayı sarsan Kongre konuşması bugün de devam edecekken Fed'de şahin ve güvercinler arasındaki tartışmanın da bitmediği görülüyor.

KAPLAN ŞAHİN DURUŞUNU VURGULADI

Bir gün önce "Parasal gevşemede ek miktarları kaldırmak için adım atılması gerektiğine inanıyorum." diyen Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, genişlemenin kaldırılmasının geç değil daha erken yapılması gerektiğini söyledi. FOMC üyesi Kaplan, ABD'nin işgücü piyasasının sıkı olduğunu ve atıl kapasite olmadığını belirtti. Kaplan, "Tam istihdam durumunda değiliz ama buna yaklaşıyoruz" dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kaplan, ekonominin aşırı ısındığına yönelik işaretleri görmek için beklenirse, muhtemelen çok uzun süre beklenilmiş olacağını kaydetti.

Kaplan ayrıca, faizi kademeli olmayacak bir şekilde yyükseltmek zorunda kalınacak bir pozisyonda olmak istemediğini sözlerine ekledi.

LOCKART KARŞIT GÖRÜŞTE

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ise Mart ayındaki toplantıda faiz artırımı için ikna edici bir sebep görmediğini kaydetti ve "Faiz artırımı için büyük bir aciliyet olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Lockhart, Fed'in bu yıl için 3 faiz artırımı şeklindeki medyan tahminine ilişkin bir soru üzerine, "Üçe karşı iki faiz artırımı konusunda dogmatik değilim. Ekonominin üç faiz artırımına uygun bir durumda olduğuna kolaylıkla ikna olabilirim. Bu zamanı gelince verilecek bir karar" şeklinde görüş bildirdi.

Lockhart, "İki ile üç faiz artırımı arasındaki önemli fark, destekleyici maliye politikaları hesaba katanlar ile Trump'ın detekleyici maliye politikalarının etkilerinin hesaba katılması için erken olduğunu düşünenler arasındaki fark" dedi.

Görev süresi bu yıl dolacak olan Lockhart'ın işaret ettiği maliye politikalarındaki belirsizlik daha önce Fed'de hem şahin hem de güvercinleri birleştiren ortak vurgu olmuştu.

Lockhart, bu yıl FOMC'de de yer almıyor.

 

Yukarı

Business HT×