BIST 100 9.139,59 % 0,66
USD/TRY 32,3709 % 0,08
EUR/TRY 34,9448 % -0,21
Piyasalar
9.134,11
% 0,60
32,3706
% 0,08
34,9439
% -0,21
1,0774
% -0,13
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TL'ye bir destek de bankacılık sektöründen

Yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteren Bankpozitif, kredi taksidini döviz bozdurarak ödeyen müşterilerine, ödedikleri kredi taksitlerinin faizini iade edecek

TL'ye bir destek de bankacılık sektöründen
BUSINESSHT 07 12 2016, 12:46

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Dövizinizi bozdurun" çağrısının bankacılık sektöründeki ilk yansıması Bankpozitif'te görüldü. 

Banka'dan yapılan yazılı açıklamada dövizini bozdurarak kredi taksiti ödeyenlere faiz iadesi yapılacağı duyuruldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"BankPozitif müşterileri hesaplarında bulunan dövizi ya da hesaplarına aktardıkları dövizi bozdurduktan sonra taksit ödemesi yaparak kampanyadan faydalanabiliyorlar. Ardından BankPozitif, ödenen taksitin faiz ödemesinin 250 TL’ye kadar olan kısmını ödeme yapan müşterisine iade edecek."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de dün yaptığı bir açıklamada bankaların yabancı para net genel pozisyon oranlarının izlendiğini, bu pozisyonlara yönelik sınır olduğunu söyledi. 

Akben "Bu sınırdan dolayı bankalar buna uymak, biz de onları takip etmek zorundayız. Şu anda bankalarımız öz kaynaklarında döviz limitlerini aşmış değiller, dövize yönelmiş değiller, o sınırın içindeler. Yani bankalar şu anda dövize yönelmiş, dövize yatırım yapar pozisyonda değiller" diye konuşt

Bugün Hazine destekli kefaletlere ilişkin imza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, banka temsilcileriyle bir araya geldiklerini açıkladı. BusinessHT'nin ulaştığı kaynaklara göre söz konusu toplantıya Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve diğer banka genel müdürleri de katıldı. 

"BANKALAR OYNAK DOLAR İSTEMİYOR"

Şeker Yatırım’da Araştırma Yöneticisi ve Kıdemli Bankacılık Analisti olarak görev yapan Övünç Gürsoy, BusinessHT'ye yaptığı açıklamada piyasanın doların seviyesinden çok doların çok oynak olmasından korktuğunu söyledi.

Son dönemde döviz bozdurup Türk Lirası'na yönelmeyi destekleyen kampanyaların olumlu olduğunu söyleyen Gürsoy, hem sanayicinin hem bankaların dolara ilginin daha az olmasını istediğini ifade etti. "Bu kampanyaların etkisi var. Nitekim dolar 3,53'ten 3,42'lere kadar indi" diyen Gürsoy, enflasyonun, doların, faizin düşürülmesi için psikolojik algının yönetilmesi gerektiğini savundu. 

Yılı düşük kurdan tamamlamanın yıl sonu bilançolarına etkisinin de pozitif olacağını savunan Kıdemli Analist, "Ancak doları biz basmadığımız için yurtdışındaki gelişmeler de önemli. Ama elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum" dedi.

Yukarı

Business HT×