BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3367 % 0,08
EUR/TRY 35,1779 % 0,04
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3367
% 0,08
35,1779
% 0,04
1,0866
% -0,06
48,91
0,00
2.158,39
% -0,09
86,70
% -0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolara savaş açan kurumlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dövizlerinizi bozdurun" çağrısının ardından birçok kurum, dolarla gerçekleştirdikleri operasyonlarını TL'ye çeviriyor

Dolara savaş açan kurumlar
BUSINESSHT 07 12 2016, 11:32

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşlar, İSKİ ve İETT'nin yanı sıra iştirak şirketlerinin toplam 41 milyon 753 bin 334 dolar, 455 bin 824 euro ve 393 sterlini Türk lirasına çevirecek. 

KARDEMİR

Kardemir de satışlarının TL cinsinden yapılamaya başlanacağını duyurdu.

KAP'a yapılan açıklama şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetimizin, döviz yerine Türk Lirası kullanımına yönelik yaptığı çağrı doğrultusunda, ülkemizde başlatılan ekonomi seferberliğine katkıda bulunmak amacıyla satışlarımızda Türk Lirası'na dönme kararı alınmıştır.

Bu kapsamda 9.12.2016 tarihinden itibaren satışlarımız Türk Lirası üzerinden gerçekleştirilecektir."

TURKCELL

Turkcell CFO'su Bülent Aksu, "Yabancı para cinsinden olan yatırımları, ürün ve hizmet alımlarımızı ve kira sözleşmelerimizi TL'ye çevirmeye başladık. Tüm tedbirlerin neticesinde piyasadan olan döviz alımlarımızı da sona erdirmiş bulunuyoruz. Yurt dışı tedarikçilerimizle olan ekipman alımı işlemlerimizde TL veya yerel para cinsi ile işlem yapılması için çalışıyoruz" dedi.

GSM OPERATÖRLERİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos 2015te katma değer vergisi (KDV) dahil yaklaşık 4 milyar avro bedelle gerçekleştirilen 4,5G ihalesinin 657 milyon 171 bin 462 avro tutarındaki son taksit ödemesinin de Türk lirası olarak yapılması kararlaştırıldı.

Söz konusu ihalede, Turkcell 8 pakette KDV dahil toplam 1 milyar 915 milyon 683 bin avro, o dönemde Avea markasıyla ihaleye katılan Türk Telekom 5 pakette toplam 1 milyar 126 milyon 520 bin avro, Vodafone ise 5 paket için toplam 918 milyon 10 bin avro teklif sunmuştu. İhaleyi kazanan işletmeciler, toplam 2 milyar 39 milyon 246 bin avro olan ilk ödemelerini 26 Ekim 2015te Hazineye yapmıştı.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK), Anadolu Ajansı'na yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı dolar yerine Türk lirası kullanımı çağrısına destek olmak amacıyla doğalgaz dağıtım ihalelerinin Türk lirası ile yapılmasına karar verildi.

Karar çerçevesinde, yakında yapılması planlanan Tunceli, Ağrı ve Doğubayazıt doğalgaz dağıtım ihaleleri de Türk lirası cinsinden gerçekleştirilecek.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerimiz Türk lirası ile gerçekleştirilecektir. Süreci devam eden tüm ihalelerimizde ihale bedeli, teminat bedeli ve diğer tüm ödemelerde Türk lirasına geçiş prosedürü yapılacaktır" denildi. 

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul 2 Aralık'ta itibariyle tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası'na çevirdi. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, konuyla ilgili olarak BloombergHT'ye konuştu:

"Ekonomik Koordinasyon Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın açıklamaları doğrultusunda kendi hazır değerlerimizde yer alan ihtiyaç duymadığımız varlıklarımız Türk Lirası'na olan güvenimizi yansıtmak için, sektöre de bunun bir örnek olması anlamında, TL'ye çevirdik. Bu sadece varlık kalemleriyle ilgili değil. Tüm grup şirketlerimizle beraber tüm sektörle ilgili çalışmalarımızda yer alan dolar, euro bazlı tarifelerimizin de tamamını Türk Lirası'na çevirmek için geniş kapsamlı bir çalışma yaptık.Türkiye'de yaşıyoruz ve bizim gibi kurumların Türk Lirası'na öncelik etmesi lazım."

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONU

TMSF, alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği duyurdu.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "TMSF, bankacılık sektörünün sigorta kurumudur ve vatandaşlarımızın bankalardaki bireysel tasarruflarının sigortacısı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye'nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir"

İSTANBUL TİCARET ODASI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve iştirakleri yurtiçi alımlarını sadece Türk Lirası ile yapacak.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Türk Lirası'nın arkasındaki asıl rezerv 78 milyonun alın teridir. O alın terinin bir damlasının bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Reel sektörü destekleyecek tedbirleri bir an önce hayata geçirirken, yerli üretimimizi milli paramızla gerçekleştirmek, tüketim ve tasarrufumuzu da TL ile yapmaktan başka yolumuz yok" diye konuştu.

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ

Türk Standardları Enstitüsünce (TSE), kurumun döviz cinsi varlıklarının tamamının Türk lirasına çevrildiği bildirildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ait 262,7 milyon dolar ve 31,3 milyon euronun bugün itibarıyla Türk lirasına çevrildiğini duyurdu.

DİYANET İŞLER BAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 Aralık'ta yaptığı açıklamada Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edileceğini duyurdu. 

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, milli havayolu şirketinin girişimiyle, dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dahil Türkiye çıkışlı umre ücretleri Türk lirası cinsinden uygulanacak.

PTT

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT AŞ'nin, dövizlerin Türk lirasına dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını ve döviz bozduracaklara yüzde 10 kargo indirimi uygulanacağını bildirdi. Ayrıca döviz bozduracak müşterilerin havale işlemlerinde yüzde 10 indirim yapılacak.

AVM'LERDE KİRALAR TL'YE DÖNÜYOR

Ankara'daki Armada ve Panora alışveriş merkezleri, kira sözleşmelerini Türk lirasına dönüştürme kararı aldı.

Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Panora AVM'nin ortaklarından Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın AVM kiralarının döviz yerine Türk lirası ile yapılması çağrısına kayıtsız kalmadıklarını ifade etti.

Yukarı

Business HT×