BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomi takımı Merkez'in kararı için ne dedi?

Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine çifte faiz artışına gitmesinin ardından ekonominin önemli isimlerinden yorumlar gelmeye devam ediyor

Ekonomi takımı Merkez'in kararı için ne dedi?
BUSINESSHT 24 11 2016, 16:42

Merkez Bankası'nın döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğu gerekçesiyle politika faizinde 50, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık artırıma gitmesi bazı piyasacılar için sürpriz olurken, ekonomi otoritelerinden farklı yorumlar gelmeye devam ediyor. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanları Bülent Gedikli ve Cemil Ertem, sürpriz kararı ilk değerlendiren isimler oldu. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK:

Şimşek, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ:

Bloomberg International'a konuşan Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası bağımsızlığını desteklediğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI BAŞ DANIŞMANI BÜLENT GEDİKLİ:

"Sermaye kontrolü gibi adimlar irrasyonel politikalardir; sermaye kontrolü hiç konuşulmuyor ve gündemde değil" diyen Gedikli, Avrupa Parlementosu kararını ve faiz artırımı bekleyenleri Twitter hesabından şu şekilde eleştirdi:

"AP müzakereleri dondurma tavsiye kararı ile aynı dakikalarda politika faiz artışı haberi...Bundan sonraki süreç daha büyük oranlı faiz artırımına gerekçe yaratmak için manipüle haberler olacak. Türkiye'ye geçmişte aynı oyun oynandı. Daha önce yapilan sert faiz artişlari yanliş para politikalariydi. kamunun, bankacilik sektörünün, bireylerin döviz sorunu yok, aksine döviz borcu olmayan hanehalkinin 150 milyar dolari var. Bankalar yabanci para cinsi borçlarini yenilemekte sorun yaşamiyor; bu böyle devam edecek. Kur artışı ekonomiye belirli bir yük getiriyor ancak tehdit eder boyutta değil. Döviz kuruna bağlı fiyat artışlarının TCMB enflasyon tahminlerine yönelik bir sıkıntı oluşturmuyor, kur artışının etkisi bir defalıktır."

CUMHURBAŞKANI BAŞ DANIŞMANI CEMİL ERTEM:

Halk Yatırım tarafından düzenlenen Yatırımcı Konferansı'na katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, Türkiye'de uzun süredir TCMB'nin bağımsızlığının tartışıldığının altını çizerek "Merkez Bankamız, dünyadaki araç bağımsızlığını açısından en saygın ve en üst düzeydeki merkez bankalarından. Dolayısıyla bu karar da gösteriyor ki TCMB elini gösterdi. TCMB'nin elindeki araçları özgürce ve bağımsız olarak kullanacağını göstermesi açısından bu kararın altını çizmek gerekiyor" dedi.

Ertem, hiçbir merkez bankasının iktisat politikaları açısından amaç bağımsızlığı olmadığını kaydederek, merkez bankaların seçilmiş hükümetlerin iktisat politikalarının hedefleri ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ancak araç bağımsızlığının önemli olduğunu söyledi.

Ertem, TCMB'nin bu ortamda birçok hedefi aynı anda yürüttüğünü, dalgalı kur rejimi uyguladığını, enflasyon hedefleri çerçevesinde bu para politikasının yürütüldüğünü belirterek, bu dönemin bütün merkez bankaları açısından çok zor olduğunu vurguladı.

"Bu dönem özellikle gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları için zor bir dönem" diyen Ertem, TCMB'nin uzun süredir sadeleşme adına faiz koridorunun üst bandında indirim yaptığını hatırlattı.

Yukarı

Business HT×