BIST 100 9.068,20 % -0,13
USD/TRY 32,3766 % 0,10
EUR/TRY 34,9746 % -0,12
Piyasalar
9.069,73
% -0,11
32,3766
% 0,10
34,9746
% -0,12
1,0776
% -0,11
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

3 soruda enflasyondaki sürpriz yavaşlama

TÜİK, Ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı

3 soruda enflasyondaki sürpriz yavaşlama
BUSINESSHT 03 11 2016, 09:59

Ekim ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,44, yıllık bazda yüzde 7,16 yükselerek beklentilerin altında geldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık artışın yüzde 7,4, aylık artışın ise yüzde 1,68 olması yönündeydi.

Çekirdek enflasyon yüzde 7,04 artarken, gıda enflasyonu yüzde 5,2 oldu.

Yıllık bazda en fazla artış yüzde 22,61 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşirken, aylık bazda fiyatı en çok artan grup yüzde 10,43 ile giyim ve ayakkabı oldu.

EN İYİ GERİDE Mİ KALDI?

Odeabank ekonomisti Şakir Turan, gıda fiyatlarında beklenenden düşük artış gerçekleştiğini, ancak gıdada keskin düşüşlerin sona erdiğini ve normalleşme başladığını söyledi.

"Bu Kasım ayında da devam edebilir" diyen Turan, geçtiğimiz aylarda kurda yaşanan yükselişin de önümüzdeki ay enflaysonda olumsuz yansılmalarının da görülebileceğine dikkat çekti.

Turan bu seviyelerin dip seviyeler olabileceğini belirtti.

MERKEZ BANKASI İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Enflasyon verisi özellikle de çekirdek enflasyondaki iyileşme Merkez Bankası'nın sıradaki toplantıda faiz indirimi konusunda en azından enflasyon tarafında bir sorun olmadığını gösteriyor. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde piyasalarda faiz indirimlerine geri dönülme ihtimalini desteklemesi nedeniyle baskı yaratabilir" dedi.

 

 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da, "Hem yıllık TÜFE enflasyonunda düşüş, hem de çekirdek enflasyonda düşüş Merkez Bankası’nı 24 Kasım’daki PPK toplantısında gecelik borç verme faizinde indirim konusunda cesaretlendirebilecek türden" dedi.

Ancak Aksoy, "Merkez Bankası’nın Ekim toplantısında yaptığı gibi toplantı tarihi civarında lira konusundaki gelişmelere bakarak faiz adımı konusundaki kararını ona göre alacağı görüşündeyiz. Kurda zayıflığını bugünlerde olduğu gibi olması durumunda Merkez Bankası’nın bir kez daha beklemede kalması oldukça yüksek olasılık" diyerek indirimin devam etmeme olasılığının da bulunduğunu belirtti.

TCMB aralıksız yedi ay boyunca devam eden indirim sürecine Ekim ayında ara vermeden önce koridorun üst bandında toplam 250 baz puanlık indirim gerçekleştirdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli veri sonrası Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede Ekim ayı enflasyonundaki düşüşün ve bankaların tüketiciye yönelik kredilerde faiz indirimlerinin önemli olduğunu belirterek "ticari kredilerde de hamle yapılmalı" dedi.

ENFLASYON TRENDİ YIL SONU İÇİN NE SÖYLÜYOR?

TCMB'nin kısa süre önce yayımladığı enflasyon raporunda yıl sonu beklentisi yüzde 7,5 olarak korunurken, piyasanın beklentisi gerçekleşmenin tahminlerin bir miktar üzerinde kalacağı şeklinde.

Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 6,57'ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Tüketici fiyatları bu düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7,64'e, Temmuz'da ise tütün fiyatlarına yapılan zammın da etkisiyle yüzde 8,79'a yükselmişti. Enflasyon daha sonra ise yönünü aşağı çevirerek Eylül ayında yıllık bazda yüzde 7,28'e geriledi.

Yukarı

Business HT×