BIST 100 9.550,42 % -1,34
USD/TRY 32,4964 % 0,20
EUR/TRY 34,5854 % 0,34
Piyasalar
9.550,42
% -1,34
32,4963
% 0,20
34,5857
% 0,34
1,0629
% 0,04
45,54
0,92
2.372,65
% -0,45
89,87
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İlk banka bilançosu açıklandı: Akbank'ın kârı beklentileri ne kadar karşıladı?

Akbank'ın üçüncü çeyrek kârı bankaya yönelik olumlu havayı destekledi

İlk banka bilançosu açıklandı: Akbank'ın kârı beklentileri ne kadar karşıladı?
BUSINESSHT 24 10 2016, 11:32

Geçen hafta başlayan bilanço döneminin ilk banka bilançosu da geldi.

Bu çeyrek bankalardan beklentiler yüksekti; açıklanan ilk bilanço bu beklentileri karşılamış gibi. Cuma akşamı açıklanan Akbank'ın üçüncü çeyrek sonuçları analistlerin bankaya yönelik olumlu görüşlerini iyice desteklemiş görünüyor.

Akbank üçüncü çeyrekte kârını bir önceki yıla göre yüzde 64 artırarak 1,105 milyon liraya çıkardı. Analist beklentileri 1,068 milyon liraydı; yani bir miktar üzerinde olsa da net kârın beklentiler dahilinde olduğunu söylemek mümkün.

İlk bakışta yüzde 64 artış yüksek görülse de İş Yatırım analistleri aslında geçen yılla farkında aslında o kadar da dramatik olmadığına dikkat çekti. 162 milyon lira düzeyindeki Visa payları satışı ile elde edilen vergi sonrası gelir ve 87 milyon lira düzeyindeki Rekabet Kurumu cezası hariç tutulduğunda net kâr önceki çeyreğe paralel oldu.

Peki bilançoda neler öne çıktı?

NET FAİZ MARJI

İş Yatırım analistleri Akbank bu çeyrekte menkul kıymetler için ayrılan değer düşüş karşılıklarını faiz gelirleri altında netleştirme yönünde muhasebe değişikliği yaptığını hatırlattı.

“Tahminlerimize kıyasla bankanın swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı daha güçlü olurken menkul kıymet alım satım kârları tarafından dengelendi” diyen analistler, “Sonuç olarak kârlılığın kalitesi beklentimizden daha iyi oldu” dedi.

TEB ve Oyak Yatırım analistleri de 276 milyon liralık alım-satım ve swap kârının kâr artışında rol oynadığını belirtti.

KREDİ-MEVDUAT MARJLARI

Oyak Yatırım’a göre artışı destekleyen bir diğer unsur da Türk lirası kredi-mevduat marjlardaki 50 baz puanlık büyüme oldu.

Kredi-mevduat marjlarındaki detaylara bakıldığında, artışın önemli kısmının mevduat maliyetlerindeki düşüşten kaynaklandığını belirten analistler, “Banka üçüncü çeyrekte sektörün üzerinde yüzde 4,1’lik bir kredi büyümesi gerçekleştirdi, buna rağmen kredi-mevduat oranında bir miktar iyileşme gerçekleşmiş ve kredi mevduat oranı yüzde 102’ye gerilemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

OPERASYONEL GİDERLER

Operasyonel giderlere bakıldığında ise bu çeyrek operasyonel giderlerin yıllık bazda yüzde 8 arttığı görülüyor. Sene başından bu yana yükseliş ise yüzde 2, yani 2016 senesi için bütçelenen yüzde 8 artışın oldukça altında.

KOMİSYON GELİRLERİ

Ücret ve komisyon gelirleri ise çeyreksel bazda yüzde 7 daralmış, bunun sonucunda bankanın gider-gelir rasyosunda geçen çeyreğe göre 4 puan artış gerçekleşmiş.

HİSSEYİ NASIL ETKİLER?

Tera Yatırım da bugünkü notunda bankanın bilanço sonuçlarını değerlendirdi. Analistler,  “Nispeten yüksek çekirdek sermaye yeterliği, emsallerinin üzerinde karşılık ayırma oranı ve düşük kredi/mevduat oranı paralelinde Akbank'ın güçlü ve defansif bir bilançoya sahip olduğunu ve özellikle risk iştahının azaldığı ortamda emsalleri üzerinde hisse performansı gösterebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Akbank için “al” tavsiyesi veren TEB Yatırım analistleri de hisse için çok iyimser.  Akbank’ın Türkiye’nin “açık ara en verimli bankası” olduğunu söyleyen analistler, likidite ve sermaye açısından bankanın en rahat bankalardan biri olduğunu, Türk bankalarının önündeki fırsatlardan en çok yararlanabilecek, risklerden ise en az etkilenecek bankalardan biri olarak cazip bir hisse olarak görülmeye devam ettiğini belirtti.

Ancak genel olarak bugünkü analist notlarında hissenin sınırlı yükseliş göstermesi bekleniyordu.

Bu beklentilere pararlel hisse yüzde 0,84 yükselişle 8,44 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı saatlerde hem bankacılık endeksi hem de BIST 100 yüzde 0,9 yukarıda.

Yukarı

Business HT×