BIST 100 9.087,55 % 0,08
USD/TRY 32,3752 % 0,10
EUR/TRY 34,9970 % -0,06
Piyasalar
9.087,55
% 0,08
32,3752
% 0,10
34,9970
% -0,06
1,0784
% -0,04
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar 3,07'nin de altını gördü

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler

Dolar 3,07'nin de altını gördü
19 10 2016, 07:52

Piyasalar nerdeyse hafta başında korkulduğu kadar hareketli bir hafta geçiriyor.

TL'de başkanlık sistemi tartışmaları, jeopolitik riskler ve TCMB'den faiz indirim beklentilerinin baskısı devam ederken, dün 3,1140'a kadar yükselerek tarihi zirveyi gören dolar/TL Güne 3,0950 seviyelerinden başladı.

Kur, sonrasında gelişmekte olan ülke varlıklarında görülen olumlu hava ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut'un Merkez Bankası'nın bu ayı pas geçebileceğine ilişkin açıklamalarının Türk Lirası'nı da desteklemesi ile 3,07 seviyesinin altını gördü. 

Borsa İstanbul 100 endeksi ise günü yüzde 1,2 yükselişle 79 bin 209 puan seviyesinden tamamladı. 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut gerekmesi durumunda bu ayki toplantıda faiz indirimlerine ara verilebileceğini söyledi. Yiğit Bulut ayrıca Türkiye’de kurumların karar alma sürecinde küresel ve yurtiçi koşulları dikkate almadıkları gibi bir düşüncenin yanlış olacağını belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem de geçtiğimiz haftalarda yaptığı iki açıklamada Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin otomatik olmadığını ifade etmişti.

Küresel olarak da dolar hareketli günler geçiriyor. Ay başından bu yana yüzde 3'e yakın değer kazanan ve yedi ayın zirvesini gören dolar, dün ABD'de çekirdek enflasyonun hafif güç kaybettiğini gösteren verinin ardından yatırımcıların Fed'in Aralık ayında faiz artıracağını öngören pozisyonlarını azaltmalarına paralel olarak geriledi.

PETROL

Petrol hem ABD'de petrol stoklarının düştüğünü gösteren veriler hem de OPEC'in Rusya'yla üretimi kısma konusunda işbirliğine gideceğine olan güvenini tekrarlamasının etkisiyle yükselişini sürdürdü.

Yüzde 1'e yakın yükselen brent ve ham petrol sırasıyla 50,70 ve 51,15 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Petrol bir süredir Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasım ayındaki resmi toplantısında, arzın kısılmasına yönelik anlaşmayı uygulayıp uygulamayanacağına ilişkin belirsizliklerden dolayı, varil başına 50 dolar civarında dalgalanıyor. OPEC'in oluşturacağı bir komite, bu ay bir araya gelerek,ülkelerin bireysel üretim miktarlarına iilişkin anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak. Barkindo, Pazartesi günü Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile bir araya gelecek.

OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Londra'daki bir konferansta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya'nın üretimin kısılmasına ilişkin anlaşmadan geri çekilme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Fat prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasa, Kasım ayındaki OPEC toplantıaının yaklaşması ile birlikte, muhtemelen bu seviyelerde tutunacak. ABD'den çok fazla üretim geleceğini düşünmüyorum, bu yüzden durum şimdi OPEC'in kısıntısına bağlı. Piyasa fazlası, bir yıl öncesine göre çok daha yönetilebilir bir durumda" dedi.

ALTIN

Altın, Fed'in para politikasını kademeli olarak sıkılaştıracağı beklentileri ve Çin'iden gelen büyüme rakamlarının etkisiyle kazançlarını korudu. Spot altın yüzde 0,1 düşüşle 1260 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

ASYA PİYASALARI

ABD borsalarının artıda kapanmasının ardından Asya borsaları Çin ekonomisinin kamu harcamaları ve hareketli konut piyasasının desteğiyle istikrar kazandığını teyit eden bir dizi verinin desteğiyle erken saatlerdeki kazanımlarını korudu.

Kazanımları dün yüzde 1,4'ü bulan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün de yüzde 0,4 ile yükselişini sürdürdü. Sürpriz barındırmayan Çin verilerinin ardından Shanghai bileşik endeksi yüzde 0,2 artıda seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi de yine yüzde 0,2 artıda bulunuyor.

Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) Temmuz-Eylül döneminde geçen yıla kıyasla beklentiler doğrultusunda yüzde 6,7 büyüdü. Kamu ve konut harcamaları yüksek seyrini korurken özel yatırım harcamaları önceki dönemlere kıyasla zayıf seyretti. Çin'de açıklanan diğer veriler ise perakende satışların yüzde 10,7, kent yatırımlarının yüzde 8,2 gibi güçlü oranlarda arttığını gösterirken, sanayi üretimi sadece yüzde 6,1 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Ülkedeki bankalar ise Eylül ayında verdikleri kredilerde belirgin bir artışa giderek kredilerde dokuz ay gibi rekor bir süredir devam eden büyümenin sürdüğünü gösterdi.

Yukarı

Business HT×