BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3659 % 0,07
EUR/TRY 34,9426 % -0,21
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3659
% 0,07
34,9426
% -0,21
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsada 'kör havuz'a benzer yepyeni bir uygulama

Ağırlıklı ortalama fiyattan (AOF) işlem uygulması bugün resmen devreye girdi

Borsada 'kör havuz'a benzer yepyeni bir uygulama
30 09 2016, 15:17

Borsa İstanbul'da gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurumun isminin gizlendiği "kör havuz" uygulamasına benzer yeni bir uygulama bugün itibariyle devreye girdi. Ancak uygulama çok tartışılan 'kör havuz'dan biraz daha farklı.

Ağırlıklı ortalama fiyattan (AOF) işlemler olarak Türkçe'ye çevrilebilecek bu uygulamada, emirler fiyat belirtilmeden giriyor. Emri veren taraf ya hiç bir fiyat söylemiyor, ya da ağırlıklı ortalamanınn 1 veya 2 tık altında veya üstünde olarak işaretliyor. Tıkın büyüklüğü ise borsada o günkü en yüksek veya en düşük artışlarla belirleniyor.

Ağırlıklı ortalama fiyattı baz alan özel emirler bu şekilde gerçekleştirilebiliyor; işlemin gerçekleşmesi için ise karşı taraftan da emir girişi yapılmış olması gerekiyor.

Yeni düzenlemeye göre bu şekilde en düşük 100 bin, en fazla ise 10 milyon lotluk hisse için emir verilebiliyor. Kısmi emirler de kabul edilebiliyor, ancak bunun minimum seviyeleri Borsa tarafından daha sonra açıklanacak.

Edinilen bilgilere göre bu emirler ayrı bir "karanlık" platformda işlem görüyor ve gün boyunca eşlendiriliyor. Toplam işlem büyüklüğü ve gelir bilgisi ise gün sonunda yayınlanarak yoplam piyasa işlem hacmi ve değerine eklenecek.

NEDEN KÖR HAVUZDAN FARKLI?

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, bu işlemin maliyetlerinin ağırlıklı ortalama fiyattan gerçekleşmesini arzu edenler için tasarlandığını belirterek, "İşlemlerde minimum tutarın 100 bin lot olarak belirlenmesi bu emir türünün özellikle kurumsal yatırımcılar için kullanılabilir olduğunu gösteriyor" dedi.

Doğan bu uygulamanın kör havuzdan neden farklı olduğunu ise şöyle açıkladı:

"İşlemler gün içinde olmasa da gün sonunda borsa bülteninde yayınlanır. Bu nedenle gerçekleşen işlem ve takas bilgileri mevcuttur. Bu nedenle karanlık havuz olarak bilinen uygulamadan farklıdır."

VWAP emirleri sadece BIST 30 hisseleri için verilebilecek. 

BISTECH uygulamasına geçiş planlamasında  geçtiğimiz yıl bu emir türünün ilerleyen dönemlerde devreye alınacağı bildirilmişti.  

KÖR HAVUZ NEDİR?

Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine İngilizce'de "dark pool", Türkçe'de ise  "kör havuz"deniyor. "Kör havuz", büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Uygulama  sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Haziran ayında yaptığı açıklamada 2010 yılında hayata geçirilen hisse senedi işlemlerinde aracı kurum isimlerinin gizlenmesi uygulamasından vazgeçilebileceği sinyalini vermişti.

Yukarı

Business HT×