BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9634 % -0,15
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9611
% -0,16
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AMB yetkililerinden karamsar negatif faiz analizi

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri faizlerin dibe yaklaştığını ancak toparlanmanın hala umut kırıcı olduğunu belirtti

AMB yetkililerinden karamsar negatif faiz analizi
23 09 2016, 15:35

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranları artık dibe yaklaşırken AMB'nin önde gelen iki politika yapıcısı euro bölgesi ekonomisinde, teşvik önlemleri alınırken umdukları yanıtı alamadıklarını düşünüyor.

İki yetkili, AMB faizlerinin ekside olmasıyla, bankacılık sektöründe kârlılığının düştüğünü, varlık balonları ve piyasalarda çarpıklıklar doğması risklerinin de artmasıyla, zararlı yan etki potansiyelinin büyüdüğünü söylediler.

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, Frankfurt'ta bir konferansta yaptığı konuşmada, "Nominal faizler artık dip noktasına yaklaşmış olmalı ve bu kısa zamanda yükseleceklerine işaret etmiyor" dedi.

"Negatif faizler bizim için kullanışlı bir araçtır ama elbette bir sınırı var. Bir alt sınır olduğunu biliyoruz ama tam nerede olduğunu bilemiyoruz. Sıfırın az bir şey aşağısında."

AMB, son yıllarda faizlerde agresif indirimler yaparak, bankalara süper ucuz krediler vererek ve varlık alımları yoluyla ekonomiye bir trilyonun euronun üstünde para pompalayarak olağanüstü teşvik önlemleri yürürlüğe koydu.

Ancak euro bölgesinde büyüme hâlâ zayıf ve bankanın asıl hedefi olan enflasyon sıfırın çok az üstüne çıkabildi. ECB'nin yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılması da gelecek iki yıl içinde pek mümkün görülmüyor.

Aynı konferansa katılan AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, "Hepimiz, yürürlüğe koyduğumuz genişlemeci para politikası sayesinde ekonominin çok daha hızlı tepki vereceğini ummuştuk" dedi ve ekledi:

"Hiçbirimizin beklemediği, kadar uzun sürdü."

Constancio, bankanın, düşük faizlerin getirdiği risklerin farkında olduğunu söyledi.

AMB'nin politika önlemlerinin yansıdığı en önemli alanlar finansal piyasalardaki dengesizlikler ve bankaların kârlılıklarının düşmesi.

Villeroy da, her ne kadar düşük faiz oranları özellikle borsa ve emlakte aşırı risk almanın önünü açarsa da, yerel boyutta bazı aşırı değerlenmelerin dışında, genel anlamda balonların görülmediğini söyledi.

Villeroy, "Kısa vadede faiz oranları düşük kalacak ve getiri eğrisi oldukça yatay olacak. Uzun vadede ise enflasyon canlandıkça, nominal faizlerin, reel faizlere göre daha güçlü ya da daha yavaş olarak, muhtemelen yeniden yükselmesi beklenebilir" dedi.

Yukarı

Business HT×