BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5938 % 0,20
EUR/TRY 34,6636 % -0,06
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5938
% 0,20
34,6636
% -0,06
1,0616
% -0,25
45,49
0,00
2.408,00
% 1,22
90,08
% 3,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canikli'den bankalara: Mevduat faizi yarışının durması gerekiyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bankalara "Mevduata verilen faizde aşırı rekabetin ortaya çıkardığı bu yarışın durdurulması gerekiyor" diye seslendi

Canikli'den bankalara: Mevduat faizi yarışının durması gerekiyor
BUSINESSHT 06 09 2016, 11:08

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bankalara mevduat faizi yarışından vazgeçmeleri çağrısında bulundu. 

Canikli, Türkiye Bankalar Birliği'nin toplantısında yaptığı açıklamalarda mevduat faizleri düşmeden kredi faizlerinde anlamlı bir düşüşün söz konusu olmayacağını belirtti. 

Canikli, "Merkez Bankası'nın faiz indirimleri diğer alanlara yansımadı, mevduat faizinin yüksekliği bir sınır olarak karşımızda durmaktadır. Faiz oranlarının mutlaka düşmesi gerekiyor ve piyasa koşulları içerisinde düşüreceğiz de. Faizlerdeki düşüş eğilimi trendi başladı, geçici değil kalıcı olacaktır "diye konuştu. 

Faizlerdeki düşüşün sadece konut kredilerinde olmaması gerektiğini söyleyen Canikli, ticari kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir kıpırdanma yaşandığına dikkat çekti. 

Faizlerin piyasa mekanizmaları içerisinde düşürülmesi gerektiğini de belirten Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, karlılık oranları düşürülerek bankaların faizleri düşürmesinin de rasyonel olmadığını söyledi. 

KAYYUMLUĞUN TMSF'YE DEVRİ RİSKİ AZALTACAKTIR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kayyumluk mekanizmasının Türkiye Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sektörünün kayyum atanan şirketler açısından risk taşıdığını belirten Canikli, “kayyumluk mekanizmasının TMSF'ye devriyle bankacılığın muhattabı TMSF olacaktır” dedi.

TMSF 'nin devreye girmesiyle bankacılık sektörünün riskinin azalacağını belirten Canikli, “TMSF'ye verilken geçici yetkidir. Ceza soruşturması tamamlanana kadar kullanılacaktır” dedi.

Şirket bünyesinde olmayan varlıklara kayyum atamasının da TMSF tarafından yapılacağının altını çizen Başbakan Yardımcısı, “Türkiye'de faiz oranları çok yüksetir, reel olarak da çok yüksek” dedi. Faizlerde düşüş trendinin başladığını belirten Canikli, bu trendin kalıcı olacağını belirtti.

“Önümüzdeki günlerde mevduat faizine odaklanmamız gerekiyor” diyen Canikli, mevduat faizi düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı bir düşüşün zor göründüğünü vurguladı.

FETÖ BAĞLANTILI ŞİRKETLERİN RİSKİ

Canikli, Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı olan şirketlerin bankacılık sektörüne ilişkin riskinin ise yaklaşık olarak 4,2 milyar lira olduğunu belirtti.

Sermaye yeterlilik oranının şu an itibarıyla yüzde 15,7-15,8 seviyesinde olduğunu belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Bu açıdan da bunların tartışılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yani güçlü yapısı, özellikle sermaye yeterlilik oranlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Önemli faktörlerden, kriterlerden birisi budur. Bugün bankacılık sektörümüz bu testlerden rahatlıkla geçebiliyorsa, bu sıkıntılı dönemleri kalıcı bir tahribatla karşı karşıya kalmadan aşabiliyorsa bunun altında yatan hususlardan biri de sermaye yeterlilik oranının yüksekliğidir, bunu koruyacağız, korunması gerekiyor. Çünkü içeride ve dışarıda piyasalar çok dalgalı bir seyir izlemektedir. Bu tür volatiliteye karşı bankaları koruyacak olan önemli bir silahtır, araçtır."

Bankacılık sektörünün öz kaynak karlılık oranının temmuz itibarıyla yüzde 15,3 olarak gerçekleştiğini belirten Canikli, "Bu rakamların yüksek olduğunu söyleyerek, bankaların karlılık oranlarını biraz daha düşürerek, bunu faiz oranlarının az aşağı seviyelere çekilmesinde kullanılması gerektiği şeklindeki argümanların çok rasyonel olmadığını düşünüyoruz. Çünkü reel sektöre destek verebilmeleri için güçlü yapılarını koruması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karların sektör tarafından büyük oranda sermayeye ilave suretiyle tekrar ekonomiye döndürüldüğünü kaydeden Canikli, bu konuda da dikkatli harekete etmek gerektiğinin ve sektörün finansal yapısını sıkıntıya sokabilecek tartışmalardan uzak durmak gerektiğinin altını çizdi.

KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ YOLDA

Canikli, Hazine ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kararlarıyla bu konuda bir düzenleme yapılabileceğini ancak dışarıdan müdahale ile mevduat faizlerini aşağı düşürmenin mümkün olmadığını, bunu bankacıların çözeceğini kaydetti.

Canikli, "Kredi kartlarının talebi daraltıcı yansımaları vardır, Ağustos TÜFE rakamları da bu trendi destekliyor... Enflasyon rakamları bizi kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapma konusunda cesaretlendirmektedir... Bu hafta, en geç önümüzdeki hafta (kredi kartı ile ilgili) bu düzenlemeleri yapmayı düşünüyoruz" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önce daraltırken yaşanan sıkıntıların yaşanmaması için kredi kartları ve tüketici kredileriyle ilgili ince ayar çalışma yapacağız. Kredi kartları konusunda taksit sayısı üzerinde de değerlendirme yapıyoruz... İthalat oranı yüksek ürünlerde taksit sayısını artırmayı düşünmüyoruz, diğer alanların tümünde genişletici yaklaşım içindeyiz. (Kredi kartında) hangi sektörde (taksitleri) genişleteceğimizi bugünkü toplantıda konuşacağız."

Tüketici kredilerinde mevcut durumda vade 36 ay ile sınırlı. Kredi kartlarında ise taksit sayılarında sektörlere göre farklılık gösteren sınırlamaların yanı sıra limitler de gelirin 4 katı ile sınırlı.

Yukarı

Business HT×