BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5882 % 0,18
EUR/TRY 34,8264 % 0,40
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,8264
% 0,40
1,0666
% 0,22
45,44
-0,05
2.393,28
% 0,60
87,48
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İngiltere Merkez Bankası 7 yıl sonra faiz indirdi

İngiltere Merkez Bankası piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
BUSINESSHT 04 08 2016, 13:59

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 0,25'e çekti. Böylelikle banka 7 yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitti. 

Karar sonrası açıklamalarda bulunan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, ekonomide görünümüm gözle görülür şekilde bozulduğunu, dolayısıyla bu adımı attıklarını ifade etti. Gerekirse yine faiz indirebileceklerini söyleyen Carney, negatif faiz uygulamasına gitmeye ihtiyaçları olmadığını, ellerinde başka seçenekler olduğunu belirtti. 

Kurul üyeleri yıl sonuna kadar faizin yüzde 0'a yaklaşmasını beklediklerini açıkladı. 

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını oybirliğiyle aldı. 

Banka parasal genişleme programını 60 milyar sterlinlik artışla 435 milyar sterline çıkardı. Banka varlık alımlarının artırılmasını oybirliği ile değil oyçokluğu ile kararlaştırdı. 

Banka 18 ay boyunca 10 milyar sterline kadar şirket tahvili satın alacağını da açıkladı ve tüm teşvikleri daha genişletmek için alan olduğunu ifade etti. 

Bankadan yapılan değerlendirmede Brexit oylamasından bu yana görünümün gözle görülür bir şekilde zayıfladığı belirtildi. 

Ak Yatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, bankanın kararı ile ilgili yaptığı değerlendirmede kararının sterlin açısından negatif, hisse senetleri açısından ise pozitif olduğunu belirtti. 

Ertem, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:  "Burada parasal genişleme programında 6 ay içerisinde 60 milyar Sterlin’lik paranın piyasaya enjekte edilmesi, yıl sonu gösterge faiz oranının %0’a yaklaşacağının tahmin edilmesi BoE’nin önümüzdeki dönem agresif davranabileceğine işaret ediyor.

Ayrıca 2017 büyüme tahmininin %2,3’ten %0,8’e revize edilmesi ve şirket tahvili alımına başlanacağının açıklanması GBP/USD paritesinde 1,28’lerin potaya girdiğini gösteriyor. İngiltere 10 yıl vadeli tahvili %0,65 getiriyle işlem görürken piyasalar yıl sonuna kadar faiz indirimi fiyatlamıyorlar. BoE’nin faiz indirimlerine devam edeceğine dair işaret vermesine rağmen piyasanın yıl sonuna kadar faiz indirimine olasılık tanımaması (futures) GBP/USD paritesinin 1,30 üzerinde direnmesine yol açabilir. Ancak bu destek Brexit riski nedeniyle kırılgan kalmaya devam edebilir ve 1,28-1,25 bandı için hareket başlayabilir. "

Karar öncesi 1,33 seviyesinde bulunan sterlin/dolar 1,32'nin de altına indi. 

İngiltere Merkez Bankası, 2016'ya ilişkin yüzde 2 büyüme tahminini korudu. 2017'ye ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,3'ten yüzde 0,8'e düşürüldü. 

Bankanın değerlendirmesinde ülkede konut fiyatlarının önümüzdeki sene düşüş göstereceği vurgulandı.

Kararda, "Faiz oranının düşmesi iş dünyası ve hanehalkı borçlanma maliyetini düşürecek. Ancak faizlerin sıfıra yakın olması bazı bankalara zorluk çektirebilir" ifadeleri kullanıldı. 

Kararın ardından İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney açıklamalarda bulundu. Carney'in açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu: 

Para politikası İngiltere ekonomisini destekleyecek gerekli ayarlamalara sahip. Yeni adımları attık çünkü ekonomik görünüm gözle görünür şekilde değişmişti.  Erken hamle yapmamız belirsizliğin azalmasına yardımcı olabilir. 

Belirsizlik yatırımlar ve tüketim harcamaları üzerinde yoğunlaşıyor. Sterlindeki düşüş ihracatı artıracak, ithalatı azaltacak. 3 yıllık öngörü çerçevesinde enflasyon hedefe ulaşamayabilir. 

İngiltere Merkez Bankası teşvikin çizilen çerçeveden  çıkmaması konusunda kararlı. Arz talep arasındaki makas teşvikten sonra bile açılabilir. Komite yeni büyüme tahminlerinde muhafazakar davrandı. 

Merkez Bankası büyük yapısal şokları tamamen karşılayamaz. Paketin tüm unsurları artırılabilir.İngiltere Merkez Bankası gereken tüm adımları atmaya hazır. Gerekirse faizi indirebiliriz. Negatif faiz kartını oynamamıza gerek yok. Başka seçeneklerimiz de var. Faizin alt taraftaki sınırını yüzde 0'ın üstünde görüyoruz.  

Yukarı

Business HT×