BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5825 % 0,19
EUR/TRY 34,8262 % 0,53
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5825
% 0,19
34,8262
% 0,53
1,0678
% 0,23
45,35
-0,09
2.307,36
% -0,86
87,86
% 0,99
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Via GYO borsa kotundan çıkarıldı

SPK, VİA GYO'nın GYO statüsünün sona erdirilerek paylarının borsa kotundan çıkarılmasına karar verdi

SPK, Via GYO'yu borsa kotundan çıkardı
BUSINESSHT 27 07 2016, 08:03

Sermaye Piyasası Kurulu, Mayıs ayının başında halka arz edilen Via GYO'nun GYO statüsünün sona erdirilerek paylarının borsa kotundan çıkarılmasına karar verdi.

Via GYO, karardan sonra yaptığı ilk basın açıklamasında SPK kararını doğru bir karar olarak yorumladıklarını belirtti. 

Anadolu Ajansı, SPK ve Borsa İstanbul'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde ise kurulun Sermaye Piyasası Kanunu kapsamındaki tüm şirketleri FETÖ'yle ilişkileri anlamında bir taramadan geçirdiğini ve Via GYO'nun bu kapsamda borsadan çıkarıldığını iddia etti.

BusinessHT'ye konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yatırımcının kesinlikle mağdur olmayacağını, aksine korunduğunu söyledi; ancak kararın gerekçesiyle ilgili açıklama yapmadı.  

Via GYO ise Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberden sonra ikinci bir açıklama yayınlayarak FETÖ bağlantısını reddetti. 

Şirketten yapılan ikinci açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız demokrasi mücadelesini ve Milli iradesini milletçe cesaretle gösterdiğimiz bugünlerde, yaşanan tüm darbe girişimlerini şiddetle kınayan VIA GYO, Fethullah Gülen’in arkasında bulunduğu silahlı terör örgütü FETÖ’nün karşısında duruşunu net olarak göstermiştir, gösteriyor ve gösterecektir.

Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ve yatırımlarına asla hız kesmeden devam eden VIA GYO, ülkemizin birlik ve beraberliğine karşı duran her türlü tehdidin de önünde durmaya devam edecektir.

Milletimizin birlik ve bütünlüğünü, şanlı bayrağımızın altında yaptığı yatırımlarla, vizyonuyla desteklemeyi hedefleyen, tek millet, tek devlet ve tek bayrak ilkesinden asla vazgeçmeyecek olan VIA GYO’nun adı bu tür silahlı terör örgütleriyle asla bir araya gelemez.

"

Şirketten yapılan ilk basın açıklamasında, "Sermaye Piyasaları Kurulu'nun aldığı bu kararı doğru olarak yorumladığımızı ve karar doğrultusunda yatırımcılarımızın menfaatine olacak şekilde gerekli işlemleri tesis edeceğimizi belirtir, ülke ekonomisine sağladığımız katkılara hız kesmeden devam edeceğimizi ve yatırımlarımızı tüm hızıylla devam ettirdiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri kullanılmıştı.

Kurulun haftalık bülteninde yer alan kararda şirket paylarının mevcut durumda Borsa'da halka arz fiyatının (13,60 TL) ve geri alım garantisi verilen fiyatın (14,00 TL) altında işlem gördüğüne, 26 Temmuz 2016 tarihinde Borsa kapanış fiyatının 12,40 TL olduğu ve çok sığ bir piyasasının bulunduğuna dikkat çekildi. 

SPK'nın kararında yatırımcıların menfaatine olacak şekilde Şirket'in hakim ortakları tarafından verilen geri alım garantisi kapsamında Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (Finans Yatırım) nezdinde bloke tutulan tutar ve teminat mektubu kullanılmak suretiyle, halka arz edilmiş ve hakim ortaklar dışındaki ortakların elinde bulunan Şirket paylarının geri alım garantisine konu olan kısmının tamamının geri alım garantisi kapsamında herhangi bir talep iletilmeden, pay başına 14,00 TL'den Şirket'in halka arz izahnamesinin "Sermaye Piyasası Aracı Notu" bölümünün 7.5. Geri Alım Garantisi kısmında belirlenen hükümler kapsamında geri alınmasının zorunlu tutulmasına ve geri alım garantisi kapsamında yapılacak işlemlerin gerçekleştirilebilmesini teminen Şirket'in halka arz izahnamesinin "Sermaye Piyasası Aracı Notu" bölümünün 7.5. Geri Alım Garantisi kısmında belirlenen pay geri alım sürecine ilişkin takvimin kullanılması, söz konusu işlemlerin halka arz izahnamesinde yer verildiği üzere Finans Yatırım tarafından gerçekleştirilmesi, geri alım garantisine ilişkin
ödemelerin en geç bloke tutulan tutarın vade sonu tarihi olan 17.08.2016 tarihinde gerçekleştirilmesi gerektiğine karar verildi. 

Kurul, Sermaye Piyasaları Kanunu'nun 96. maddesinin birinci fıkrası kapsamında, geri alım garantisi kapsamında olmayan paylara sahip yatırımcıların korunması amacıyla pay başına 14,00 TL'den bu paylara sahip ortaklara satma hakkı verilmesine, satma hakkını kullanmak isteyen yatırımcılara ait payların Şirket'in hakim ortakları tarafından satın alınmasının zorunlu tutulmasına, geri alım garantisi kapsamında olmayan paylara sahip ortakların taleplerinin karşılanabilmesini teminen bu payların tamamının satın alınması için yeterli olacak tutarın geri alım garantisi işlemlerinin tamamlanmasını takip eden iş günü bloke hesaplar kullanılarak Finans Yatırım tarafından İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.'ye aktarılması, satma hakkını kullanmak isteyen yatırımcılara yapılacak ödemelerde bloke tutulan nakdin ve teminat mektubunun yetersiz kalması durumunda farkın en geç 17.08.2016 tarihine kadar hakim ortaklar tarafından tamamlanması ve söz konusu işlemlerin takibinin Finans Yatırım tarafından yapılması ve ortakların satma hakkı işlemlerinin dde Finans Yatırım tarafından yerine getirilmesi gerektiğine karar verdi.

Yukarı

Business HT×