BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu hafta piyasaları dalgalandıracak 3 şey

Piyasalar için gelecek haftanın en önemli gündemi Brexit olacak. Ama Brexit dışında fiyatlamaları sarsacak gelişmeler de bulunuyor

Bu hafta piyasaları dalgalandıracak 3 şey
BUSINESSHT 19 06 2016, 11:50

Küresel ve yurt içi piyasaların merakla beklediği İngiltere'nin AB'den ayrılmayı oylayacağı referandum geldi çattı. 

Fakat sadece Brexit oylaması değil faizleri sabit bırakması ve faiz artışı ile ilgili kesin bir zamanlama vermekten kaçınan Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Brexit ile ilgili fiyatlamalar şimdiden etkisini gösteriyor. Güvenli liman olarak kabul edilen yatırım araçlarına ilgi artarken, riskli varlıklardaki pozisyonlar ise azalıyor.

Brexit endişesi İngiliz ve Avrupa hisse senetlerinden kaçışı hızlandırırken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişen ülke hisse senedi fonlarından da çıkış yaşandı. 

Oylamadan ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması yönünde bir sonuç çıkması durumunda gelişen ülke varlıklarının önemli bir darbe alacağı öngörülüyor. 

Bununla birlikte şu aşamada Türk varlıklarının diğer gelişmekte olan ülke varlıklarına göre sterlinde yaşanan volatiliteye daha az hassas olduğu görülüyor. 

Akyatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, kaleme aldığı notta aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 gelişmekte olan ülkenin kur ve hisse senedi endekslerinin 2013’ten bu yana sterlin/dolar paritesi ve VIX’e göre hassasiyeti incelendiğinde; TL’nin Sterlin volatilitesine karşı hassasiyetinin düşük olduğu, Rus Rublesi, Polonya Zlotisi ve Brezilya Reali’nin en hızlı tepkiyi verdiğini belirtti.

Ertem, BIST 100’ün de sterlin volatilitesine karşı görece sınırlı tepki verdiğini; Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’nın belirgin şekilde etkilenmeye devam ettiğini ekledi.

Bununla birlikte analist Brexit riskinin küresel ölçekte yayılması sonucunda son dönemde hareketlenen VIX Volatilite Endeksi ile BIST-100 arasındaki ilişkinin, incelenen gelişmekte olan ülkeler sepetine paralel olduğu; Hindistan, Güney Afrika, Polonya ve Meksika’nın VIX Endeksi’ne olan hassasiyetinin son dönemde artış gösterdiğini gözlemlediklerini söyledi.

FED BAŞKANI YELLEN NE MESAJ VERECEK?

Para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemesinden bir hafta sonra Fed Başkanı Janet Yellen ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde bir konuşma gerçekleştirecek. 

Salı günü Türkiye saatiyle 17:00'da gerçekleşecek konuşma para politikasına ilişkin mesajlar konusunda önemli bir plaftorm işlevi görecek. Çünkü Fed'i yakından takip eden uzmanlara göre senatörlerin basın mensuplarından daha farklı sorular sorması ve sorularında ısrarcı olmaları bekleniyor. Bu durum Yellen'dan daha net mesajların gelmesine yol açabilir. 

Deutsche Bank ABD Başekonomisti Joseph Lavorgna, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta yapılan FOMC toplantısından sonra verdiği temkinli mesajları yineleyeceğini öngördü. 

Bunula birlikte Lavorgna, Başkan Yellen'ın para politikasının seyri ile ilgili finansal piyasaların yorumundan tatmin olmadığına ilişkin mesajlar vermesi ihtimalinin de göz ardı edilmeyeceğini belirtti.

MERKEZ SADELEŞMEDE NASIL BİR ADIM ATACAK? 

Önümüzdeki haftanın bir diğer önemli gündem maddesi de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yine Salı günü vereceği faiz kararı olacak. 

En son toplantıda Merkez Bankası, marjinal fonlama oranında yaptığı 50 baz puanlık indirimle sadeleşme politikasına devam etmişti. Fakat karardan hemen sonra Merkez Bankası'nın ekonomistle yaptığı toplantıda faiz indirimlerinin hızının yavaşlayabileceğine ilişkin sinyaller de verilmişti. 

Ekonomistlerin önemli kısmı yine Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesini bekliyor.

Bununla birlikte bankanın daha yavaş olabileceğine ilişkin değerlendirmeler de söz konusu.

Goldman Sachs, TCMB'nin gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 9,25 seviyesine çekmesini beklediğini bildirdi. Goldman Sachs, bu beklentisinin piyasada oluşan 50 baz huanlık indirim beklentisinin altında olduğuna da işaret etti.

Goldman. kendi beklentilerinin daha küçük bir faiz indirimi yönünde olmasına neden olarak global makro ortamdaki belirsizliği ve TCMB'nin önceki açıklamasında verdiği mesajları işaret etti.

Yukarı

Business HT×